hulpmiddelen ::: geheugensteuntjes ::: geautomatiseerde pillendoos
Geautomatiseerde pillendoos

Veel mensen met dementie slikken medicatie. Niet alleen voor de dementie zelf, maar ook voor andere ziekten. Doordat het geheugen niet goed meer functioneert, gaat het bij mensen met dementie soms ook met de medicatie fout. Doordat zij vergeten of zij al medicatie hebben ingenomen, slikken ze teveel pillen. Of omgekeerd, ze vergeten de pillen in te nemen. De wel bekende pillendozen met veel vakjes kunnen ook voor mensen met dementie een handreiking zijn, maar vaak volstaan die niet. Dan is het handig om over te stappen op meer geautomatiseerde pillendozen, die bijvoorbeeld een geluidssignaal afgeven als medicatie ingenomen moet worden. Er zijn vele uiteenlopende modellen te koop, zie enkele foto's onderaan deze pagina.

Via de apotheek worden medicijnen steeds vaker uitgeleverd via zogenaamde Baxterrollen. Zie elders in deze rubriek informatie over speciale apparaten om ook dan meer veiligheid en geheugensteun te hebben: de medicijndispensers voor baxterrollen.


Financiering

De pillendozen met ingebouwde klok, signaalfunctie en slot, worden in de regel door betrokkenen zelf betaald. In thuiszorgwinkels, maar ook via internet zijn er diverse uiteenlopende modellen en merken te vinden.