Het effect van belevingsgerichte zorg op de omgang met de gevolgen van dementie.

TITEL : “Omgaan met dementie. Het effect van geïntegreerde belevingsgerichte zorg op adaptie en coping van mensen met dementie in verpleeghuizen; een kwalitatief onderzoek binnen een gerandomiseerd experiment.”

AUTEUR(S) : J. de Lange, Proefschrift Erasmus Universiteit Rotterdam. In samenwerking met het Trimbos-instituut, het Instituut voor Maieutische Ontwikkeling in de Zorg (IMOZ) en VUmc/EMGO. 2004.

Samenvatting

Dit rapport beschrijft enerzijds de aanpassing van mensen met dementie aan hun ziekte en aan hun omgeving. Anderzijds beschrijft het hoe verzorgenden bewoners hierin ondersteunen en of dit beter verloopt als verzorgenden geïntegreerde belevingsgerichte zorg toepassen.

Aanpak

Er is gebruik gemaakt van 'participerende observatie' op acht psychogeriatrische verpleeghuisafdelingen (in het totaal 80 bewoners), voorafgaand, tijdens en na afloop van cursussen en training 'geïntegreerde belevingsgerichte zorg'. De nadruk van de observaties lag op de manier waarop verzorgenden bewoners ondersteunden bij vier adaptieve taken; het handhaven van een emotioneel evenwicht, het ontwikkelen van een adequate zorgrelatie, het ontwikkelen en onderhouden van sociale relaties en het omgaan met de verpleeghuisomgeving.

Conclusies

Geïntegreerde belevingsgerichte zorg heeft een gunstig effect op het handhaven van een emotioneel evenwicht (beter uiten van gevoelens, meer positieve gevoelens en emotioneel beter in balans) en het ontwikkelen van een adequate zorgrelatie met het personeel (verandering van ongewenste naar gewenste autonomie en afhankelijkheid). Ook is er een verbetering voor het aangaan van sociale contacten met medebewoners, er is echter geen effect op het omgaan met de verpleeghuisomgeving. De houding van verzorgenden is verdeeld in: persoonsgericht, relatiegericht, taakgericht en afstandelijk. Bij de meeste verzorgenden die geschoold waren in geïntegreerde belevingsgerichte zorg vonden positieve veranderingen plaats in houding en vaardigheden.

Voor meer informatie en vragen: jlange@trimbos.nl

 

Onderzoeken
Kwaliteit van de zorg
Omgang en benadering
Het effect van belevingsgerichte zorg op de omgang met de gevolgen van dementie.

Voor het officiële onderzoeksrapport, klik hier

Voor een (Engelstalig) wetenschappelijk artikel van R.M. Dröes et al in 'Non-pharmacological Therapies in Dementia' over psychosociale interventies in relatie tot 'coping' met dementie, klik hier

Voor een (Engelstalig) wetenschappelijk artikel van R.M. Dröes in 'Aging & Mental Health' over 'coping' met dementie vanuit het oogpunt van betrokkenen zelf, klik hier

Voor de afscheidsrede van R. Verdult: 'De lijdende dementerende mens. Over de empathische attitude in belevingsgerichte begeleiding', klik hier

Kijk voor meer informatie over de onderzoeksinstituten op:
www.trimbos.nl
www.emgo.nl
www.imoz.nl