TITEL : “Groen in de ouderenzorg, Verkennend onderzoek naar activiteiten gericht op natuurbeleving bij ouderen.”
AUTEUR(S) : R. Diek, A. Garssen, M. Heitman, M. van Loon en M. Weijters, Wetenschapswinkel Biologie, onder begeleiding van het Centrum voor Bèta-Didactiek, Universiteit Utrecht. In opdracht van Stichting Natuurlijk Genieten. 2004.
Dit onderzoek richt zich op twee vragen: wat de meerwaarde is van natuurbeleving bij ouderen in de intramurale zorg en hoe daarmee om wordt gegaan in zorginstellingen.
AanpakNaast een literatuuronderzoek zijn telefonische vraaggesprekken gevoerd met activiteitenbegeleiders van 40 verpleeg- en verzorgingshuizen.
ConclusiesDoor middel van natuuractiviteiten kunnen bij ouderen een aantal positieve effecten worden bereikt. Dit rapport heeft ze onder zes categorieën ondergebracht: herinneringen, vervulling sociale behoeften, gevoel van eigenwaarde, stimulering van de zintuigen, genezing en het opdoen van kennis. Uit de resultaten van het onderzoek kan geconcludeerd worden dat natuuractiviteiten positieve effecten kunnen hebben op ouderen. Ook andere activiteiten kunnen een zelfde positief effect hebben, het is afhankelijk van de betrokkenen hoe goed zij op natuuractiviteiten reageren.
Er zijn diverse initiatieven in de zorginstellingen voor het organiseren van natuuractiviteiten. Hierbij valt op dat deze activiteiten niet over alle categorieën verdeeld zijn. Hiermee worden niet alle mogelijke positieve effecten benut. De categorieën 'opdoen van kennis' en 'zintuigstimulering' zijn sterk ondervertegenwoordigd. Activiteitenbegeleiders zijn over het algemeen wel bekend met het organiseren van natuuractiviteiten, maar doen dat voornamelijk als afwisseling op het reguliere activiteitenaanbod. Het grootste deel van hen is niet op de hoogte van alle verschillende mogelijkheden en van de mogelijke effecten van natuuractiviteiten. Ook wordt tijd en budget vaak als een probleem genoemd.
Voor vragen en meer informatie: A.G.Garssen@uu.nl