Verhalen voor en door bejaarden

TITEL : “Verhalen voor en door bejaarden. Een reminiscentieproject in een rust- en verzorgingstehuis.”

AUTEUR(S) : I. van Vlasselaer, Katholieke Hogeschool Kempen, Ergotherapie, 2007.

Samenvatting

Dit rapport gaat over een project rondom 'verhalen van vroeger'; verhalen verteld door ouderen, die zijn gebundeld tot een verhalenboek en aan ouderen worden voorgelezen.

Aanpak

Er zijn op twee afdelingen acht reminiscentiesessies gehouden, elke rondom een specifiek thema. De sessies zijn gehouden met steeds dezelfde groep bewoners, meestal zes per groep. De sessies werden opgenomen of genoteerd. Deze verhalen zijn uitgewerkt en gebundeld tot een boek met anekdotes over vroeger, opgetekende herinneringen en foto's van de bewoners.

Conclusies

De bewoners genoten van de verschillende sessies. De thema's die aan bod kwamen, waren onderwerpen waar elke bewoner wel iets over te vertellen had. Naarmate de reminiscentiesessies vorderden, was er een toename in de communicatie, de sociale contacten en het vertrouwen van de bewoners. De verhalen die de bewoners vertelden werden steeds persoonlijker en uitgebreider, het boek was ook een grote stimulans om mee te doen. De bewoners lieten merken dat ze het fijn vonden dat hun verhalen werden bewaard. Het uitschrijven van de verhalen kost wel veel tijd en energie. Het boek werd bekend gemaakt via affiches, flyers en het huiskrantje. Dit was een goede manier om zoveel mogelijk bewoners, personeel en familieleden te bereiken. De reacties en opmerkingen zijn grotendeels positief. Zowel de hanteerbaarheid, bruikbaarheid als de uitstraling vielen in goede aarde. De reacties van de bewoners zijn ook positief. De foto's in het boek zijn voor hen ook erg belangrijk, deze maken direct al verhalen los. Het project heeft een bijdrage geleverd aan het verhogen van de levenskwaliteit en het zelfvertrouwen. De familie en het personeel hebben de bewoners beter leren kennen en het boek wordt nog veel gebruikt als aanknopingspunt voor gesprekken.

Onderzoeken
Ondersteunende activiteiten
Reminiscentie
Verhalen voor en door bejaarden

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Voor het tijdschrift 'De tijd van je leven' voor mensen met dementie, kijk op:
www.detijdvanjeleven.com

Voor een artikel van S. den Broeder in Activiteiten Sector, 'Vertellen aan dementerende ouderen, een glimlach tevoorschijn toveren', kijk hier

Op de website www.hetverhalenrijk.nl is meer informatie te vinden over het verhalen vertellen aan mensen met dementie waarover wordt geschreven in het bovenstaande artikel.

Een mooi voorbeeld van een reminiscentie-project:
Door H. van Rijn en M. Schreurs zijn 'de Klessebessers' ontworpen. De Klessebessers vormen een herinneringenactiviteit speciaal voor mensen met dementie. Maar natuurlijk is de activiteit gezellig voor iedereen die graag met elkaar kletst over vroeger. De activiteit bestaat uit een aantal 'Klessebessers' die verspreid staan in de kring: een telefoon, een radio, een koffer en een televisie. Elke 'Klessebesser' kan op een eigen manier herinneringen prikkelen. Bijvoorbeeld door versjes, liedjes, voorwerpen en film fragmenten. Zo kunnen de mensen gezellige momenten beleven met elkaar. Kijk voor meer informatie en de resultaten van onderzoek naar deze activiteit op:
www.klessebessers.nl