De verhalentafel

TITEL : “De verhalentafel. Een studie naar de effecten van de Verhalentafel op bewoners van zeven verzorgingshuizen/ woonzorgcentra.”

AUTEUR(S) : J.J. Nieuwesteeg, J.P. Osté, L. Horn en C.P.M. Knipscheer, Centrum voor Verouderingsonderzoek (VU en VUmc). In opdracht van Waag Society. 2005.

Samenvatting

Dit rapport beschrijft het onderzoek naar de effecten van het gebruik van de Verhalentafel op de gebruikers; bewoners van verzorgingshuizen en woonzorgcentra. Dit naar aanleiding van de positieve ervaringen in het Twiskehuis in Amsterdam-Noord. Hier werd de Verhalentafel 'geboren' en verder vormgegeven.

Aanpak

Onderzoekers verrichtten effectonderzoek op de domeinen sociaal- en emotioneel welbevinden en cognitief functioneren. Daarnaast werden interviews gehouden met deelnemers en begeleiders. Er werden belevingsvragenlijsten afgenomen onder de gebruikers van de Verhalentafel om een indruk krijgen van de bevindingen van deelnemers.

Conclusies

De belangrijkste, voorzichtige conclusies van het onderzoek zijn dat deelname van eenzame ouderen aan de Verhalentafelsessies hun gevoelens van eenzaamheid doet verminderen en hun zelfvertrouwen doet toenemen. Frequente deelname lijkt een positieve invloed te hebben op gevoelens van depressiviteit onder deelnemers en tot een gevoel van meer controle op het eigen leven te leiden. Deelnemers vinden de Verhalentafel een goede manier om met mensen in contact te komen en elkaar beter te leren kennen. De gebruiksvriendelijkheid wordt hoog gewaardeerd. De bijeenkomsten met de Verhalentafel worden als plezierig en sfeervol ervaren en er worden veel herinneringen opgeroepen en met elkaar gedeeld. Het wordt door personeel gewaardeerd en als een verrijking van het activiteitenaanbod gezien; de tafel werkt prettig en er is makkelijk een activiteit mee te organiseren. Het rapport beschrijft knelpunten en doet aanbevelingen voor nader onderzoek en uitbreiding van doelgroepen. Er lopen nu pilots met ouderen met dementie.

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Door C. Smits, E. Bohlmeijer en S. Hooreman van het Trimbos-instituut is in 2007 een studie gedaan naar de positieve effecten van de Verhalentafel Reminiscentie op depressieve klachten, een gevoel van controle en zingeving bij bewoners van verzorgingshuizen. Voor dat rapport, klik hier

Voor een factsheet van het Trimbos-instituut, klik hier

Kijk voor meer informatie op:
www.verhalentafel.nl

Voor de website van het Centrum voor Verouderingsonderzoek van de VU, kijk hier