TITEL : “Dynamische verlichting bij wonen en zorg voor dementerenden: een pilotstudie.”
AUTEUR(S) : M. Spreeuwenberg en C. Willems, Vilans. 2009.
Dynamische verlichting, recentelijk ontwikkeld door Philips, is verlichting die gedurende de dag varieert qua intensiteit en kleur. In dit onderzoek zijn de mogelijkheden van dynamische verlichting op het activiteitenniveau van PG-bewoners onderzocht. Er werd gekeken naar de effecten op het dag- en nachtritme, het activiteiten niveau en het psychopathologisch functioneren van de bewoners.
AanpakDe studie is, gedurende drie maanden, uitgevoerd op een locatie van verpleeghuis stichting Vivre in Maastricht. Er was een interventiegroep van tien bewoners en een controlegroep van eveneens tien bewoners. Er werden twee verlichtingsschema's gehanteerd in de huiskamer van de interventiegroep, die elk 1,5 maand duurden. Alle deelnemers aan het onderzoek droegen een speciaal ontwikkeld polshorloge (Vivago WristCare systeem) om het dag-nachtritme en het activiteitenniveau continue te meten. Het psychopathologisch functioneren van de bewoners werd vastgelegd door middel van een specifieke vragenlijst op drie meetmomenten.
ConclusiesDynamische verlichting is licht dat qua kleur en intensiteit (lux) ingesteld kan worden aan het ritme van de dagelijkse activiteiten. Volgens het onderzoekteam en het verplegend personeel werd de dynamische verlichting goed geaccepteerd door de bewoners. Ze gingen op hun eigen vertrouwde plekje, onder de verlichting, zitten.
Het verplegend personeel en de familie gaf aan dat de bewoners vrolijker en alerter waren in de periode waarin dynamische verlichting was aangebracht in vergelijking met voorheen. Metingen vanuit de activiteitenregistratie laten zien dat, voornamelijk in het 1e verlichtingsschema, bewoners in de interventiegroep minder activiteit vertonen gedurende de dag, de vroege avond en de nacht dan aan het begin van het onderzoek. Bij de controlegroep is deze verandering er niet. Zowel het verplegend personeel als de familie van de bewoners geven aan de indruk te hebben dat dynamische verlichting positieve effecten heeft op het welbevinden van de bewoners.
De onderzoeksresulaten geven niet volledig uitsluitsel omdat de bewoners op individueel niveau verschillende reageren op de verlichting, dat ze niet allemaal hetzelfde patroon volgen als de gevonden effecten op groepsniveau. Daarnaast is het een kleine pilot, met een klein aantal bewoners en benoemt ook het onderzoeksteam dat er meer en grootschaliger onderzoek nodig is.
Voor meer informatie en vragen: marieke.spreeuwenberg@zuyd.nl