hulpmiddelen ::: geheugensteuntjes ::: medicijndispenser voor baxterrollen
Medicijndispenser voor baxterrollen

Via de apotheek worden medicijnen steeds vaker uitgeleverd via zogenaamde Baxterrollen. Ook hiervoor zijn hulpmiddelen verkrijgbaar. Alle medicatie voor een hele week zit dan in porties in kleine zakjes op zo'n rol. Via een dispenser die thuis staat wordt een signaal gegeven als het tijd is voor medicatie en wordt dan pas dat zakje met medicijnen 'vrijgegeven'.

Desgewenst kan op een afstand worden gecontroleerd of betrokkene de medicatie wel op het juiste moment uit de dispenser haalt. Dit geeft veel veiligheid. Als iemand bijvoorbeeld de medicatie niet uit de dispenser haalt, kan worden ingesteld dat automatisch een signaal naar de thuiszorgcentrale gaat, zodat die vervolgens kan bellen of iemand langs kan sturen.  

Mensen met dementie is het gebruik van dergelijke dispensers aan te leren, door de associatie in te slijpen: piepje en pilletje horen bij elkaar. Bij vergevorderde dementie is het aan te bevelen dat er persoonlijke begeleiding is als medicatie ingenomen wordt.

Het gebruik van dispensers is veel veiliger, dan het gebruik van losse baxterrollen. De medicatie is immers opgeborgen in de afgesloten dispenser.


Financiering

De geavanceerde dispensers voor de Baxterrollen, worden op basis van een speciale beleidsregel (nummer 300-522) van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vergoed aan zorgorganisaties. Deze vergoedingen betreffen zowel de aanschaf als de begeleiding. Voor het lezen van deze beleidsregel, klik hier