DemenTalent, de persoon met dementie als vrijwilliger
toon 1 afbeelding

Op meerdere plekken in het land lopen projecten, waarbij mensen met (beginnende) dementie zelf actief zijn als vrijwilliger om anderen te helpen. Hierbij wordt een beroep gedaan op hetgeen deze mensen met dementie nog wel goed kunnen. Voorbeelden zijn onder meer: 'hulp-opa' in een peuterspeelzaal, groenonderhoud bij een sportvereniging, 'gastvrouw' bij bijeenkomsten.

Een mooie nieuwe ontwikkeling is dat enkele grote werkgevers in Nederland aan het nadenken zijn over hun betrokkenheid bij al lang gepensioneerde medewerkers, die nu aan het dementeren zijn. Eerste kleinschalige experimenten om mensen met dementie een vrijwilligersfunctie in het bedrijf te geven, zijn al gestart.

Ook binnen de zorg zien we steeds meer dat mensen met dementie worden ingezet als vrijwilliger. Bijvoorbeeld op een andere afdeling dan zij wonen, als hulp bij tal van huishoudelijke taken.

Een mooi voorbeeld waar op meer projectmatige wijze mensen met dementie als vrijwilliger werken, is DemenTalent. In navolging op het eerste project in Apeldoorn zijn inmiddels ook in Wijchen en Oss DemenTalent-projecten opgestart!

Met verschillende andere gemeenten en organisaties in het land zijn we in gesprek over de start van DemenTalent-projecten.

Projecten
DemenTalent, de persoon met dementie als vrijwilliger
Contactgegevens

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met:
- Daphne Mensink, zorginnovatiebureau DAZ
daphne@anderszorgen.nl
06-16647701

Zie ook: www.dementalent.nl

     Klik op de afbeelding voor de DemenTalent-folder.