Zwemmen als therapeutisch middel

TITEL : “De heilzame werking van water. De activiteit zwemmen als therapeutisch middel in een woon- en zorgcentrum.”

AUTEUR(S) : E. Sterckx, Katholieke Hogeschool Kempen, Ergotherapie. 2005.

Samenvatting

Dit rapport beschrijft zwemsessies die zijn opgezet voor bewoners van een Vlaams woon- en zorgcentrum, de voorbereiding op deze sessies, de organisatie, het verloop ervan en de effecten op de deelnemers.

Aanpak

Na een literatuuronderzoek naar het effect van bewegen in het algemeen en van zwemmen in het bijzonder, is er een reminiscentiesessie gehouden met bewoners om hun herinneringen aan water en zwemmen te prikkelen. Vervolgens zijn er drie zwemsessies georganiseerd in een aangepast zwembad met hulpmiddelen en verwarmd water, waar bewoners voor uitgenodigd werden en er per bewoner minimaal één begeleider meeging.

Conclusies

Op praktisch en organisatorisch vlak heeft het behoorlijk wat vragen opgeworpen en moesten er flinke stappen genomen worden. Daartegenover staan de zeer positieve en enthousiaste reacties van alle deelnemers en betrokkenen. Meerdere bewoners waren vooraf wat angstig, onzeker en nerveus. Maar in het zwembad verdween dit al snel en waren ze heel ontspannen en enthousiast, evenals de begeleiders. Alle zwemmers genoten enorm van het warme water. Hun zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde groeide en oefeningen waarvan ze eerst dachten ‘dat kan ik nooit!’, lukten toch. Er werden in het water allerlei hulpmiddelen gebruikt en er werd per bewoner gekeken naar zijn mogelijkheden. Soms werden er oefeningen gedaan, afgewisseld met ontspannen door te drijven, Op lichamelijk vlak zijn de therapeutische effecten nog niet duidelijk omdat de onderzoeksperiode hiervoor te kort was. De contacten tussen de bewoners en hun begeleiders en tussen de bewoners onderling waren zeer intens en positief. Door deze zeer enthousiaste reacties van betrokkenen en de opgewekte nieuwsgierigheid bij bewoners die niet mee hadden gedaan maar dit nu toch ook wel wilden, heeft dit project ook vervolg gekregen in dit woon- en zorgcentrum.

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier