TITEL : “Arbeidssatisfactie, werkbeleving en zelfwaardering in relatie tot de toepassing van de Veder Methode. Een onderzoek onder zorgverleners die de Veder Methode toepassen.”
AUTEUR(S) : M. van Dijk, S. Hermanns, J. van Weert, P. van de Glind en R.M. Dröes, EMGO, VUmc en ASCoR, Universiteit van Amsterdam. 2011
De Veder Methode heeft tot doel contact te maken met ouderen met geheugenproblemen. Belevingsgerichte zorgmethoden worden gecombineerd met theatrale elementen. Inmiddels zijn zo'n 1050 zorgverleners getraind in de toepassing van de Veder Methode. Van deze zorgverleners hebben ruim 100 ook 'coaching on the job' ontvangen. Dit rapport beschrijft wat het werken met deze methode, betekent voor de arbeidssatisfactie, werkbeleving en zelfwaardering van zorgverleners.
AanpakEr zijn vijf focusgroepen gehouden, waaraan in totaal 35 zorgverleners, werkzaam in 21 verschillende locaties in de regio's Zuid-Nederland en de Randstad, hebben deelgenomen. Deelnemers aan de focusgroepen hadden allen training van Stichting Theater Veder ontvangen.
ConclusiesDe zorgverleners geven overwegend aan dat de toepassing van de Veder Methode in huiskamervoorstellingen hen goed afgaat, mits zij goede voorbereidingen treffen. Ze benoemen dat zij dankzij de methode zich kunnen inleven in de belevingswereld van de bewoners. Bewoners geven, mede hierdoor, meer en positievere reacties en dit levert een belangrijke bijdrage aan het werkplezier van zorgverleners. Het werkplezier wordt ook vergroot door de collegiale contacten en de theaterelementen. De werkbeleving lijkt eveneens positief te worden beïnvloed doordat zorgverleners aangeven dat zij bewuster, creatiever en belevingsgerichter communiceren met de bewoners. De methode biedt leermogelijkheden en draagt bij aan afwisseling in het werk. Zorgverleners benoemen dat hun zelfwaardering is vergroot, onder meer door het leren van nieuwe vaardigheden en de communicatie met de bewoners. Veel zorgverleners voelen zich door de implementatie van de methode bevestigd in hun werk en de manier waarop zij contact maken met bewoners. Voor een succesvolle implementatie zijn echter een aantal randvoorwaarden en brede steun, waaronder van het management, binnen de organisatie heel belangrijk.
Voor meer informatie en vragen: ma.vandijk@vumc.nl
Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier
Op de website van Theater Veder is meer informatie te vinden over dit onderzoek en de andere onderzoeken die bij dit project horen. Ook is het volledige onderzoek daar te downloaden. Daarnaast zijn er veel inspirerende verhalen, ervaringen, foto's en materialen van hun voorstellingen te vinden. Kijk op www.theaterveder.nl