Fysiotherapeutische behandelmethodes met effect

TITEL : “Welke fysiotherapeutische behandelmethodes hebben een positief effect op loop-gerelateerde functies bij patiënten met een vorm van dementie?”

AUTEUR(S) : J. Fernandez, K. Kittner, A. Museiko, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, afdeling Fysiotherapie. In opdracht van Kalorama. 2009.

Samenvatting

Dit onderzoek heeft zich door middel van een grondig literatuuronderzoek gericht op de vraag of verschillende fysiotherapeutische oefenprogramma’s een positief effect hebben bij dementerenden met loop-gerelateerde functieproblematiek en met de uitkomsten daarvan een adviesrapport uitgewerkt voor fysiotherapeutische interventies.

Aanpak

Er is een uitgebreid literatuuronderzoek verricht naar verschillende beschreven fysiotherapeutische programma’s en de effecten daarvan. Deze zijn met elkaar vergeleken.

Conclusies

De studie laat zien dat fysiotherapie een positief effect kan hebben op loop-gerelateerde functies. Zeker het combineren van verschillende trainingsvormen zoals kracht-, mobiliteits-, balans- en aërobe oefeningen kan een positief resultaat hebben. Uit de data is niet op te maken of deze trainingsvormen ook positieve effecten sorteren als ze apart van elkaar worden uitgevoerd. Het wordt ook niet duidelijk welke behandeling in welke fase van de dementie het meest effect zou hebben omdat de bestudeerde studies verschillende stadia behandelen. In de studie komt naar voren dat het oefenprogramma het meest zinvol wordt geacht als het over een periode van tenminste tien weken wordt uitgevoerd, met een frequentie van twee tot drie keer per week. Uit de studies wordt over het algemeen duidelijk dat actief bezig zijn in de vorm van oefentherapie sowieso een positieve uitwerking heeft op de loop-gerelateerde functies bij mensen met dementie.

Onderzoeken
Ondersteunende activiteiten
Bewegen en Ergotherapie
Fysiotherapeutische behandelmethodes met effect

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Voor een factsheet over het belang van lopen voor mensen met dementie van het VUmc, klik hier

Een interessante website over dit onderwerp is:
www.dementieinbeweging.nl 

Voor de website van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie (NVFG), kijk op: www.nvfgnet.nl