'(Op)nieuw geleerd, oud gedaan' gaat helemaal over het lerend vermogen van mensen met dementie. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het mogelijk om mensen met dementie te laten leren. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het weer ophalen van verloren gegane vaardigheden en dagelijkse handelingen, het gebruik van (moderne) hulpmiddelen en het afleren van probleemgedrag. De aanwezigheid van deze leervaardigheid blijkt uit wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse (zorg)praktijk. Leren bij mensen met dementie gaat wel anders dan bij mensen zonder dementie, waarbij de rol van familie en andere begeleiders heel belangrijk is.

Het boek is geschreven door:

  • Ruud Dirkse (auteur van 'Had ik het maar geweten', initiatiefnemer en beheerder van deze website, en directeur van zorginnovatiebureau DAZ)
  • Roy Kessels (hoogleraar en klinisch neuropsycholoog bij het Alzheimercentrum Nijmegen)
  • Frans Hoogeveen (psycholoog, lector psychogeriatrie aan de Haagse Hogeschool en hoofdredacteur Denkbeeld)
  • Irmgard van Dixhoorn (psychogerontoloog bij een organisatie voor particuliere woonzorgvoorzieningen).

'(Op)nieuw geleerd, oud gedaan' bevat uitleg over de werking van de hersenen, over de aantasting door dementie en over de verschillende vormen van leren die er zijn. Hierbij gaat bijvoorbeeld over 'foutloos leren', 'emotieleren', 'associatieleren' en 'operant leren'. Door familieleden en zorgprofessionals zijn 67 praktijkverhalen aangeleverd, waarin zij hun ervaringen beschrijven.

Voorbeelden die aan de orde komen zijn onder meer: hoe leer ik iemand af om 200 keer op een dag dezelfde vraag te stellen? Hoe kan het dat mensen met gevorderde dementie met een tabletcomputer overweg kunnen en hoe leer ik dat aan? Hoe leer ik iemand weer zelf koffie te zetten? Het boek is zo geschreven dat u als familielid of zorgverlener snel aan de slag kan met het lerend vermogen.

'(Op)nieuw geleerd, oud gedaan' is te bestellen via de bestelknop hiernaast of via de website www.opnieuwgeleerdoudgedaan.nl, waar u ook meer informatie, lezersreacties en voorbeeldpagina's treft. Het boek kost € 23,99.

Nog een boek over leren bij dementie:
In maart 2013 is nog een boek over één van de leervormen bij dementie verschenen, over foutloos leren. Deze is geschreven door drie deskundigen van de Radboud Universiteit en heeft als titel: Foutloos Leren bij dementie, Een praktische handleiding. Het ISBN nummer is 978-90-5931-939-4 of 978-94-6094-709-4 (e-book). Dit boek is vooral op professionals gericht en kost € 19,50.