Heldere, intense verlichting om een verstoord bioritme en onrustig gedrag tegen te gaan

TITEL : “Ambient bright light improves behaviour and circadian rhithmicity of institutionalised older adults with dementia.”

AUTEUR(S) : J. van Hoof, M.P.J. Aarts en A.M.C. Schoutens, Hogeschool Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven, MediluX Velserbroek en Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG) Eindhoven. 2008.

Samenvatting

90% van de mensen met dementie is op een bepaald moment in hun ziekteproces heel erg onrustig en veel aan het dwalen. Deze onderzoekers hebben in eerder onderzoek al aangetoond dat dit te maken heeft met verstoringen in het bioritme. Regelmatige, langdurige blootstelling aan verlichting met een hoge intensiteit, kan dit ritme beïnvloeden en een positief effect bewerkstelligen op onrustig gedrag.

Aanpak

Gedurende 3 maanden is er een interventie gedaan bij twee huiskamergroepen en deze zijn vergeleken met een controlegroep. Op de interventieafdelingen werden sterke lampen in de plafonds geplaatst die blauwig licht (6.500 K) en gelig licht (2.700 K) verspreiden. Op de controlegroep bleef de traditionele verlichting. De bewoners werden geobserveerd en er werd per bewoner drie keer een observatieschaal voor intramurale psychogeriatrie gebruikt om de metingen vast te leggen.

Conclusies

Er was een heel duidelijke stabilisatie en zelfs forse afname te zien van onrustig gedrag bij de interventiegroep met de blauwige verlichting in vergelijking met de andere twee groepen. Bij de gelige verlichting werd geen significant verschil gemeten. Ook is meerdere keren per dag de basistemperatuur opgemeten bij de bewoners omdat dit een belangrijke indicator is van het bioritme. Bij mensen met dementie is die temperatuur altijd wel lager dan bij 'gezonde' volwassenen. In de interventiegroep was een duidelijke stijging van deze temperatuur te zien, wat wijst op een verbetering van het bioritme.
Dit onderzoek laat zien dat blootstelling aan intensieve verlichting met de juiste kleur kan helpen met het verbeteren van het verstoorde bioritme van verpleeghuisbewoners met dementie. Daarnaast heeft het een positief effect op onrustig gedrag, zonder dat het een vervelende en verstorende behandeling is voor de betrokkenen of extra werkdruk oplevert voor de medewerkers.

Voor meer informatie en vragen: jvhoof1980@hotmail.com

 

Onderzoeken
Invloed van woonomgeving
Licht
Heldere, intense verlichting om een verstoord bioritme en onrustig gedrag tegen te gaan

Voor deze (Engelstalige) wetenschappelijke publicatie, verschenen naar aanleiding van onderzoek, afkomstig uit 'Indoor Air', klik hier.

Voor een (Engelstalig) wetenschappelijk artikel van J. van Hoof, T. Schoutens en M. Aarts in het blad "Building and Environment", klik hier.

Om naar een artikel in het blad 'Facilitair', van M. Aarts en T. Schoutens, over gezonde verlichting voor senioren te gaan, klik hier

Voor meer informatie over het toepassen van heldere verlichting:
www.lichtvoorlater.nl

Voor meer informatie over slapen:
www.slaapregister.nl