Effecten van ergotherapie op thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers.

TITEL : “Community based occupational therapy for patients with dementia and their care givers: randomised controlled trial.”

AUTEUR(S) : M.J.L. Graff, M.J.M. Vernooij-Dassen, M. Thijssen, J. Dekker, W.H.L. Hoefnagels, M.G.M. Olde Rikkert. Research Group for Allied Health Care, University Medical Center Nijmegen, Alzheimer Centrum Nijmegen en EMGO-instituut, VUmc. 2006.

Samenvatting

Ergotherapie bij mensen met dementie thuis verbetert hun dagelijks functioneren en het competentiegevoel van mantelzorgers.

Aanpak

Voor het onderzoek is een interventie- en controlegroep opgezet van in het totaal 135 deelnemers. Bij de interventiegroep werden tien sessies ergotherapie gegeven in de thuissituatie, verdeeld over vijf weken. Patiënten werden getraind in het gebruik van hulpmiddelen om te compenseren voor cognitieve achteruitgang en mantelzorgers in het omgaan daarmee.

Conclusies

Compensatiestrategieën worden gebruikt om dagelijkse activiteiten aan te passen aan de beperkingen van de patiënt. Omgevingsstrategiën worden gebruikt om de omgeving van de patiënt aan te passen aan hun cognitieve beperkingen. In de sessies werd de patiënten geleerd om deze compensatie- en omgevingsstrategiën te optimaliseren om hun functioneren in dagelijkse activiteiten te verbeteren. Mantelzorgers leerden, door interventies en effectieve supervisie, fouten te voorkomen en daardoor werd de zelfstandigheid en participatie vergoot. Tijdens de tussentijdse meting en na afloop werd bewijs gevonden dat de interventie ervoor zorgde dat het dagelijks functioneren van mensen met dementie sterk verbeterde en de belasting van de mantelzorger afnam. De mantelzorgers voelden zich beter toegerust om met de situatie om te gaan. Deze effecten waren zeven weken na afronding van het programma nog aanwezig. Concluderend kan ergotherapie er aan bijdrage dat iemand pas op een later moment beroep hoeft te doen op hulp en zorg en langer thuis kan blijven wonen.

Onderzoeken
Ondersteunende activiteiten
Bewegen en Ergotherapie
Effecten van ergotherapie op thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Deze (Engelstalige) wetenschappelijke publicatie is afkomstig uit 'BMJ'. Voor deze publicatie, klik hier.

Het onderzoek is gedaan van uit de Radboud Universiteit en het Alzheimercentrum Nijmegen. Voor de informatie op de website van de Radboud Universiteit, klik hier

Voor meer informatie over het onderzoeksproject 'Ergotherapie bij Ouderen met Dementie en hun Mantelzorgers Aan Huis' (EDOMAH), kijk hier

De onderzoekers van dit programma hebben ook een mooi en compleet boek over ergotherapie bij dementie geschreven: 'Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers', auteurs: M. Graff, M. van Melick, en anderen, Uitgeverij Bohn Stafleu & van Loghum, ISBN 9789 0313 78739.