onderzoeken ::: eten en drinken ::: onderzoek
Effectiviteit van medische bijvoeding bij een milde vorm van de ziekte van Alzheimer

TITEL : “Efficacy of a medical food in mild Alzheimer’s disease: A randomized, controlled trial.”

AUTEUR(S) : Ph. Scheltens, P.J.G.H. Kamphuis, F.R.J. Verhey, M.G.M. Olde Rikkert, R.J. Wurtman, D. Wilkinson, J.W.R. Twisk en A. Kurz. Alzheimer Centrum Amsterdam, Danone Research Centre for Specialised Nutrition, Alzheimer Centrum Limburg, Alzheimer Centrum Nijmegen, Massachusetts Institute of Technology Cambridge USA, Memory Assesment and Research Centre Southampton UK, VUmc Amsterdam en Technische Universität München. 2010.

Samenvatting

Dit artikel beschrijft een onderzoek naar het effect van specifieke medische bijvoeding op het cognitief functioneren van mensen met een milde vorm van de ziekte van Alzheimer.

Aanpak

225 mensen met een milde vorm van de ziekte van Alzheimer namen deel; de helft kreeg 12 weken lang het drankje ‘Souvenaid’, de andere helft een controledrankje. Deelnemers werden getest op cognitief functioneren en op bloedwaarden aan het begin, na 6 weken, na 12 weken en na 24 weken.

Conclusies

Het product ‘Souvenaid’ van Nutricia bevat een specifiek samengestelde formule van voedingsstoffen en andere vitaminen, mineralen en sporenelementen. Dit onderzoek is de eerste klinische test naar de effectiviteit van het product. Dit is zodanig samengesteld dat de combinatie van voedingsstoffen bijdraagt aan het cognitief functioneren van mensen met dementie omdat het tekorten aanvult en de afbraak van bepaalde stoffen in de hersenen tegengaat.
Na 12 weken is er significante vooruitgang te zien in de groep die het testproduct gebruikt, in vergelijking met de controlegroep. Deze vooruitgang is zichtbaar in de testresultaten, waar de eerste groep beter scoorde op functies van het directe korte termijn geheugen en het actieve werkgeheugen. De specifieke combinatie beïnvloedt dat deel van de hersenen, de hippocampus, waar nieuwe herinneringen worden aangemaakt en worden omgezet in lange termijn herinneringen. In de bloedwaarden is ook een duidelijk verschil te zien tussen de testgroep en de controlegroep. Dit onderzoek toont belangrijke resultaten in de ontwikkeling van specifieke medische voeding waar mensen met Alzheimer sterk van kunnen profiteren. Het product wordt nog verder ontwikkeld en getest.

Voor vragen en meer informatie: p.scheltens@vumc.nl

 

Onderzoeken
Eten en drinken
Effectiviteit van medische bijvoeding bij een milde vorm van de ziekte van Alzheimer

Deze (Engelstalige) wetenschappelijke publicatie is afkomstig uit het vakblad 'Alzheimer's & Dementia' van Elsevier. Voor deze publicatie, klik hier.

Voor meer informatie: www.alzheimercentrum.nl