De beleving van beginnende dementie en het gevreesde lijden.

TITEL : “De beleving van beginnende dementie en het gevreesde lijden: een exploratieve studie.”

AUTEUR(S) : M.E. de Boer, R.M. Dröes, C. Jonker, J.A. Eefsting en C.M.P.M. Hertogh. Alzheimercentrum Amsterdam, VuMC/EMGO Amsterdam. 2011.

Samenvatting

In deze studie is onderzocht hoe ouderen in het beginstadium van de ziekte van Alzheimer zelf hun ziekte en hun situatie beleven en in hoeverre zij lijden onder de gevolgen daarvan. In Nederland is inzicht in dit lijden onder andere van belang in het kader van het debat over euthanasie en de meerwaarde van palliatieve zorg bij dementie.

Aanpak

Het is een verkennende studie, waaraan 24 ouderen met het beginstadium van de ziekte van Alzheimer hebben meegedaan. Er zijn semigestructureerde interviews afgenomen en deze zijn geanalyseerd.

Conclusies

Het bleek heel goed mogelijk om met deze ouderen een gesprek te voeren over hun ziektebeeld. Ze gaven zelf aan dat de impact op hun leven wel groot is maar dat zij hun situatie als geheel niet als één groot lijden ervaren. De ervaringen van de deelnemers blijken hierin positiever dan het overwegend negatieve beeld dat 'gezonde' ouderen vaak hebben over een leven met dementie. De geleidelijke achteruitgang die zeer kenmerkend is voor de ziekte van Alzheimer, biedt ook ruimte voor aanpassing aan vermogens en functies die achteruitgaan. Degenen die het overkomt zijn dan ook voortdurend bezig met aanpassing en 'coping' om de ziekte en zijn gevolgen in hun leven te integreren. Dit draagt er waarschijnlijk ook aan bij dat hun actuele beleving van de ziekte afwijkt van de opvattingen die zij zelf ook van de ziekte hadden in het verleden. In het verlengde hiervan is het goed denkbaar dat veranderingen in wensen en behoeften van mensen met dementie nadat de diagnose eenmaal is gesteld, er mede toe leiden dat slechts weinigen een verzoek tot hulp bij levensbeëindiging doen. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het geringe aantal gevallen van euthanasie/hulp bij zelfdoding bij dementie. Ook toont dit de meerwaarde aan van een palliatieve benadering bij gevorderde dementie.
Deze bevindingen benadrukken dat het belangrijk is om mensen met dementie zelf aan het woord te laten. Deze gesprekken en de informatie die deze opleveren zijn essentieel bij het plannen van zorg en behandeling die zo goed mogelijk aansluit bij hun actuele wensen en behoeften.

 

Onderzoeken
Zingeving en Zorg rondom het levenseinde
Palliatieve zorg
De beleving van beginnende dementie en het gevreesde lijden.

Er zijn diverse publicaties geweest naar aanleiding van dit onderzoek. Deze publicatie is afkomstig uit 'Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie', kijk hier.

Voor een (Engelstalig) wetenschappelijk overzichtsartikel van deze en andere onderzoekers over de literatuur betreffende het patiëntenperspectief op het lijden onder de dementie, uit 'International Psychogeriatrics', klik hier

Voor het artikel 'Alleen maar passieve slachtoffers?' uit Denkbeeld, geschreven door M. de Boer en C. Hertogh, kijk hier

A.M. Thé schreef een mooi boek over leven en sterven met dementie: 'In de wachtkamer van de dood. Over dementie en versterving in een verkleurende samenleving'. Uitgeverij Thoeris, ISBN: 9789080811379.