hulpmiddelen ::: persoonlijke verzorging ::: aangepaste kleding
Aangepaste kleding

In het begin van de dementie zal het iemand prima lukken om zichzelf aan- en uit te kleden. Na verloop van tijd zal dat soms lastiger gaan. Vaak helpt het begeleiden bij het aankleden dan wel. Neem niet te snel handelingen over, dat is niet goed voor het zelfrespect en de ontwikkeling van de persoon met dementie. Soms kan iemand het aan- en uittrekken van kleding langer zelfstandig als deze kleding op handige plekken 'open gemaakt kan worden'. Bijvoorbeeld doordat een naad vervangen wordt door klittenband of drukkers. Indien iemand zich niet meer zelf aan- en uit kan kleden, is aangepaste kleding om een andere reden te overwegen: het scheelt dan veel fysieke belasting van de persoon die de kleding aan- en uitdoet.

Voor mensen in een rolstoel kan het handig zijn dat speciale rolstoelkleding wordt aangeschaft, die kan worden aan- en uitgetrokken zonder dat iemand moet opstaan. Op de foto ziet u een speciale jas voor in de rolstoel.


Financiering

Aangepaste kleding wordt in principe vergoed door de zorgverzekeraar. Specialistische winkels in aangepaste kleding voor mensen met een zorgvraag kunnen hierbij prima adviseren.