TITEL : “Gewoon lief zijn? Het maieutisch zorgconcept en het invoeren van geïntegreerde belevingsgerichte zorg op psychogeriatrische verpleeghuisafdelingen.”
AUTEUR(S) : C.H. van der Kooij, Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, 2003.
Het maieutisch zorgconcept, of zingevingsmodel, is voortgekomen uit de ervaringen en belevingswereld van verzorgenden. Het wil bereiken dat verzorgenden kunnen werken op basis van eigen uniciteit, intuïtie, expertise, vaardigheden en creativiteit. De praktische toepassing daarvan is beschreven in het geïntegreerd toepassen van belevingsgerichte benaderingswijzen in de psychogeriatrische verpleeghuiszorg en de effecten daarvan zijn gemeten.
AanpakDe implementatie van geïntegreerde belevingsgerichte zorg middels het maieutisch zorgconcept, of zingevingsmodel, is uitgevoerd op 8 psychogeriatrische afdelingen in 8 verpleeghuizen, waar medewerkers zijn geschoold en getraind. Acht andere huizen behoorden tot de controle groep. Er is gemeten of de implementatie er toe leidde, dat de verzorgenden daadwerkelijk anders zijn gaan werken. De effecten zijn op meerdere momenten gemeten door middel van participerende observatie en vragenlijsten.
ConclusiesDe belevingsgerichte omgangskundige vaardigheden van de verzorgenden op de PG-afdelingen waar het concept was geïmplementeerd, waren duidelijk toegenomen. Er wordt regelmatig gedacht dat dit soort benaderingswijzen meer tijd kosten, dit is ook onderzocht. Verzorgenden die de geïntegreerde belevingsgerichte zorg toepasten, bleken niet meer tijd nodig te hebben voor individuele bewonerszorg. Alleen de scholing en training bij de invoering kost tijd en vraagt dus om investering, dit is echter te verwaarlozen bij goede borging van de resultaten. Voor de verzorgenden, voor de bewoners met dementie en voor hun familieleden geeft deze benadering veel meer voldoening en wordt het welbevinden verhoogd. Het biedt hen de mogelijkheid om elkaar als mens te blijven ontmoeten en gevoelsmatig met elkaar in contact te blijven. Behalve meer begrip en gevoel voor hun bewoners, kregen verzorgenden ook meer vertrouwen in hun eigen kunnen. Er ontstaat een cultuur van meer communicatie op de afdelingen, en daardoor meer rust, vertrouwen en creativiteit. Zowel verzorgenden als bewoners krijgen meer ruimte om zichzelf te zijn.
Voor meer informatie en vragen: coravanderkooij@tip.nl
Voor een samenvatting van dit onderzoek, klik hier.
Om het rapport te bestellen en voor meer informatie, kijk op:
www.imoz.nl
www.feelingforcare.eu
www.zorgtalentproducties.nl
Voor een interview met C. van der Kooij in ‘Zorg en ondernemen’, klik hier
Voor een reportage in ‘Opzij’ over het maieutische zorgconcept en de effecten daarvan op bewoners en medewerkers, klik hier
Voor een recensie van het proefschrift in ‘Gerontologie en Geriatrie’, klik hier
Voor een artikel van de auteur in ‘Psychiatrie en verpleging’, over Validation, klik hier
Voor een artikel van P. de Hart en C. Pons uit ‘Activiteitensector’ over Validation in de praktijk, klik hier