Zorg voor vrijheid door wegnemen Zweedse band

TITEL : “Zorg voor vrijheid, door wegnemen Zweedse band. Kwalitatief onderzoek naar de betrokkenheid van het kernteam bij het zoeken en borgen van alternatieven voor de Zweedse band.”

AUTEUR(S) : E. du Cloo, Erasmus Universiteit Rotterdam, Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg. 2010.

Samenvatting

Dit onderzoek heeft zich gericht op de vraag op welke manier er binnen 'Ter Valcke, Centrum voor zorg en reactivering' in Goes, vorm is gegeven aan de processen van het zoeken naar en borgen van alternatieven voor de Zweedse band en wat de betrokkenheid is van het kernteam hierin.

Aanpak

Er is een kwalitatief onderzoek verricht door middel van documentanalyse, participerende observaties en interviews.

Conclusies

Binnen Ter Valcke is aan de start van het verbetertraject een kernteam samengesteld. Het hoofd Zorg en een beleidsmedewerker kwaliteit, zijn vertegenwoordigd vanuit het managementteam van Ter Valcke, daarnaast namen de psycholoog en de teamleidster deel, daardoor is er nauw contact met de werkvloer. De functies van het kernteam waren het aanbrengen van structuur en het enthousiasmeren van de medewerkers. Ter Valcke heeft de start van het verbetertraject groots aangepakt met een kick-off bijeenkomst, genaamd 'Dag van de Vrijheid'. Tijdens deze bijeenkomst, bedoeld voor medewerkers, familie, pers en belangstellenden, werd men uitgenodigd om plaats te nemen in een stoel of op een bed waarna zij vastgebonden werden met een Zweedse band om zelf te ervaren hoe het is om vastgebonden te zijn. Doordat dit veel indruk maakte, waren veel medewerkers daarna al eigenhandig begonnen met het bedenken van alternatieven en het afbouwen van de Zweedse banden. De alternatieven die in Ter Valcke gebruikt worden zijn in te delen in drie categorieën; risicobeperking, afleiding en rustgeving. Er is per cliënt multidisciplinair besproken op welke wijze de band moest worden afgebouwd en welke alternatieven bruikbaar en effectief waren. Het blijkt dat door de motivatie en het enthousiasme van het kernteam de houding van medewerkers omgebogen kon worden van licht sceptisch naar positief. Gezamenlijk is er gezocht naar een balans tussen vrijheid en veiligheid. Medewerkers vinden het vastbinden van de cliënten nu niet meer 'menselijk'. Ter Valcke zorgt met de alternatieven voor het leveren van individueel maatwerk waar cliënten, familie en zorgverleners en familie zich prettig bij voelen. Doordat de alternatieven aanslaan is het mogelijk om de verbetering te borgen dit zowel statisch, in het beleid, als dynamisch, in de hoofden (in 'het systeem') van alle medewerkers.

Voor meer informatie en vragen: e_du_cloo@hotmail.com

 

Onderzoeken
Kwaliteit van de zorg
Vrijheid in de zorg
Zorg voor vrijheid door wegnemen Zweedse band

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Voor een factsheet over vrijheidsbeperking van de Universiteit van Maastricht, klik hier

Voor meer informatie over de methode 'Exbelt', kijk op: www.exbelt.nl

Kijk voor meer informatie over alternatieven voor vrijheidsbeperking en succesvolle verandertrajecten:
www.vilans.nl
www.zorgvoorvrijheid.nl

www.zorgvoorbeter.nl

Uitgeverij Kluwer heeft het boek 'Blijvend zorgen voor beter. Succesvol verbeteren in de langdurende zorg' uitgegegeven. Hierin staan veel mooie voorbeelden van verbeterprojecten, met implementatie, uitvoering en succes- en faalfactoren. Het is samengesteld door M. Minkman, H. Balsters, J. Mast en M. Kuipers. U kunt dit bestellen via de webwinkel van Vilans, klik hier