Navigatie voor mensen met een milde dementie

TITEL : “Navigation for People with Mild Dementia.”

AUTEUR(S) : M. Hettinga, J. de Boer, E. Goldberg en F. Moelaert. Hogeschool Windesheim, ICT-Innovations in Healthcare Zwolle, Novay Enschede en University of Washington Seattle USA. 2009.

Samenvatting

Dit kleine exploratieve onderzoek heeft twee types van GPS navigatie met gesproken instructies op de mobiele telefoon getest en daarbij gekeken naar veiligheid tijdens het gebruik hiervan door mensen met dementie.

Aanpak

Er is een experiment uitgevoerd met vier deelnemers die elk vier routes hebben gelopen met navigatie-ondersteuning. De verschillende systemen van audio-instructies bestaan uit een onbekende stem en een vertrouwde stem en uit al dan niet een waarschuwingssignaal voorafgaand aan de instructies. De deelnemers werden geobserveerd door middel van camera’s en deze beelden werden geanalyseerd.

Conclusies

De resultaten laten zien dat deelnemers over het algemeen beter scoorden met navigatie met een vertrouwde stem. Deelnemers geven zelf geen voorkeur aan. Het is zichtbaar dat er minder beroep wordt gedaan op het actieve werkgeheugen van de deelnemers. Hier moet altijd op gelet worden zodat er geen ‘cognitieve overbelasting’ ontstaat bij mensen met dementie, voornamelijk bij het uitvoeren van meerdere taken tegelijk; in dit geval op de navigatie letten en deelnemen aan het verkeer. Het gebruik van waarschuwingssignalen werd door de deelnemers wel gewaardeerd, maar het bleek voor hen wel moeilijker om de weg te vinden dan zonder de waarschuwingssignalen, zichtbaar aan het feit dat er meer fouten werden gemaakt. Er is geen bewijs gevonden van onveilig gedrag in het verkeer. Bij het oversteken werd grotendeels goed gekeken. Vanuit dit kleine onderzoek zijn natuurlijk geen conclusies te trekken die te generaliseren zijn maar het geeft wel een indicatie van de resultaten die het gebruik van navigatie kan opleveren bij mensen met dementie.

 

Onderzoeken
Technologische ondersteuning
Dwaalbeveiliging - GPS
Navigatie voor mensen met een milde dementie

Voor deze (Engelstalige) wetenschappelijke publicatie, afkomstig uit ‘Medical Informatics in a United and Healthy Europe’, klik hier

Voor meer informatie over het lectoraat van Hogeschool Windesheim in Zwolle, dat dit onderzoek heeft uitgevoerd en hun andere projecten, kijk hier