onderzoeken ::: woonvormen ::: zorgboerderijen ::: onderzoek
Meerwaarde Landbouw en Zorg

TITEL : “Meerwaarde Landbouw en Zorg.”

AUTEUR(S) : J. Hassink, M. Elings, R. Ferwerda en J. Rommers. Plant Research International en Animal Sciences Group, Wageningen University. 2007.

Samenvatting

Dit boekje beschrijft de belangrijkste meerwaarden van zorgboerderijen, voor verschillende partijen en sectoren in de samenleving. De nadruk ligt op welke terreinen zorglandbouw aanvullend kan zijn op reguliere zorg.

Aanpak

Er zijn groepsgesprekken gehouden om de belangrijkste thema’s te bepalen. Vervolgens is er literatuuronderzoek gedaan, zijn er observaties verricht bij verschillende zorgboerderijen en gesprekken gevoerd met deelnemers, zorgboeren, zorginstellingen en begeleiders.

Conclusies

De ontwikkeling van zorgboerderijen sluit nauw aan bij brede ontwikkelingen in de samenleving en de inrichting van de zorg, waarbij het centrale idee is dat mensen zelf meer vorm en inhoud kunnen geven aan hun eigen leven en hun kwaliteit van leven kunnen verhogen. Mensen willen steeds langer thuisblijven met de zorg en ondersteuning die daarbij nodig is. Daarnaast vindt er een transitie plaats waarbij agrarische bedrijven ook steeds meer een recreatieve of zorgfunctie gaan vervullen. De specifieke kwaliteiten van zorglandbouw kunnen zeker een meerwaarde hebben voor ouderen met dementie; de landelijke omgeving, de vaste vertrouwde medewerkers, het buitenzijn, de variëteit aan stimulerende activiteiten die men kan doen, besef van tijd en seizoenen, herkenning en de plaats in het gewone leven. Daarnaast zijn de contacten met de boer/boerin en de andere deelnemers heel belangrijk om thuiswonende ouderen uit hun sociale isolement te halen. Door de fysieke activiteit en veel meer buitenlucht, verbetert bij veel deelnemers het eet- en slaappatroon, worden de zintuigen meer gestimuleerd en voelen deelnemers zich nuttig en gewaardeerd. Er is een afname zichtbaar in onrust en gedragsproblematiek.
Het boekje laat zien dat de verbinding van landbouw en zorg diverse meerwaarden heeft voor de zorg- en de landbouwsector. Het vergroot de keuzevrijheid en kwaliteit van leven van deelnemers uit de zorgsector en kan zeer zeker op een aantal aspecten aanvullend zijn op reguliere zorg.

Onderzoeken
Woonvormen
Zorgboerderijen
Meerwaarde Landbouw en Zorg

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Voor een brochure van Taskforce Multifunctionele Landbouw, in samenwerking met Wageningen University, Trimbos en Radboud Universiteit, over de effecten van zorglandbouw, klik hier

Voor de brochure 'Thuis op de zorgboerderij, Handreiking kleinschalig wonen voor ouderen met dementie', een uitgave van Wageningen University, Taskforce Multifunctionele Landbouw en Vilans, klik hier

Voor het rapport 'Waarden van Landbouw en Zorg' van Wageningen University, over de kwaliteiten van landbouw en zorg en de inspiratiebron die deze sector kan zijn voor de reguliere zorg, klik hier

In de rubriek 'Invloed van woonomgeving' van deze informatiebank zijn meer onderzoeken en artikelen te vinden over de positieve invloed van buitenlucht en natuur op mensen met dementie.