onderzoeken ::: woonvormen ::: zorgboerderijen ::: onderzoek
Zaaien in de herfst

TITEL : “Sowing in the autumn season. Exploring benefits of green care farms for dementia patients.”

AUTEUR(S) : S.R. de Bruin, Proefschrift, Graduate School of Wageningen Institute of Animal Sciences (WIAS). 2009.

Samenvatting

In dit proefschrift worden de effecten van dagverzorging op zorgboerderijen op de gezondheid van ouderen met dementie vergeleken met die van reguliere dagverzorging.

Aanpak

Er is allereerst een inventarisatie gemaakt van de dagprogramma’s van de deelnemende ouderen op de reguliere dagopvang en op zorgboerderijen. Hiertoe zijn er bij 11 zorgboerderijen en 12 reguliere instellingen voor dagverzorging observaties gedaan. Bij deze zorgboerderijen en reguliere instellingen is tevens informatie over de voedselconsumptie van ouderen met dementie verzameld. Er zijn daarnaast interviews gehouden met deelnemende ouderen en hun mantelzorgers om inzicht te krijgen in de cognitie, emotioneel welbevinden, gedrag en functionele status van ouderen met dementie en de emotionele belasting van mantelzorgers.

Conclusies

De resultaten laten zien dat zorgboerderijen beter dan reguliere instellingen voor dagverzorging in staat zijn om dementerende ouderen een afwisselend en divers dagverzorgingsprogramma aan te bieden. Ook wordt op zorgboerderijen de voedselconsumptie meer gestimuleerd; deelnemers zijn meer buiten en fysiek actiever. Ze lijken echter even effectief te zijn in het voorkomen van een significante afname van het cognitief functioneren, het emotioneel welbevinden en de functionele status, evenals in het voorkomen van een significante toename van het aantal gedragsproblemen. Daarnaast lijken beide typen dagverzorging een significante toename van de emotionele belasting van mantelzorgers te voorkomen. Dagverzorging op zorgboerderijen is een nieuwe en waardevolle toevoeging aan de huidige zorgvoorzieningen voor thuiswonende dementerende ouderen en hun mantelzorgers. Het aantal opties voor opvang neemt toe, daarnaast lijken zorgboerderijen een andere doelgroep (mannen) aan te spreken dan reguliere dagverzorging en daardoor een andere groep mantelzorgers (partners) respijt te bieden. De zorgboerderij wordt beschouwd als een rijkere en sterker stimulerende omgeving, die meer mogelijkheden biedt voor interactie met natuur, dieren en andere mensen. Het lijkt erop alsof op zorgboerderijen activiteiten waaraan dementerende ouderen kunnen deelnemen continu aanwezig zijn. Hierbij kan gedacht worden aan activiteiten zoals dieren kijken en voeren, tuinieren, wandelen, buiten zitten en helpen met de bereiding van de warme maaltijd. Ouderen hebben daardoor de mogelijkheid om deel te nemen aan activiteiten die het beste met hun interesses en wensen overeenkomen. In de reguliere dagverzorging is het activiteitenaanbod beperkter, zo ook de keuzevrijheid van de deelnemers.

Neem voor meer informatie en vragen contact op via: simone.de.bruin@rivm.nl

 

 

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Voor een artikel dat de onderzoeker heeft geschreven voor Denkbeeld, klik hier

Voor een artikel uit Denkbeeld over woonzorgboerderij De Hagert, klik hier
Voor een artikel van De Hagert zelf over de realisatie van het vernieuwende zorgconcept, klik hier

Een ander vernieuwend zorgconcept is Jonkers Zorg. Kijk voor informatie, interessante publicaties en inspiratie op www.jonkerszorg.nl

Voor een artikel uit Boerderij over de heilzame werking van boerenwerk op een zorgboerderij voor ouderen, klik hier

In de rubriek 'Invloed van woonomgeving' van deze informatiebank zijn meer onderzoeken en artikelen te vinden over de positieve invloed van buitenlucht en natuur op mensen met dementie.