Invloed van beweegactiviteiten met kleuters op ouderen

TITEL : “Invloed van bewegingsactiviteiten met kleuters op het reactievermogen en bewegingsbereik van bejaarden.”

AUTEUR(S) : S. Haesendonckx, Katholieke Hogeschool Kempen, Ergotherapie. 2008.

Samenvatting

Dit rapport beschrijft een onderzoek naar het effect dat bewegingsactiviteiten, voor lichtdementerende ouderen en kleuters samen, hebben op de bewegingsuitslag en het reactievermogen van deze ouderen.

Aanpak

Er zijn zeven sessies gehouden in een verzorgingshuis, waarvan twee sessies zonder de kleuters. Er werd een vaste reeks oefeningen afgewerkt. De sessies werden op video opgenomen zodat achteraf de analyses en metingen konden worden verricht.

Conclusies

Bij bijna alle deelnemende ouderen was er een lichte stijging gemeten in hun bewegingsuitslag. Tijdens de oefeningen stond er voor elk van hen een kleuter, het lijkt er op dat de ouderen hun beweging aan die van de kleuters probeerden te spiegelen. In aanwezigheid van de kleuters is de sfeer beweeglijker en levendiger. Tijdens deze sessies voeren sommige ouderen de bewegingen ook vaker en sneller uit. Tijdens één sessie was de groep kleuters erg groot, dit had een negatieve uitwerking op de bewegingen van de ouderen, waarschijnlijk omdat het veel luidruchtiger en drukker was en dit de ouderen teveel prikkels gaf.
De verandering in reactievermogen was veel minder duidelijk en bij een aantal ouderen zelfs afwezig. Ook daarbij was een achteruitgang te zien bij de sessie waar de groep kleuters erg groot was. Bij alle deelnemers was er wel een positieve reactie op de kleuters waar te nemen; ze waren enthousiast over de activiteitensessies en vonden het leuk om mee te doen.

Onderzoeken
Ondersteunende activiteiten
Bewegen en Ergotherapie
Invloed van beweegactiviteiten met kleuters op ouderen

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier