Vroeger is nog geen verleden tijd

TITEL : “Geïntegreerde reminiscentie – Vroeger is nog geen verleden tijd.”

AUTEUR(S) : D. Govarts, Katholieke Hogeschool Kempen, afdeling Ergotherapie. 2006.

Samenvatting

Er is onderzocht of geïntegreerde reminiscentie de levenskwaliteit van ouderen met lichte dementie verbetert en wat hierbij de bijdrage is van deze specifieke vorm van reminiscentie.

Aanpak

Er zijn groepsreminiscenties gehouden rondom bepaalde thema's, deze zijn geobserveerd en er was ook altijd iemand van het team aanwezig. Het team werd geïnformeerd over de reminiscenties en er werden afspraken gemaakt tijdens overlegmomenten om het door te zetten in de alledaagse praktijk. Ook werden familieleden geïnterviewd. Na afloop is het effect op de bewoners gemeten met behulp van het meetinstrument Qualidem.

Conclusies

De ouderen fleurden op wanneer ze deelnamen aan de activiteit. Er heerste groepsdynamiek, er werden veel persoonlijke dingen verteld en was vertrouwen in de groep. Ook onder teamleden leeft de reminiscentie. Er werden bij verschillende bewoners afspraken gemaakt i.v.m. met het aansluiten bij de gewoonten van de bewoners. Het informeren van het team is een belangrijke stap. Het team leert de oudere beter kennen, zodat de verhouding tussen de hulpverlener en de bewoner beter wordt. Bij geïntegreerde reminiscentie gebruikt men reminiscentie tijdens en als ondersteuning van zorg. De verkregen informatie tijdens de specifieke reminiscentie wordt toegepast in de dagelijkse zorg; tijdens de ADL, de maaltijden. De gewoontes van de dementerende worden gerespecteerd en men past de omgeving aan. Met de geïntegreerde reminiscentie wordt het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen van de oudere vergroot en beleven ze plezier. Door de oudere te erkennen in zijn realiteit, behoudt hij zijn eigen identiteit en zelfrespect. De onderlinge contacten verbeteren en er is meer interactie. Concluderend kan worden vastgesteld dat geïntegreerde reminiscentie bijdraagt aan het verbeteren van de levenskwaliteit van de oudere.

Onderzoeken
Ondersteunende activiteiten
Reminiscentie
Vroeger is nog geen verleden tijd

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Kijk op de volgende websites voor meer inspirerende en interessante informatie:
www.reminiscentie.nl
www.nostalgiemedia.nl
www.zorgvoorhetverhaal.nl

Voor een artikel van P. Hamburger uit Denkbeeld, over een reminiscentieproject in het Flevohuis, klik hier

Kijk ook eens op: www.geheugenvanoost.nl

Bij Uitgeverij BSL is het boek 'Om nooit meer te vergeten' uitgegegeven, dit boek geeft praktische handvaten om samen herinneringen op te halen. Het is geschreven door H. Lucassen, ISBN: 9789031350735.