Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

TITEL : “Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.”

Samenvatting

Het hoofddoel van 'Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun verzorgers' is het bieden van tijdige ondersteuning bij het omgaan met de gevolgen van dementie door middel van educatie, emotionele en praktische ondersteuning en het bieden van mogelijkheden tot sociale integratie. De centra zijn georganiseerd op gemakkelijk toegankelijke locaties in de wijk en de ondersteuning wordt geboden door een vast team aan begeleiders. De hoofdelementen van het ondersteuningsprogramma zijn een dagsociëteit waar mensen met dementie deel kunnen nemen aan een scala van (re)creatieve activiteiten, informatiebijeenkomsten, gespreksgroepen, een spreekuur en sociale activiteiten voor de mantelzorgers. Door zowel de persoon met dementie als zijn naasten te ondersteunen, wordt overbelasting bij de mantelzorger voorkomen en kan de persoon met dementie langer thuis blijven.  
In de dagsociëteit wordt de deelnemer met dementie, uitgaande van waarmee zij persoonlijk moeite hebben, onder meer begeleid bij het omgaan met de eigen beperkingen, bewaren van een emotioneel evenwicht en een positief zelfbeeld, aangaan van sociaal contact, aanvaarden van hulp en omgaan met de onzekere toekomst. Doel is hiermee gedrags- en stemmingsontregelingen te voorkomen of te verminderen en de kwaliteit van leven zoveel mogelijk te behouden. Afhankelijk van de ervaren problemen ligt het accent op reactivering, resocialisering of bevordering van het emotioneel functioneren. De dagsociëteit heeft een vrij karakter, geen van de bezoekers doet iets wat hem niet ligt.
Een belangrijk onderdeel van het ondersteuningsprogramma voor de deelnemers is psychomotorische therapie. Hier kunnen zij in een ongedwongen sfeer, door middel van aangepaste bewegingsactiviteiten, leren omgaan met eigen beperkingen. Tegelijkertijd biedt het hen de gelegenheid om sociale contacten op te doen, emoties te uiten en plezier te beleven. Uitgaande van de opeenvolgende stadia van belasting die de mantelzorger doormaakt, ligt de nadruk bij ondersteuning van de mantelzorger de eerste vijf maanden op het bieden van informatie en emotionele steun. Vervolgens komt het accent te liggen op het gebruik maken van sociale steun en het praktisch aanleren van vaardigheden.

In 1993 zijn de eerste twee Ontmoetingscentra geopend in Amsterdam, inmiddels zijn er meer dan 75 in Nederland, zo'n 20 in Italië en ook een in Suriname en een op Aruba. Daarnaast zijn er nog vele in oprichting. Er zijn verschillende studies gedaan naar de werking en de effecten van de Ontmoetingscentra, die over het algemeen zeer positieve resultaten laten zien bij de bezoekers met dementia (minder gedrags- en stemmingsproblemen, positiever zelfbeeld), hun mantelzorgers (minder belasting, toename gevoel van competentie) en de medewerkers van de centra.

Voor meer informatie en vragen: rm.droes@vumc.nl

Onderzoeken
Ondersteunende activiteiten
Dagbesteding
Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

De ontwikkelaar van de methode is Professor Dr. R.M. Dröes. Voor alle informatie over Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, verwijzen we u graag naar: www.ontmoetingscentradementie.nl

Op deze website kunt u alles vinden over deze succesvolle methode, locaties en andere informatie. Daarnaast kunt u hier verschillende onderzoeksrapporten bestellen, maar ook een implementatiemodel, dvd’s, draaiboeken en ander materiaal. Bij deze website hoort ook een helpdesk, ondergebracht bij het Alzheimer Centrum van VUmc, waar u terecht kunt voor vragen, advies en ondersteuning.

De methode is ook opgenomen in de ‘Databank effectieve sociale interventies’ van Movisie. Daar is hij beschreven door M. Verduin. Kijk hier