In deze subrubriek staan onderzoeken centraal die de effecten van technologische hulpmiddelen hebben bestudeerd die meerdere functies hebben en daardoor niet onder één van de andere subcategorieën in te delen zijn. Het gaat hier om systemen die ondersteunend kunnen zijn voor thuiswonende cliënten in de vorm van een geheugensteun, agenda, levensalbum, informatievoorziening of om contacten te onderhouden met zorgverleners en familie.
Deze onderzoeken laten goed zien dat de ontwikkeling van dergelijke hulpmiddelen volop in beweging is. De eerste pilots en projecten die zijn uitgevoerd, hebben tot verbeteringen en aanpassingen van de systemen en de software geleid. Daardoor zijn ze eenvoudiger geworden in gebruik en sluiten ze beter aan op de behoeften van cliënt en mantelzorger. Ook hebben de vroege projecten meer inzicht gegeven in de voorwaarden voor een succesvolle implementatie, zowel bij zorgverleners als bij mantelzorgers en cliënten.
Dit soort hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat mantelzorgers minder snel overbelast raken en de autonomie, kwaliteit van leven, zelfredzaamheid en veiligheid van de cliënten verhogen. Daarnaast kan het vraaggestuurd maatwerk in de zorg bevorderen, waardoor de kwaliteit van de zorg en de efficiëntie kan worden verbeterd.