TITEL : “Samenvatting test GPS technologie voor mensen met dementie 2011. Productbeschrijving en hoofdconclusies van een functionele test van een nieuw draagbaar GPS systeem.”
AUTEUR(S) : H. Evers en J. van der Leeuw, Vilans. 2011.
In 2009 testte Vilans een aantal systemen met GPS functies voor mensen met dementie. Deze apparatuur is erop gericht dat mantelzorgers of zorgmedewerkers mensen met dementie die buitenshuis gaan dwalen weer terug kunnen vinden. Op basis van de resultaten van deze tests bleek dat deze GPS technologie nog niet voor een brede groep dementerenden inzetbaar is. Er zijn aanbevelingen geformuleerd waar dergelijke technologie aan zou moeten voldoen om beter inzetbaar te zijn voor mensen met dementie en hun mantelzorgers of zorgverleners. De ontwikkelingen gaan snel. Inmiddels is er meer en betere technologie voorhanden dan in 2009. Ook consumententechnologie, zoals smartphones die door steeds meer mensen worden gebruikt zijn standaard uitgerust met GPS functie. Eind 2010 trok een Spaans product de aandacht van Vilans omdat het een aantal voordelen kent ten opzichte van andere systemen op de Nederlandse markt. Dit betreft de “Keruve” van het bedrijf Vision Localization Systems. Vilans besloot de werking en de bruikbaarheid van dit systeem voor de Nederlandse markt te testen. Dit rapport bevat de samenvatting van dit onderzoek.
AanpakOm te onderzoeken of dit systeem een zinvolle toepassing is in de praktijk en daarnaast de gebruikersvriendelijkheid en de kwaliteit voor mantelzorgers en zorgmedewerkers te testen, zijn verschillende methoden gebruikt. Er zijn functionele testen verricht door een onderzoeker, op verschillende locaties en in verschillende situaties. Daarnaast is een technische vergelijking gemaakt van het product met de criteria uit het eerder onderzoek van Vilans. Ook is in juli 2011 een proef in de praktijk uitgevoerd bij Woonzorgcentra Haaglanden Zuiderpark, met zorgmedewerkers.
ConclusiesHet Keruve systeem bestaat uit een horloge en een draagbaar apparaat met een touchscreen. Een gebruiker kan met een druk op de knop de ontvanger de opdracht geven om de dementerende te zoeken. Het systeem lokaliseert dan het horloge dat de dementerende draagt en geeft op een kaartbeeld aan waar de dementerende zich bevindt, waar de ontvanger zich bevindt en of de gebruiker de goede kant op loopt om bij het horloge te komen.
De onderzoeksresultaten zijn voorzichtig positief te noemen. Uit de functionele testen blijkt dat de technologie functioneert en in veel gevallen kan het systeem binnen acceptabele tijd een exacte locatie bepalen van de dementerende. Bij ontbreken van GPS ontvangst is er alleen een adres. Dit is naar verwachting niet voldoende nauwkeurig om waardevol te zijn voor de lokalisatie. Toch geeft dit meer informatie dan systemen die alleen gebaseerd zijn op GPS. Er kan bijvoorbeeld uitgesloten of achterhaald worden of de dementerende op de trein is gestapt en zich in een andere stad bevindt. Wat gebruiksgemak betreft is nog wel verbetering mogelijk. Wanneer het systeem hapert, is het soms onduidelijk wat er aan de hand is. Vilans heeft de fabrikant geadviseerd om het systeem meer informatie te laten geven over wat er aan de hand is en hoe te handelen bij een hapering of storing. In vergelijking met de producten die in 2009 zijn getest zijn de meeste eigenschappen van de Keruve vergelijkbaar of beter dan de producten uit de testen uit 2009. De toetsing aan de aanbevelingen uit het onderzoek van 2009 laten zien dat de Keruve voldoet aan de meeste aanbevelingen voor GPS technologie die in dit onderzoek zijn opgesteld. Dit is positief maar geeft nog geen compleet beeld over de toepasbaarheid van het product in de praktijk. Naar aanleiding van de functionele testen zijn positieve punten naar voren gekomen maar ook nieuwe vragen over de toepasbaarheid van het product voor mantelzorgers en zorgverleners in de praktijk. Verder onderzoek zal hierover meer duidelijkheid moeten geven.
Op basis van de enkele gebruikstest met de medewerkers van WZH is een eerste indruk verkregen van de mogelijkheden en aandachtpunten bij het gebruik. Uit de gebruikstesten blijkt dat medewerkers de functionaliteit van het systeem positief vinden. De medewerkers zijn enthousiast over het feit dat iemand nauwkeurig terug te vinden is met het systeem. Wel zijn er zorgen over gebruiksaspecten van de apparatuur waardoor de Keruve niet voor iedere dementerende cliënt en diens mantelzorger of zorgverlener inzetbaar zal zijn. Met name de aanwijzingen in het scherm zouden verder verbeterd moeten worden om het product breder inzetbaar maken. Het systeem zou een meerwaarde kunnen bieden voor: mensen met dementie die een goed steunsysteem om zich heen hebben die elke dag kan zorgen dat het horloge om en afgedaan wordt en opgeladen wordt en voor mensen met dementie die nog in een fase zijn dat zij nog kunnen leren wennen aan het dragen van het horloge. Voorbeelden van toepassingsgebieden kunnen dan bijvoorbeeld intramuraal zijn voor als de medewerkers niet merken dat bewoners zijn gaan dwalen, maar ook extramuraal waar thuiszorg komt of waar mantelzorgers aanwezig zijn. WZH heeft naar aanleiding van de try out besloten om de Keruve te testen met
een kleine groep cliënten voor wie zij inschatten dat zij voldoen aan de voorwaarden om het systeem te kunnen testen.
Kijk voor meer informatie en het downloaden van de samenvatting op deze webpagina van Vilans.
Kijk ook eens op www.domoticawonenzorg.nl
Voor een artikel van I. Muller-Schoof uit Activiteiten Sector, 'Opsporing verzocht, een GPS-chip voor dwalende ouderen', kijk hier