TITEL : “Langer thuis met dementie - Eindevaluatie.”
AUTEUR(S) : N. Nijhof, Universiteit Twente en FocusCura. 2011.
Dit rapport beschrijft het project 'Langer thuis met dementie', dat in 2008 van start is gegaan. Bij thuiswonende cliënten is sensortechnologie en PAL4 ingezet. Begin 2009 zijn de eerste aansluitingen bij cliënten gerealiseerd. In 2010 is een tussenevaluatie geschreven, dit is de eindevaluatie.
AanpakEr zijn verschillende technologieën uitgeprobeerd in dit project. PAL4 en de sensortechnologie zijn ingezet bij thuiswonende cliënten met dementie. Mantelzorgers spelen hierbij een belangrijke rol. Daarnaast spelen, bij sensortechnologie, een professionele meldkamer en de thuiszorgmedewerkers een rol. Bij de cliënten met dementie en hun mantelzorgers werden verschillende tests en interviews afgenomen om kwaliteit van leven te meten, het gevoel van veiligheid, de mate van overbelasting en de mate van ondersteuning van de mantelzorger. Tevens is in de interviews veel aandacht besteed aan het gebruik en de gebruikersvriendelijkheid van de verschillende systemen
ConclusiesDe gemiddelde leeftijd van de deelnemers is rond de 80 jaar. Bij de cliënten bij wie de sensortechnologie is ingezet, bevindt de dementie zich in een verder gevorderd stadium, dan bij de deelnemers waar PAL4 werd ingezet. De mantelzorgers voelden zich gemiddeld belast, waarbij de ervaren belasting bij de mantelzorgers van de PAL4-groep lager was.
Over het algemeen is men erg positief over de inzet van sensortechnologie. Dwaaldetectie, valdetectie met stoelmat en bewegingsmelders bleken het meest betrouwbaar. Bij de bedmat en het deurcontact is er in een aantal gevallen wel storing geweest. De sensoren geven veel van de mantelzorgers een gevoel van veiligheid. Het gebruik van PAL4 is wisselend per deelnemer, zo ook de ervaringen. Mensen met een ver gevorderde dementie gebruikten de PAL4 minder dan de anderen omdat de vele stappen te ingewikkeld waren. Er zijn echter ook deelnemers die er veel baat bij hebben en PAL4 met plezier gebruiken. Van de verschillende functies van PAL4 wordt de agenda het meest gebruikt. Bij de deelnemers met een aangesloten mantelzorger waarmee men met PAL4 kan videobellen, zijn de ervaringen positief. De kwaliteit van leven met betrekking tot PAL4 en de sensortechnologie is bij de mantelzorger getoetst. Bij de inzet van sensortechnologie ziet men winst op het gebied van langer thuis kunnen wonen, bij PAL4 meer op het gebied van vermaak en overzicht voor de mantelzorger. Bij de sensoren voelen mantelzorgers zich direct ondersteund, bij PAL4 kost dit meer tijd, omdat men eerst ook tijd moet investeren.
De gebruikersvriendelijkheid van PAL4 kan nog wel verder verbeterd worden voor mensen met dementie. Daarnaast is het van groot belang dat de inzet van sensortechnologie voldoende ingebed moet worden binnen de zorgorganisatie. De implementatie van de inzet van techniek moet goed geborgd zijn.
Voor meer informatie en vragen: n.nijhof@utwente.nl
Voor de officiële samenvatting van het rapport, klik hier
Voor de samenvatting van het 'Evaluatierapport Technische ondersteuning thuis bij dementie' van deze auteur, klik hier
Voor meer informatie, kijk op:
www.dementietechnologie.nl
www.focuscura.nl