Comfortzorg in de alledaagse praktijk

TITEL : “Wat niet kan worden geheeld, moet worden gestreeld: Comfortzorg bij dementerende personen.”

AUTEUR(S) : D. Verwaest, Katholieke Hogeschool Kempen, Ergotherapie. 2004.

Samenvatting

Dit rapport beschrijft het toepassen en de effecten van 'comfortzorg' tijdens het wassen van demente verpleeghuisbewoners op hun kamer en tijdens relaxatiebaden. Daarnaast geeft het aanbevelingen voor deze zorg en voor aanpassingen in de badkamers.

Aanpak

In eerste instantie zijn de theoretische aspecten van woningaanpassingen, kleinschaligheid, belevingsgericht werken en 'comfortzorg' uitgediept. Daarna is dit toegepast in de praktijk van het wassen en baden via een casestudie van een drietal vaste bewoners.

Conclusies

De bestudeerde theorieën zijn allen gericht op het verhogen van het welbevinden van de persoon met dementie door het bieden van begeleiding die zich aanpast aan hen en aan hun actuele beleving. Comfortzorg is de Belgische benaming van wat wij in Nederland PDL noemen (Passiviteiten van het Dagelijks Leven). Het is er op gericht om zwaar zorgafhankelijke dementerenden op een comfortabele wijze te begeleiden. Voor de meeste zorgbehoevende dementerenden is het moment waarop ze gewassen moeten worden het minst aangenaam. Sommigen zien er zelfs tegen op. Door met alle verzorgenden richtlijnen te hanteren rondom deze handelingen, is veel angst, onrust, pijn en schaamte te voorkomen. Het wassen kan voor de bewoner dan een positieve ervaring zijn. De relaxatiebaden zijn niet voor iedereen even geschikt. Maar voor deze bewoners was de combinatie van warm water, etherische olie, een zachte massage en bijvoorbeeld rustgevende muziek heel erg prettig. Het kan een heel ontspannende, kalmerende werking hebben en ook pijn in het lichaam verzachten. Wel zijn er een aantal belangrijke voorwaarden om deze prettige effecten te bereiken; tijd en aandacht, gericht op de wensen en behoeften van de betrokkene, het liefst een vaste verzorgende die het doet, die dan ook alleen daarmee bezig is.

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Voor meer uitleg over PDL, zie:
www.stichtingpdl.nl

En voor meer informatie over complementaire zorg, waaronder het gebruik van snoezelen en aromatherapie:
www.complementairezorg.nl

Voor een artikel van CMO Flevoland, met twee interviews over ervaringen met comfortzorg, klik hier

Voor een artikel van H. Ausems in Nursing, 'Gids in hun chaos' over het toepassen van verschillende belevingstechnieken, klik hier

Voor een artikel van A. van der Plaats en T. Hazelhof in Denkbeeld, 'Doe meer met prikkels. Beter omgaan met chronische bedpatiënten in de psychogeriatrie', kijk hier

Voor een artikel van C. Bos in Activiteiten Sector, 'Friemelen aan een kussen stimuleert of geeft rust', kijk hier

Bij uitgeverij Elsevier is het boek 'Verwenzorg, gewoon doen!' uitgegeven. Het is geschreven door R. Bruntink en J. Zwanikken-Leenders. ISBN: 9789035226630.