De integratie van een reminiscentieruimte

TITEL : “De integratie van een reminiscentieruimte op een gerontopsychiatrische zorgeenheid: In de ‘Gezellige Hoek’.”

AUTEUR(S) : M. de Vleeschouwer, Katholieke Hogeschool Kempen, Ergotherapie. 2009.

Samenvatting

Dit project heeft zich gericht op de opbouw, realisatie en integratie van een reminiscentieruimte. Met als doel om een prettige, herkenbare plek te creëren waar de ruimte, de inrichting daarvan en het activiteitenaanbod, is aangepast aan de bewoners.

Aanpak

Met behulp van literatuur, informatie van collega's en toepassing van de 'PDCA-cirkel' (Plan, Do, Check, Act) is een reminiscentieruimte ontworpen, ingericht, in gebruik genomen en geëvalueerd.

Conclusies

Reminiscentie stelt ouderen in staat om op een bewuste manier over hun jeugdjaren te praten. Dit is niet voor iedereen geschikt en het kan nodig zijn dat je als begeleider de gesprekken meer of minder stuurt. Meerdere bewoners genoten van het ophalen van herinneringen en kozen er steevast voor om in de reminiscentie ruimte te vertoeven. Het is een ruimte vol met oude voorwerpen die herinneringen oproepen aan vroeger. Het is bedoeld als een ruimte om te ontspannen. Het is een huiselijke en herkenbare sfeer waar ze in kunnen komen zitten en waarin ook reminiscentie activiteiten georganiseerd zullen worden. De verwezenlijking van zo'n ruimte kost veel werk en tijd. Daarnaast is het nodig om te onderzoeken welke problemen de doelgroep heeft, alsook in welke mate reminiscentie bruikbaar is bij deze populatie. Bij de onderzochte groep ouderen bleek dat reminiscentie ook voor hen houvast kan bieden bij moeilijke periodes in het leven; en dat ze gesterkt werden door het ophalen van herinneringen. De verdere integratie van deze ruimte is een voortdurend proces, dat mede afhankelijk zal zijn, van de manier waarop er in de toekomst met deze ruimte wordt omgegaan en of er veel activiteiten zullen worden ontwikkeld.

Onderzoeken
Ondersteunende activiteiten
Reminiscentie
De integratie van een reminiscentieruimte

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Een mooi voorbeeld van reminiscentie-activiteiten:
De Humanitas Herinneringsmusea zijn inmiddels een begrip in de wereld van de ouderenzorg. Het zijn unieke musea met hun oude voorwerpen, afbeeldingen, geuren, kleuren en geluiden uit de afgelopen eeuw. Een plek waar bewoners van de verschillende locaties van Humanitas, maar ook mensen van buiten kunnen rondkijken en herinneringen kunnen ophalen en vertellen. Voor meer informatie, kijk hier

Stichting Humanitas Rotterdam heeft ook een aantal mooie boeken uitgegeven, over de herinneringsmusea, levensverhalen en levenskunst op leeftijd. Om hier meer over te lezen en ze te bestellen, klik hier

Kijk voor een artikel waarin de herinneringsmusea ook worden genoemd hier