Ik in mijn leven

TITEL : “Ik in mijn leven. Individualisering van de zorg voor dementerende bejaarden aan de hand van levensboeken.”

AUTEUR(S) : K. Bielen, Katholieke Hogeschool Kempen, Ergotherapie. 2007.

Samenvatting

Vanuit de overtuiging dat persoonlijker zorg een meerwaarde betekent voor alle bewoners, heeft de onderzoeker zich gericht op de vraag of het werken met levensboeken bijdraagt aan kwaliteitsvolle zorg en bijdraagt aan een positievere zelfbeleving van de bewoner met dementie.

Aanpak

Er is voor gekozen voor een casestudie; met twee bewoners het hele proces van het maken van een uitgebreid levensboek te doorlopen en dit nauwgezet te bestuderen, analyseren en de resultaten te beschrijven.

Conclusies

Het levensboek heeft een meerwaarde voor beide bewoners waarmee werd gewerkt. Hun reactie op deze boeken en op het werken met de boeken is zeker positief te noemen. Het boek geeft kansen in contact, voor de bewoner, zijn familie en het personeel. De informatie uit het boek geeft een beeld van de persoon zoals die persoon nog niet werd bekeken. In zijn geheel met zijn persoonlijke geschiedenis bij zich. Zo kan het bijdragen tot het behoud van hun identiteit, door vertrouwde dingen uit hun leven tot nu toe (foto's, verhalen, fragmenten uit het verleden). Zij vinden in het voorlezen, het samen lezen van het levensboek het beeld van zichzelf terug. Samen met familieleden kan dit boek ook gebruikt worden. Het geeft hen de kans om samen terug te kijken naar vroeger. Herinneringen werden opgehaald, aan de hand van de thema's in het boek. Voor familie geeft het boek aanknopingspunten voor contact en gesprekken. Dankzij het levensboek kunnen ook aspecten uit het verleden meegenomen worden in de zorg. Als je de persoonlijke geschiedenis van een bewoner beter kent kan er beter en respectvoller ingespeeld worden op bepaald gedrag en is inleven makkelijker. Ook als verbale communicatie niet meer mogelijk is kan het levensboek nog heel veel betekenen en mensen laten voelen wie ze zijn. Het levensboek zorgt voor bevestiging van het eigen ik, het zorgt voor een gevoel van herkenning en vertrouwen.

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Voor een publicatie van Bureau Kwiek en Sting over het belang van levensverhalen, klik hier

Voor meer informatie: www.bureaukwiek.nl

Voor het onderzoeksverslag 'Zichtbare levensverhalen' van M. Zeldenrijk over de bijdrage die het levensboek kan leveren aan het centraal stellen van het levensverhaal van bewoners in het verpleeghuis, klik hier 

Bij Uitgeverij BSL is het boek 'Mijn leven in kaart' verschenen, dat een methode beschrijft voor het maken van een levensboek op maat. Het is geschreven door T. Tromp en W. Huizing, ISBN: 9789031351497.