Het effect van belevingsgerichte zorg versus traditionele zorg

TITEL : “The effect of integrated emotion-oriented care versus usual care on elderly persons with dementia in the nursing home and on nursing assistants: a randomized clinical trial.”

AUTEUR(S) : E. Finnema, R.M. Dröes, T. Ettema, M. Ooms, H. Adèr, M. Ribbe en W. van Tilburg. Vrije Universiteit Amsterdam, VU Medisch Centrum Amsterdam. 2004.

Samenvatting

Dit artikel geeft het resultaat weer van een onderzoek dat is uitgevoerd naar het effect van geïntegreerde belevingsgerichte zorg op verpleeghuisbewoners met dementie in vergelijking met traditionele zorg. Daarnaast beschrijft het ook de invloed van deze twee benaderingen van zorg op medewerkers.

Aanpak

Er is een grootschalige gerandomiseerde klinische toets gedaan. 146 dementerende bewoners van 16 PG-afdelingen van 14 verpleeghuizen hebben deelgenomen, evenals 99 medewerkers. Gedurende negen maanden kreeg de ene helft van de bewoners, de experimentele groep, geïntegreerde belevingsgerichte zorg van getrainde medewerkers. De andere helft, de controlegroep, kreeg de gangbare zorg zonder de belevingsgerichte benadering. Er zijn drie meetmomenten geweest.

Conclusies

Er is een duidelijk verschil aangetoond tussen de bewoners die geïntegreerde belevingsgerichte zorg ontvingen en de andere bewoners. De eerste groep was minder angstig en emotioneel meer in balans. Tevens hadden de bewoners bij de experimentele groep een positiever zelfbeeld en waren ze meer tevreden over bijvoorbeeld hun eigen functioneren en het aantal sociale contacten. Er werd geen duidelijk resultaat gevonden op cognitieve en sociale aanpassing aan de verpleeghuissetting. Sowieso werden de effecten gevonden bij bewoners met beginnende of matige dementie, bij een verder gevorderd stadium was het niet zo duidelijk.
Bij medewerkers van de experimentele groep werd minder stress gerapporteerd maar verder werden er geen duidelijke verschillen gemeten. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een relatief korte periode voor de implementatie van de belevingsgerichte aanpak. De positieve resultaten die in deze studie zijn gevonden voor een geïntegreerde belevingsgerichte benadering bij bewoners met milde en gemiddelde dementie, tonen wel het belang van deze benadering voor ouderen met dementie aan.

Voor meer informatie en vragen: E.J.Finnema@zwo.nhl.nl

 

Onderzoeken
Kwaliteit van de zorg
Omgang en benadering
Het effect van belevingsgerichte zorg versus traditionele zorg

Het onderzoek heeft geleid tot meerdere wetenschappelijke publicaties. Dit is de samenvatting van een van deze artikelen. Dit (Engelstalige) wetenschappelijke artikel is in 2005 verschenen in 'International Journal of Geriatric Psychiatry'. Voor dit artikel, klik hier

Voor een (Engelstalig) wetenschappelijk artikel van de auteurs over de bijbehorende literatuurstudie in 'International Journal of Geriatric Psychiatry', klik hier

Voor het Lectoraat Wonen, welzijn en zorg op hoge leeftijd van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, waar E. Finnema Lector is, klik hier

Voor het boekje 'Vergeet me niet' over cliëntgerichtheid in de dementiezorg van de Noord-Brabantse Programmaraad Zorgvernieuwing Psychogeriatrie, klik hier

Voor een vijftal artikelen uit Denkbeeld uit 2002, van verschillende auteurs over geïntegreerde belevingsgerichte zorg:
van R.M. Dröes en E. Finnema, klik hier
van C. van der Kooij, klik hier
van C. van der Kooij en P. Hoveling, klik hier
van E. Finnema, J. de Lange en R.M. Dröes, klik hier
van R.M. Dröes, J. de Lange, E. Finnema en C. van der Kooij, klik hier