Licht

Licht is niet alleen belangrijk voor een goed zicht, uit verschillend onderzoek is gebleken dat licht invloed heeft op veel verschillende functies van het lichaam. Voldoende licht is ook nodig om de biologische klok en het dag- en nachtritme te reguleren. Deze kunnen bij mensen met dementie ernstig verstoord raken. Deze verstoring heeft hele vervelende gevolgen voor de betrokkene zelf, maar ook voor de mantelzorgers. Het brein kan de dag en nacht minder goed onderscheiden, waardoor mensen bijvoorbeeld de hele nacht lopen te spoken. Daarnaast heeft het een negatieve invloed op de stemming, de cognitieve functies en het gedrag. Betrokkenen kunnen bijvoorbeeld heel passief, somber en apathisch worden, maar het kan ook dat juist de onrust en verwarring worden versterkt. Voor de mantelzorgers zijn dit soort verstoringen heel erg belastend omdat ze niet aan hun broodnodige rust toekomen en steeds moeten opletten of de betrokkene bijvoorbeeld gaat dwalen. Ook in zorginstellingen wordt de zorg extra zwaar als de bewoners slecht slapen, somber en onrustig zijn. Licht is dus een cruciaal aandachtspunt bij alle mensen met dementie.
Voldoende buitenlucht en –licht zijn natuurlijk heel belangrijk, een dagelijkse wandeling in de buitenlucht kan al enige positieve resultaten opleveren. Maar ook binnenshuis kunnen aanpassingen in de inrichting en in de verlichting een positieve invloed hebben op het dag- en nachtritme, de stemming en het gedrag.
Met het ouder worden, gaan vaak ook de ogen achteruit. Een goede bril is dan belangrijk, maar ook aanpassing van het licht kan helpen om iemand beter te laten zien. Het binnenkomende daglicht kan vaak al beter worden benut, door minimale aanpassingen in de inrichting van de kamer. Ook is het verstandig om te kijken naar de stand, sterkte en kleur van de aanwezige lampen. In de subrubrieken kunt u verschillende onderzoeken en artikelen lezen die de invloed van licht verder behandelen.