hulpmiddelen ::: persoonlijke verzorging ::: incontinentiemateriaal
Incontinentiemateriaal

Een deel van de mensen met dementie wordt incontinent. Incontinentie is soms te verhelpen met bekkenoefeningen. Overleg daarover met deskundigen. Ook op vaste momenten naar het toilet gaan, bijvoorbeeld om de twee uur, kan incontinentie soms voorkomen of verminderen.

Er zijn veel soorten incontinentiemateriaal te verkrijgen. Zo is er incontinentiemateriaal in de vorm van een onderbroek. Voor sommige mensen is dat ideaal, omdat zij dan niet doorhebben dat ze incontinentiemateriaal aandoen.

Het verwisselen van incontinentiemateriaal kan fysiek een zware handeling zijn. Als u hier last van heeft, gebruik dan een model dat zo ontwikkeld is dat u het makkelijker kunt verwisselen. Zo is er een model op de markt waarbij eerst een band rond de heupen wordt aangelegd en daarna pas de rest van de ‘luier’. Dit scheelt aanmerkelijk in uw fysieke belasting als verzorgende. Er zijn veel verschillende types, met allemaal hun specifieke aandachtpunten rond het 'verwisselgemak'.

Incontinentiemateriaal is er in vele soorten en maten. Het incontinentiemateriaal voor mannen en vrouwen is verschillend. Het absorptievermogen van het materiaal staat op de verpakking. Zo wordt ’s nachts vaak gebruikgemaakt van incontinentiemateriaal met een hoger absorptievermogen. Sommige mensen plassen maar een beperkt aantal keren per dag; ook zij hebben vanwege de grotere hoeveelheden urine meestal incontinentiemateriaal nodig met een hoog absorptievermogen.

Ga niet experimenteren en laat u goed voorlichten. Ongelukjes met incontinentiemateriaal zijn voor de betrokkene vaak mensonterend en kunnen in de regel door een goed gebruik van de juiste materialen voorkomen worden.


Financiering

Incontinentiemateriaal wordt in de regel vergoed. Vaak loopt de distributie via de apotheek.