TITEL : “Multi-Sensory Stimulation in 24-hour Dementia Care – Effects of snoezelen on residents and caregivers.”
AUTEUR(S) : J.C.M. van Weert, proefschrift Universiteit Utrecht, Nivel. 2004.
In dit rapport worden de effecten besproken van snoezelen, of zintuigactivering, in de 24-uurszorg op demente verpleeghuisbewoners, alsook de effecten op de interactie tussen verzorgenden en bewoners. Tevens is onderzocht hoe de implementatie van snoezelen in de 24-uurszorg succesvol kan plaatsvinden en zijn bevorderende en belemmerende factoren in kaart gebracht.
AanpakEr is een gecontroleerd veldexperiment uitgevoerd waarin snoezelen werd geïmplementeerd op zes psychogeriatrische verpleegafdelingen. Deze zijn vergeleken met zes controle afdelingen. Tevens is het implementatietraject geëvalueerd.
ConclusiesDe resultaten laten een omslag van taakgerichte naar bewonersgerichte zorg op alle experimentele afdelingen zien. Op deze groepen was een afname van apathisch, agressief, depressief en opstandig gedrag en van decorumverlies. In vergelijking met de controle groep die de gangbare zorg kreeg, waren de bewoners die zintuigactivering kregen in een betere stemming. Zij hadden meer plezier tijdens de ochtendzorg, waren tevredener, actiever, hadden een betere relatie met de verzorgende en spraken vaker in volledige zinnen. Er was een toename van positieve communicatie van verzorgenden en dit werkte bevorderend op de bewoners. Verzorgenden voelden zich minder gestrest, ervoeren meer tevredenheid met hun werk, het contact met de bewoners en de geboden zorg. Ze hadden minder problemen met tijds- en werkdruk en het omgaan met moeilijk gedrag. Voorwaarde voor het behalen van positieve effecten is een goede voorbereiding, begeleiding en ondersteuning van de implementatie, zowel op korte als lange termijn, door zowel het centrale management, de leidinggevende en het afdelingsteam. Vooraf moeten mogelijke belemmeringen, potentiële oplossingen, organisatorische voorwaarden en benodigde middelen worden vastgesteld. Op langere termijn zijn tijdsplanning, structureel budget (bijvoorbeeld voor training) en structurele evaluaties van belang. Bij de implementatie moeten zoveel mogelijk disciplines worden betrokken.
Voor vragen en meer informatie: j.c.m.vanweert@uva.nl
Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier
Voor een Nederlandse samenvatting van het onderzoek, gemaakt door het Nivel, klik hier
De onderzoeker heeft op basis van haar onderzoek veel verschillende internationale en Nederlandse wetenschappelijke publicaties geschreven, voor een overzicht, kijk hier
Naar aanleiding van de positieve onderzoeksresultaten, is er in 2005 een praktisch handboek geschreven voor zorgverleners, met daarin voor hen handvatten voor de dagelijkse praktijk. Daarnaast is het ondersteunend materiaal voor een goede implementatie van dit model in de dagelijkse zorg. "Snoezelen in de zorg. Handboek voor de praktijk." Dit kan besteld worden via: www.nivel.nl
Een informatieve en inspirerende website over snoezelen en het prikkelen van de zintuigen is: www.worldwidesnoezelen.nl
Een ander mooi initiatief is 'De Snoezelbus': www.stichtingdesnoezelbus.nl
Voor het tijdschrift 'De tijd van je leven' voor mensen met dementie, kijk op:
www.detijdvanjeleven.com