TITEL : “Stimuleren van de levenskwaliteit bij ouderen met dementie aan de hand van het maaltijdgebeuren.”
AUTEUR(S) : G. Kelly, Katholieke Hogeschool Kempen, Ergotherapie. 2010.
Het maaltijdgebeuren is een steeds terugkerend ritueel. Wel een die vaak problemen oplevert. Het moet veel meer zijn dan gewoon eten geven. Er komt van alles bij kijken en daar moet men rekening mee houden. Het zou een belangrijk en gezellig rustmoment moeten zijn op de dag, waar de medewerkers aandacht en tijd in moeten steken.
AanpakEr is onderzoek gedaan bij twee geselecteerde groepen in een Vlaams verzorgingshuis. Na observaties en metingen zijn er twee projecten voor deze groepen ontwikkeld voor twee maaltijdmomenten en voor activiteiten rondom het bereiden van de maaltijden. Tijdens en na afloop van deze projecten zijn metingen verricht om te vergelijken met de eerste metingen.
ConclusiesTijdens de activiteiten zelf was er een positieve invloed merkbaar. De ouderen gaven aan zich goed te voelen, ze genoten van de activiteiten en de aandacht die ze kregen. Het was opvallend dat er meer sociaal contact was dan voorheen. Tijdens de maaltijden was er een optimale zelfstandigheid, ze hebben vrijwel alles zelf gegeten. Als dit hen niet lukte werden ze op weg geholpen om hun maaltijd verder zelfstandig op te eten. Alles verliep rustig en ontspannen waardoor ze meer van hun maaltijd konden genieten. Bij het navragen aan de ouderen met dementie zelf gaven ze aan het leuker en gezelliger te vinden om samen te tafelen.
De activiteiten waren voornamelijk activiteiten waar we zelf iets kookten of bakten. De ouderen herkenden ze van vroeger, hierdoor bevonden ze zich in een veilige situatie die hen motiveerde. Vaak bleken ze meer te kunnen dan ze zelf dachten. Dit gaf hen zelfvertrouwen en enthousiasme. Ook hier was er een betere communicatie merkbaar, de activiteiten gaven hen gespreksstof en aanleiding om met elkaar herinneringen op te halen. Aanpassingen rondom de maaltijden kunnen zeer zeker bijdragen aan een betere levenskwaliteit bij ouderen met dementie.
Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier
Voor een artikel van D. de Rover in TvV, 'Liefdevolle aandacht voor eten en bewoners. Bij kleinschalige zorg hoort samen eten koken', kijk hier
Soms kunnen problemen met eten en drinken bij dementerenden ontstaan door gebitsproblemen. Zij kunnen vaak echter zelf niet aangeven dat ze pijn hebben. Door de NVVA zijn er richtlijnen ontwikkeld om goede mondzorg te leveren bij mensen met dementie. Voor deze richtlijn, klik hier
Voor een kaart bij de richtlijn, klik hier
Voor een brochure over de rol van verzorgenden en verpleegkundigen bij de mondzorg, klik hier