DementieVlog 34 - Personeelstekorten en innovatieDementieVlog 34 - Personeelstekorten en innovatie

Sociale en technologische innovatie is noodzakelijk.
DementieVlog 31 - Fundamenteel anders organiseren van het werkDementieVlog 31 - Fundamenteel anders organiseren van het werk

Veel minder functies in de ouderenzorg graag .....
DementieVlog - Andere indicatie bij huishoudelijke zorgDementieVlog - Andere indicatie bij huishoudelijke zorg

Bij veel thuiswonenden met dementie is hulp in de huishouding nodig. Hoe zorgen we dat dit goed is afgestemd op de mogelijkheden van de persoon?
'Oud geleerd, jong gedaan' - Studenten ROC aan de slag met zorgtechnologie'Oud geleerd, jong gedaan' - Studenten ROC aan de slag met zorgtechnologie

Eind september 2015 startte in Tilburg een uniek onderwijsconcept; Zorgtechnologie op de School voor Gezondheidszorg ROC Tilburg. Een uniek samenwerkingsverband tussen ROC Tilburg en diverse organisaties, waaronder de Brabantse Proeftuin Dementie en de BR
Tiertsje Kuipers uit Oudemirdum uitgeroepen tot ZorgUitblinker Tiertsje Kuipers uit Oudemirdum uitgeroepen tot ZorgUitblinker

Tiertsje Kuipers-Boersma, casemanager dementie uit Oldemirdum, is maandag uitgeroepen tot ZorgUitblinker van heel Noord-Nederland tot aan Enschede toe. Tiertsje kreeg meer dan de helft van de ruim 2000 online stemmen. Daarmee is zij de terechte en overtui
Prikkelrijke interventiesPrikkelrijke interventies

Bij CarintReggeland heeft men een speciaal project voor het geven van aandacht dmv prikkels aan bedlegerige bewoners met dementie.
Het zijn de kleine dingen - een fragmentHet zijn de kleine dingen - een fragment

Dementerende bewoners in verpleeghuizen hebben net zoals iedereen voorkeuren en aversies omtrent de manier waarop zij benaderd willen worden, het zijn de kleine dingen... Dit is een fragment uit de film.
'De stem als instrument tot belevingsgericht contact' 'De stem als instrument tot belevingsgericht contact'

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw organiseert in samenwerking met Marianne Hartmann en de regionale expertisecentra van Oost-Vlaanderen ECD Paradox en ECD Meander een zesdaagse cursus rond het gebruik van een belevingsgericht contact.
Verdwaald in het geheugenpaleisVerdwaald in het geheugenpaleis

Trailer van de film 'Verdwaald in het Geheugenpaleis', een documentaire van Klara van Es over een kleinschalige woonunit voor mensen met dmeentie in Vlaanderen.
Presentiezorg - promotie Madeleine Timmermann Presentiezorg - promotie Madeleine Timmermann

Korte inleiding over een promotieonderzoek naar zorg voor mensen met dementie. Wat is goede zorg? Bezien vanuit de presentietheorie.
De Stichting kofferDe Stichting koffer

Een koffer vol hulpmiddelen voor interne scholing.
De term AlzheimerDe term Alzheimer

Professionals vinden het lastig om in het bijzijn van betrokkenen de term Alzheimer te gebuiken, blijkt uit een onderzoek van het Vlaams expertisecentrum dementie.
Mantelzorgwoning helptMantelzorgwoning helpt

Sinds mevrouw Bakers uit Eindhoven bij haar zoon een diens gezin in de tuin woont in een speciale verplaatsbare mantelzorgwoning gaat het beter met haar.
Leerafdeling Ólimbos Gelders HofLeerafdeling Ólimbos Gelders Hof

Verpleeghuis Gelders Hof opende op 1 september 2008 een leerafdeling in samenwerking met het ROC A12 uit Velp en het Graafschapcollege uit Doetinchem. Op de leerafdeling werken 18 jongeren volop mee.
Soarchbuorkerij nomineardSoarchbuorkerij nomineard

