TITEL : “Innovaties in de Zorg. Een evaluatie van 17 kleinschalige dementie-projecten in zorginstellingen.”
AUTEUR(S) : A.P.A. van Beek, P.M.M. Spreeuwenberg en P.P. Groenewegen, Nivel. 2009.
Dit rapport evalueert zeventien kleinschalige projecten die als doel hadden meer ruimte en tijd te generen voor persoonlijke aandacht bij ouderen met dementie. Met als focus de uitvoering, de behaalde doelstellingen en de gevolgen voor bewoners en medewerkers.
AanpakBij de 17 projecten zijn op drie meetmomenten vragenlijsten ingevuld door projectleiders, medewerkers en familieleden. Daarnaast zijn er interviews gehouden en zijn de bewoners geobserveerd.
ConclusiesIn de projecten staan verschillende interventies centraal, wel richten ze zich allen op de interactie tussen medewerkers en bewoners. Ondanks de verschillen zijn de resultaten interessant. Op één na zijn alle projecten gestart en wordt de uitvoering van de projecten positief beoordeeld door zowel projectleiders als medewerkers. Vrijwel alle organisaties zetten het project voort of breiden het verder uit, ondanks beëindiging van financiële steun van het Innovatiefonds. Uit de resultaten komt een significante toename in de werktevredenheid van medewerkers naar voren. De werkdruk van medewerkers is tijdens de duur van de projecten niet afgenomen. Ook worden geen significante veranderingen gevonden in uitkomsten voor bewoners. Gezien de opzet van de interventies, waarin vooral scholing of training van medewerkers centraal stond, is het wellicht niet zo opmerkelijk dat er met name veranderingen bij medewerkers worden waargenomen. Daarbij komt er in onderzoek wel een duidelijk positief verband naar voren tussen de tevredenheid van medewerkers en de zorgverlening aan ouderen met dementie. Maar het gebrek aan veranderingen in het welbevinden van bewoners vormt een belangrijk aandachtspunt; alle projecten hadden tenslotte als doel meer persoonlijke aandacht te besteden aan bewoners. Dit doel blijkt slechts in een aantal projecten te zijn behaald. Het is de vraag of projecten specifiek gericht op de ontwikkeling van medewerkers, voldoende verbetering sorteren voor bewoners. Ook kan de relatief korte looptijd van de evaluatie deze uitkomst hebben beïnvloed; wellicht hebben de projecten een langere tijd nodig om effect te hebben op het welzijn van bewoners. Twee projecten kunnen vanuit dit onderzoek worden gedefinieerd als best-practices. Ook zijn er twee projecten die positief scoren op alle onderdelen van de evaluatie. Twee projecten zijn op twee locaties uitgevoerd; beide projecten zijn op één locatie zeer goed verlopen en op de andere locatie minder goed beoordeeld. Dit resultaat geeft duidelijk aan dat de omstandigheden waarin een project wordt uitgevoerd bepalend zijn voor het succes ervan. Het betekent ook dat succesvolle interventies van de ene instelling niet zondermeer zijn toe passen binnen andere organisaties.
Voor meer informatie en vragen: A.Francke@nivel.nl
Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier
Voor meer informatie, kijk op: www.nivel.nl
Voor de factsheet van Nivel, 'Borging van innovatieve projecten in de zorg: een evaluatie van kleinschalige dementie projecten na één jaar', van S. Lubberding, A.P.A. van Beek en P. Groenewegen, kijk hier
Kijk voor verschillende innovatieprojecten op: www.zorgvoorbeter.nl