TITEL : “Toekomstschets Verpleeghuiszorg. Onderzoek naar de verschillende visies op de toekomst van de kleinschalige woonvoorzieningen en het verpleeghuis in de zorgverlening aan mensen met een ernstige vorm van dementie.”
AUTEUR(S) : P.C. van der Wel, Erasmus Universiteit Rotterdam, Beleid en Management Gezondheidszorg. In opdracht van Kenniskring Transities in Zorg. 2005.
In deze studie is onderzocht welke verschillende visies er zijn op de toekomstige ontwikkeling van kleinschalige woonvoorzieningen en het verpleeghuis in de zorgverlening aan mensen met ernstige dementie. Er is een toekomstschets gemaakt van de mogelijke vormen en inhoud van psychogeriatrische verpleeghuiszorg.
AanpakEr is een uitgebreide literatuurstudie verricht als vooronderzoek. Daarna zijn er groepsbijeenkomsten gehouden met experts en persoonlijke interviews.
ConclusiesSteeds meer verpleeghuizen nemen inhoudelijk gezien de visie van kleinschaligheid over; bijvoorbeeld het wonen als een ‘gezin’, de huiselijke sfeer en het koken op de groep. Hiermee wordt ingespeeld op de groeiende vraag naar dit soort voorzieningen en naar variatie in aanbod. Toekomstige klanten krijgen steeds meer keuze; wonen in een kleinschalig project in de wijk of wonen in een grootschaliger verpleeghuis met ‘kleinschalige zorg’. Een punt van aandacht hierbij is de variatie in het gebruik van begrippen. Het zou veel verwarring kunnen voorkomen als een eenduidig begrippenkader wordt gehanteerd. Uiteraard is, bij alle vormen van zorg, de kwaliteit van het personeel cruciaal. Op het moment dat medewerkers niet goed (kunnen) functioneren, is er een groot probleem. De kwaliteit wordt namelijk grotendeels bepaald door de wijze waarop die medewerkers zorg en hulp geven aan cliënten. Bij kleinschalige woonvoorzieningen is het kwaliteitsaspect van het personeel extra kwetsbaar, omdat er vaak maar één medewerker op de woongroep aanwezig is. Naast professionaliteit en zelfstandigheid, zal deze medewerker ook goed moeten kunnen reflecteren op het eigen handelen en dat van collega’s. Organisaties zouden hier gericht beleid op moeten maken. Voor zorgaanbieders is het een uitdaging om niet alleen vanuit het eigen belang te denken, maar ook vanuit de totale zorgketen voor de regio, oftewel, ‘samenwerken waar kan, concurreren waar moet’. Het zou goed zijn als iedere zorgregio een duidelijke regiobrede visie ontwikkelt betreffende de zorg voor mensen met dementie. Er zal steeds meer worden gewerkt met multidisciplinaire teams die zich richten op de vraag van de cliënt; zowel in kwaliteit van leven als in kwaliteit van zorg.
Voor meer informatie en vragen: J.de.Lange@hr.nl