Zoals bij veel ouderen, gaat ook bij veel mensen met dementie het gehoor achteruit. Het is goed om het gehoor periodiek te controleren, zeker omdat mensen met dementie niet altijd even duidelijke signalen afgeven als zij slecht horen. U denkt dan dat iemand door de dementie slecht reageert en in zichzelf gekeerd raakt, maar soms gaat het om een gehoorprobleem.
Als er eenmaal een gehoorapparaat is aangemeten, is het van belang dat dit op het juiste volume wordt ingesteld. Controleer dat regelmatig. Sommige mensen met dementie kunnen slecht tegen een gehoorapparaat, omdat het geluid toch anders klinkt. Zij willen het gehoorapparaat dan niet in doen. Een spraakversterker kan dan wellicht uitkomst bieden. Dit is een apparaat waarbij degene die luistert (de dementerende) een koptelefoon op krijgt en de andere persoon een microfoon. Bijkomend voordeel van een dergelijke spraakversterker is dat allerlei afleidende geluiden ook weggefilterd worden. Dit is vooral van belang bij mensen met dementie die op veel externe prikkels reageren.
Gehoorapparaten worden (gedeeltelijk) vergoed vanuit de zorgverzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de precieze aanvullende verzekering. Spraakversterkers worden in de regel niet vergoed. Soms is met een audicien te regelen dat u een spraakversterker een tijdje kunt uitproberen.