Soarchbuorkerij Westersypen yn Skarsterbrêge is nomineard foar in soarchaward. It giet om de V&VN Award. Dy wurdt alle jierren útrikt oan in soarchynstelling mei it bêste fernijende idee yn de soarch. Westersypen bestiet sûnt ein 2007.
Gesloten maar toch openGesloten maar toch open

Gesloten, maar toch open. Ervaringen in een zorginstelling in Loosdrecht met beleidsveranderingen om de vrijheid van dementerende bewoners te vergroten.
Wonen als thuisWonen als thuis

Verzorgenden beginnen zelf een kleinschalige woonvoorziening.
Moderne tilliftModerne tillift

Dit filmpje toont een tillift die makkelijk te bedienen is en de fysieke belasting van zorgverleners en familieleden verlaagd.
Ouderen te gast op het ROCOuderen te gast op het ROC

Twintig cliënten van verpleeghuis Ter Weel in Goes waren te gast op het ROC. Samen met leerlingen bereidden en nuttigden ze een maaltijd en deden ze activiteiten zoals bloemschikken en ringwerpen.
Levensboek gemaakt door scholierenLevensboek gemaakt door scholieren

Over 7 bewoners van verpleeghuis de Schiphorst in Meppel wordt door scholieren een zogeheten levensboek geschreven met daarin hun levensverhaal.
Ervaringen met het werk in de geriatrieErvaringen met het werk in de geriatrie

Ruud werkt op de geriatrische afdeling van Parnassia. 'Vreugde en verdriet, je komt alle emoties tegen, dat maakt het zorgen voor mensen met dementie of andere geheugenproblemen met vaak lichamelijke klachten zo mooi'.
De Anno geschiedeniskrantDe Anno geschiedeniskrant

Film, waarin wordt opgeroepen om Anno-geschiedeniskrant weer nieuw leven in te blazen. Een film uit augustus 2009.
Leerlingen verwennen dementerende ouderenLeerlingen verwennen dementerende ouderen

Studenten van het ROC ID College trakteren bejaarden op manicures en gezichtsbehandelingen. In het psychogeriatrisch centrum Mariënhaven is het genieten geblazen voor de ouderen. Een reportage uit het journaal.
Nieuwbouw voor mensen met HuntingtonNieuwbouw voor mensen met Huntington

Reportage over de verhuizing van Huntingtonpatienten naar een geheel nieuwe gespecialiseerde locatie in Raamsdonkveer, die helemaal alleen voor hen is.
Fariaclowns aan het werkFariaclowns aan het werk

Fariaclowns werken veel met mensen met dementie. Een fragment uit de DVD "Ik zie jou" over het werk van Stichting Faria-Clowns.
TeleverpleegkundigeTeleverpleegkundige

Reportage uit het Journaal over zorg op afstand.
Zorg op afstandZorg op afstand

Koepelorganisatie Actiz heeft deze tekenfilm laten maken, waarin technologische ontwikkelingen in de (dementie)zorg in beeld worden gebracht.
Met zijn zessen in de wijkMet zijn zessen in de wijk

In nieuwbouwwijk Vathorst in Amersfoort staat de Stuifberg. Hier wonen 6 dementerende mensen bij elkaar. Buurtbewoners komen regelmatig langs. Boodschappen doen de bewoners dagelijks bij de buurtsuper.
Veel kleinschalige woongroepen bij elkaarVeel kleinschalige woongroepen bij elkaar

In verpleeghuis Zuyder Waert wonen 168 dementerende ouderen. Kenmerkend voor Zuyder Waert zijn de kleinschalige woningen van 7 bewoners, allemaal samen in een speciaal daarvoor ontworpen gebouw. Een reorganisatie en verbouwing waren nodig.

Op deze pagina kunt u uiteenlopende korte filmpjes over het onderwerp dementie bekijken. Op dit moment zijn dat er 467.

Mocht u nog suggesties hebben, dan houden wij ons aanbevolen. Graag aanbevelingen met link naar de betreffende film/website aan ons mailen via info@anderszorgen.nl. Opsturen van zelfgemaakte of professionele korte films (maximaal ongeveer 10 minuten lengte) op Cd-rom kan uiteraard ook.