Deze subrubriek gaat over 'beleving'. Hier staan de onderzoeken centraal die ingaan op de belevingswereld van mensen met dementie. Om betrokkenen met dementie op een prettige, respectvolle en belevingsgerichte wijze te ondersteunen, is het belangrijk dat men inzicht heeft in hoe de betrokkene zich voelt. Hun emoties, innerlijke leefwereld, de prikkels die ze binnen krijgen en de ervaringen die ze hebben, zijn net als bij ieder ander van grote invloed op hoe ze zich voelen en de kwaliteit van leven die ze ervaren. Deze kunnen ook nog eens erg wisselvallig zijn en veranderen in ieder geval sterk gedurende het verloop van de ziekte.
De laatste jaren is ook het onderzoek naar pijnbeleving bij mensen met dementie toegenomen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan om er achter te komen hoe veel pijnklachten voorkomen kunnen worden bij betrokkenen met dementie en wat goede meetinstrumenten zijn om dit na te gaan omdat mensen met dementie niet altijd in staat zijn om zelf hun pijn te benoemen. Hierop volgend kan er aan de bestrijding van deze pijn worden gewerkt, wat een positieve bijdrage kan leveren aan het welzijn van de betrokkene.
Afgelopen jaar is er een initiatief gestart om mensen meer inzicht te geven in de belevingswereld van iemand met dementie, de Alzheimer experience. Het is een interactieve film waar de kijker kan kiezen hoe hij de film wil beleven; door de ogen van iemand met de ziekte van Alzheimer, door de ogen van een geliefde, de zoon of de verzorger. Aan het einde van elke scene kan de lezer de dokter raadplegen, die geeft dan uitleg over hetgeen dat de lezer heeft gezien. Kijk voor deze unieke en indrukwekkende beleving op:
www.alzheimerexperience.nl