Het meten en bestrijden van pijn bij mensen met dementie

TITEL : “Pain assesment in nursing home residents with dementia.”

AUTEUR(S) : S.M.G. Zwakhalen, Proefschrift Universiteit van Maastricht. 2007.

Samenvatting

Het proefschrift beschrijft verschillende deelstudies op de onderwerpen pijnbeoordeling, kennis en houding van de verpleging. Deze onderwerpen spelen een belangrijke rol in de onderbehandeling van pijn bij verpleeghuisbewoners. Daarnaast wordt de ontwikkeling van een pijnbeoordelingsinstrument voor patiënten met dementie beschreven.

Aanpak

Er is een vragenlijst ontwikkeld en afgenomen bij verpleeghuismedewerkers en verpleegkundigen die niet in een verpleeghuis werken. Vervolgens is er systematisch literatuuronderzoek verricht en zijn bestaande pijnbeoordelingsinstrumenten met elkaar vergeleken. Er is een verkorte versie van een van deze instrumenten ontwikkeld en getoetst in de praktijk tijdens de ochtendzorg en tijdens griepvaccinaties.

Conclusies

De studie toont aan dat pijn tijdens de ochtendzorg veel voorkomt bij ouderen met dementie en dat de herkenning en behandeling van pijn bij deze cliënten tekort schiet. Voldoende educatie en vermeerdering van kennis bij zorgmedewerkers is van belang. Het onderzoek heeft geresulteerd in een pijnschaal voor verpleeghuizen waarmee pijn bij mensen met dementie beter kan worden vastgesteld. Het gebruik van dit beoordelingsinstrument kan verpleeghuisbewoners ten goede komen omdat het medewerkers helpt om pijn beter te signaleren en te behandelen. Opvallend aan het instrument is dat een groot aantal van de meetitems refereren aan sociaal emotionele uitingen van pijn en dat medewerkers dus alert zullen moeten zijn op deze uitingen.

Onderzoeken
Beleving en gedrag
Beleving
Het meten en bestrijden van pijn bij mensen met dementie

Het proefschrift heeft geleid tot meerdere nationale en internationale publicaties. Voor dit artikel, afkomstig uit het 'Nederlands Tijdschrift voor Pijn en Pijnbestrijding', klik hier.

Voor een (Engelstalig) wetenschappelijk artikel in 'European Journal of Pain' van S.M.G. Zwakhalen en anderen, klik hier

Voor een (Engelstalig) wetenschappelijk artikel in 'BMC Geriatrics' over dit onderzoek, klik hier

Voor een (Engelstalig) wetenschappelijk artikel in 'Journal of Advanced Nursing', klik hier

Voor een artikel in N.V.F.G., klik hier