TITEL : “The indoor environment in relation to people with dementia.”
AUTEUR(S) : J. van Hoof, H.S.M. Kort, M.S.H. Duijnstee, A.M.C. Schoutens, J.L.M. Hensen en S.H.A. Begemann, Hogeschool Utrecht, Vilans, Academie Gezondheidszorg Utrecht, Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid SOLG, Technische Universiteit Eindhoven. 2008.
Met het proces van ouder worden veranderen de zintuigen en de reactie op zintuiglijke prikkels. Dementie versterkt deze veranderingen en verandert ook de ontvangst van en reactie op zintuiglijke prikkels. Zij hebben dan ook een versterkte gevoeligheid voor omgevingsfactoren en het binnenklimaat. Het kan voor hen moeilijk zijn om aan te geven dat zij bepaalde prikkels onprettig vinden, waardoor het zich regelmatig uit in bijvoorbeeld zeer onrustig gedrag, wat een zware last kan zijn voor henzelf en hun omgeving. Dit artikel beschrijft omgevingsfactoren en de reacties die ze kunnen veroorzaken. Daarnaast wordt beschreven hoe een optimaal leefklimaat kan worden gecreëerd voor mensen met dementie door middel van actieve en passieve ingrepen. De passieve schakelen zichzelf in omdat het lastig kan zijn ze te bedienen voor betrokkenen.
AanpakHet artikel is geschreven op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en eerder eigen onderzoek.
ConclusiesBetrokkenen met dementie reageren vaak anders op omgevingsfactoren dan mensen zonder dementie. De huidige bouwvoorschriften zijn voornamelijk gericht op ouderen met een fysieke beperking, niet op mentale of cognitieve problematiek. Terwijl het van belang is dat de omgevingsprikkels die mensen met dementie ontvangen via de verschillende zintuigen dezelfde, consistente informatie geven zodat ze de wereld om hen heen beter kunnen bevatten. Naast de gevoeligheid van de zintuigen moet er ook rekening worden gehouden met de wijze waarop dingen werken en worden bediend; plotselinge geluiden, het automatisch aangaan van lichten of dichtgaan van gordijnen, daar kunnen mensen met dementie erg van schrikken. Meer onderzoek en bewustzijn moeten komen om de omgevingsfactoren voor mensen met dementie, zowel thuis als in een verzorgings- of verpleeghuis, zo optimaal mogelijk te maken.
Voor vragen en meer informatie: jvhoof1980@hotmail.com
Voor deze (Engelstalige) wetenschappelijke publicatie, afkomstig uit 'Indoor Air' Kopenhagen, klik hier
Voor een rapport met richtlijnen van Alterra/Wageningen UR voor de toepassing van groen voor de gezondheid, klik hier
Voor het rapport van het College bouw en zorginstellingen 'Rapport 617, Kwaliteit van de fysieke zorgomgeving', klik hier
Voor een breder onderzoek, van A.E. van den Berg, over het gezondheid bevorderende effect van groen, daglicht, frisse lucht en stilte in de gezondheidszorg, klik hier
Voor een lijst met aandachtspunten voor de woonomgeving, samengesteld door psychologen en MultaMelior, klik hier