Invloed van fysieke activiteit op welbevinden en gedrag

TITEL : “Physical activity and behaviour in dementia. A review of the literature and implications for psychosocial intervention in primary care.”

AUTEUR(S) : L.H.P. Eggermont en E.J.A. Scherder, Vrije Universiteit Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen. 2006.

Samenvatting

Dit artikel geeft een overzicht van onderzoek dat is verricht naar de effecten van fysieke activiteitenprogramma's op de stemming, geagiteerd gedrag, het slaappatroon en het dagelijks functioneren van mensen met dementie. Daarnaast is ook gekeken naar de effecten op mantelzorgers. Aan de hand van deze resultaten wordt beargumenteerd wat de beste invalshoek is voor het ontwikkelen van fysieke activiteitenprogramma's voor mensen met dementie, met hulp van naasten en vrijwilligers. 

Aanpak

Er is systematisch literatuuronderzoek verricht. 27 studies uit de periode 1974-2005 voldeden aan de selectiecriteria en zijn geanalyseerd, waarvan in 21 studies de deelnemers in een verzorgings- of verpleeghuis woonden. 

Conclusies

De onderzoeken naar het effect van beweging op stemming, laten wisselende resultaten zien. Als echter het type interventie wordt vergeleken en wordt gekeken naar de methodiek van de betreffende onderzoeken, kan worden geconcludeerd dat bepaalde soorten beweging een positieve invloed kunnen hebben op geagiteerd gedrag. Een beweegprogramma dat meerdere keren per week wordt uitgevoerd, van in ieder geval 30 minuten per keer en waar lopen deel van uit maakt, lijkt het meest positieve effect te hebben op stemming. De onderzoeken die de effecten van beweegprogramma's op het slaappatroon hebben bestudeerd, laten duidelijke positieve verbeteringen zien. De mensen die meerdere keren per week deelnamen aan het beweegprogramma slapen langer en slapen beter.
De onderzoeksresultaten van de studies naar de effecten op het dagelijks functioneren van de deelnemers aan het beweegprogramma, laten weinig effect zien. Analyse van de gebruikte interventies en de duur van deze interventies, suggereren dat een beweegprogramma pas effect heeft op het dagelijks functioneren als er in ieder geval drie keer in de week een uur bewogen wordt en dat minimaal zes maanden aaneengesloten. Daarnaast is het belangrijk dat er ook gericht wordt geoefend op dagelijkse handelingen om de vaardigheden te vergroten.
De stemming, geagiteerd gedrag, het slaappatroon en het dagelijks functioneren van mensen met dementie zijn allemaal belangrijke factoren in de belasting van hun mantelzorgers. Zeer geagiteerd gedrag, een verstoord slaappatroon en veel problemen in het dagelijks functioneren van de persoon met dementie, vormen vaak de aanleiding van overbelasting van de mantelzorger en uiteindelijk opname van hun naaste. De onderzoeken die zijn geanalyseerd voor deze studie tonen over het algemeen positieve resultaten van de beweegprogramma's op mantelzorgers. Mantelzorgers slapen beter en ervaren minder psychische spanning. De interventies zijn voor henzelf ook makkelijk uit te voeren. Er kan geconcludeerd worden dat een beweegprogramma voor mantelzorgers en hun naasten met dementie een positief effect kan hebben op verschillende gebieden. Wel is het daarbij belangrijk dat het beweegprogramma meerdere keren per week wordt uitgevoerd, minstens 30 minuten duurt en dat het minimaal meerdere maanden achtereen wordt uitgevoerd.
Op deze wijze uitgevoerd zijn de meest positieve resultaten te behalen voor zowel de persoon met dementie als voor de mantelzorger.

Onderzoeken
Ondersteunende activiteiten
Bewegen en Ergotherapie
Invloed van fysieke activiteit op welbevinden en gedrag

Deze (Engelstalige) wetenschappelijke publicatie is afkomstig uit het vakblad 'Dementia' van Sage Publications. Kijk hier

Kijk voor meer informatie op: www.dementieinbeweging.nl

Bij Uitgeverij Elsevier is het boek 'Beweeg met ons mee!' van R.M. Dröes verschenen. ISBN: 9789035218895.

Voor meer informatie over beweeggroepen voor mensen met dementie, op de website van Alzheimer Nederland, kijk hier

Voor een artikel van C. Bos in Activiteiten Sector, 'Vos laat bewoners met plezier bewegen' over de SilverFit, kijk hier