DemenTalent, de persoon met dementie als vrijwilliger
toon 1 afbeelding

Op tientallen plekken in het land lopen projecten, waarbij mensen met (beginnende) dementie zelf actief zijn als vrijwilliger om anderen te helpen. Hierbij wordt een beroep gedaan op hetgeen deze mensen met dementie nog wel goed kunnen. Voorbeelden zijn onder meer: 'hulp-opa' in een peuterspeelzaal, groenonderhoud of hulpcoach bij een sportvereniging, 'gastvrouw' bij bijeenkomsten.

Ook binnen de zorg zien we steeds meer dat mensen met dementie worden ingezet als vrijwilliger. Bijvoorbeeld op een andere afdeling dan zij wonen, als hulp bij tal van huishoudelijke taken.

Een mooi voorbeeld waar op meer projectmatige wijze mensen met dementie als vrijwilliger werken, is DemenTalent. In navolging op het eerste project in Apeldoorn zijn inmiddels op tientallen plaatsen in Nederland DemenTalent-projecten gestart. De meeste projecten zijn wijk- of buurtgebonden. Toch zijn er ook enkele meer thema-gewijze projecten. Zo gaan binnen het Summa-college in Eindhoven mensen met dementie aan de slag in het onderwijs. Ook Radio Kootwijk is een thema-project, want de deelnemers zijn met name bezig met groenonderhoud en technisch onderhoud. In de Haagse Schilderswijk wordt een project gestart, specifiek gericht op Turkse migranten. Op meerdere plekken in Nederland wordt ook verkend wat de mogelijkheden zijn van DemenTalent-projecten voor mensen die in in een verpleeghuis wonen. 

Wilt u ook in uw wijk of gemeente met DemenTalent aan de slag, vorm dan met een aantal mensen een initiatiefgroep en nodig DAZ uit om meer info te geven en de start te begeleiden. Voor een flyer over de start van DemenTalent-projecten, klik hier

Er lopen inmiddels ook twee wetenschappelijke onderzoeken naar de toegevoegde waarde van DemenTalent.

Op www.dementalent.nl kan u zien waar de DemenTalent-projecten in Nederland al lopen. Ook kunt u daar zien hoe u daarmee in contact komt. 

Met verschillende andere gemeenten en organisaties in het land zijn we in gesprek over de start van DemenTalent-projecten.

Projecten
DemenTalent, de persoon met dementie als vrijwilliger
Contactgegevens

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met:
- Daphne Mensink, zorginnovatiebureau DAZ
daphne@anderszorgen.nl
06-16647701

Zie ook: www.dementalent.nl

     Klik op de afbeelding voor de DemenTalent-folder.