Dementie is niet alleen maar achteruitgang. Eén ding gaat in de loop van het dementeringsproces steeds beter functioneren: het gevoels- en emotieleven. Dit betekent dat mensen met dementie steeds meer doen op hun intuïtie, hun gevoel. 'Beleving' wordt nog belangrijker dan 'begrijpen'. Dit toenemende gevoelsleven heeft veel invloed op hun reactie op gebeurtenissen, communicatie met hen, maar bijvoorbeeld ook voor de uitvoering van handelingen, voor de manier waarop iemand zich door een ruimte begeeft en de omgang met hulpmiddelen. En niet te vergetne op gedragsverandering. 

In Handig bij dementie staat dit toenemende gevoels- en emotieleven van mensen met dementie centraal. Hoe komt dit en wat betekent dit voor uw gedrag en bejegening? Er is veel aandacht voor de omgang met gedragsverandering bij de persoon met dementie, juist gelet op dit toenemende gevoels- en emotieleven. Het boek bevat naast uitleg ook 32 praktijkverhalen, aangeleverd door familieleden en professionals.

In het boek staat ook een hoofdstuk over woningaanpassingen en een zeer uitgebreide lijst met hulpmiddelen, verdeeld over 5 categoriën: geheugen & oriëntatie, bewegen, overige activiteiten, communicatie en veiligheid. Ook in deze twee hoofdstukken wordt de link met het toegenomen gevoelsleven besproken. Het laatste hoofdstuk van het boek gaat over de meestgestelde vragen in Alzheimercafé's. Het boek bevat tientallen praktijkverhalen, aangeleverd door familie en professionals.

Tussen afzonderlijke hoofdstukken staan grote gastartikelen. Deze zijn geschreven door toonaangevende deskundigen op hun vakgebied. Handig bij dementie bevat gastartikelen over:
- de invloed van licht
- de kracht van muziek
- het belang van bewegen
- eten en voeding
Een bijzonder gastartikel komt van de hand van Sjef van Bommel, die op indrukwekkende wijze beschrijft hoe hij jarenlang voor zijn dementerende partner zorgde. Dit artikel heeft als titel 'Alles hing nu van mij af'.
Het voorwoord is geschreven door Gea Broekema, directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland. Met de koop van dit boek draagt u bij aan onderzoek naar dementie, want per verkocht boek gaat een deel van de opbrengst naar Alzheimer Nederland.

Het boek is is te bestellen via https://www.bsl.nl/shop/handig-bij-dementie-9789036825047.html