Mijn kind heeft Frontotemporale DementieMijn kind heeft Frontotemporale Dementie

Zijn ouders kregen geen goed contact met Roy. Hij blijkt FTD te hebben. Zijn ouders, zus en Roy zelf delen hun ervaringen. Trailer van een film van 30 minuten.
Mijn kind heeft dementieMijn kind heeft dementie

Bij Roan is op jonge leeftijd (30) de diagnose Alzheimer gesteld. Vanaf zijn 20e zijn al gedrags- en karakterveranderingen merkbaar. Trailer van een film van 25 minuten.
Ontregeld - Het leven met Fronto-temporale dementieOntregeld - Het leven met Fronto-temporale dementie

Fronto-temporale dementie (FTD), ook wel ziekte van Pick, begint meestal vóór het 65ste jaar. Dit is een fragment van het drieluik 'Ontregeld'. De film laat zien wat voor ingrijpende gevolgen de ziekte heeft voor de patiënt en zijn omgeving.
Je zal het maar zijn- Frontotemporale Dementie + ALSJe zal het maar zijn- Frontotemporale Dementie + ALS

Reportage van BNN over Ronald, die zowel FTD als ALS heeft.
Leven met AlzheimerLeven met Alzheimer

Tom Giliam kreeg op jonge leeftijd te horen dat hij de ziekte Alzheimer heeft. In deze reportage vertellen Tom en zijn dochter hoe zij met de ziekte omgaan in hun dagelijks leven.
DementieVlog 44 - Manifest van mensen met dementieDementieVlog 44 - Manifest van mensen met dementie

Heeft u ook dementie en steunt u het manifest, laat dat dan weten. Zie voor meer info hierover www.moderne-dementiezorg.nl
DementieVlog 43 - BetuttelingDementieVlog 43 - Betutteling

Hoe voorkomen we een gevoel van betutteling?
DementieVlog - GoedmaakmomentjeDementieVlog - Goedmaakmomentje

De periode voordat er een diagnose dementie gesteld wordt, kan heftig zijn voor alle betrokken partijen: onrust, verwijten over en weer... Hoe ga je daarmee om?
Mevrouw BogersMevrouw Bogers

Mevrouw Bogers, de door Alzheimer verkleurde laatste jaren. In deze serie volgen we de kleurrijke mevrouw Bogers tijdens haar laatste jaren.
Leven met dementie, meneer en mevrouw de GraafLeven met dementie, meneer en mevrouw de Graaf

Meneer de Graaf heeft dementie. Dit heeft een grote impact op zijn leven én op dat van zijn vrouw. Technologische producten kunnen het leven met dementie prettiger en veiliger maken. Maar hoe vind je het product dat bij je past? Vera en Teun, studenten ve
Iedere dag ontmoetenIedere dag ontmoeten

Het mooie document van Frits en Claar, een echtpaar met dementie in het verpleeghuis. Ze wonen niet op dezelfde afdeling maar ontmoeten elkaar iedere dag opnieuw, alsof het hun eerste keer is. In hun liefde vinden ze elkaar terug.
Binnen Bij Een Gesloten Dementie Afdeling | Marit van BohemenBinnen Bij Een Gesloten Dementie Afdeling | Marit van Bohemen

Zijn de verpleeghuizen in Nederland nog wel veilig? IGZ zegt van niet, maar wij kijken naar hoe het nou echt zit.
Mevrouw van Reest leert een vaste routeMevrouw van Reest leert een vaste route

Mevrouw van Reest heeft dementie en woont in een woonzorgcentrum. Zij heeft, met behulp van zelf gehaakte lappen, een vaste route geleerd. Daardoor kan ze zelfstandig naar het restaurant en het terras.
Mevrouw Huzen leert nieuwe liedjesMevrouw Huzen leert nieuwe liedjes

Mevrouw Huzen heeft dementie. Ondanks dat, leert zij nog steeds nieuwe teksten en melodieën in het koor! Ook bij de dagelijkse handelingen helpt het om met mevrouw te zingen.
Mevrouw Bouwer leert de deurcodeMevrouw Bouwer leert de deurcode

Mevrouw Bouwer heeft dementie. Ze woont in een woonzorgcentrum op een gesloten afdeling. Ze heeft geleerd om zelfstandig van de afdeling af te gaan, zodat ze wat meer vrijheid heeft.
Mevrouw van Zuijlen leert de wandelroute naar haar dochterMevrouw van Zuijlen leert de wandelroute naar haar dochter

Mevrouw van Zuijlen heeft alzheimer. Zij woont in een woonzorgcomplex op een gesloten afdeling, maar heeft geleerd zelfstandig naar haar dochter te lopen voor een wekelijks kopje koffie.
Mevrouw Verlaan leert koffie zettenMevrouw Verlaan leert koffie zetten

Mevrouw Verlaan heeft dementie en woont in een woonzorgcentrum. Zij heeft geleerd koffie te zetten voor haar medebewoners. Dit geeft haar een heel goed gevoel, omdat ze kan doen wat ze eigenlijk altijd al heeft gedaan.
Rick Schoofs leert trainen met de SilverFitRick Schoofs leert trainen met de SilverFit

Rick heeft Korsakov dementie. Hij heeft geleerd om op de SilverFit een spel te spelen, waarmee hij zijn benen goed traint.
Meneer de Baat leert de juiste routeMeneer de Baat leert de juiste route

Meneer De Baat heeft dementie. Hij woont in het verpleeghuis en heeft geleerd zelfstandig naar de coffeecorner te lopen.
Ans Rutges leert foto's maken met een tabletAns Rutges leert foto's maken met een tablet

Ans Rutges heeft dementie. Om haar geheugen een beetje te helpen, heeft ze geleerd om met een iPad foto's te maken.
Mevrouw Van Dijk leert haar rollator mee te nemenMevrouw Van Dijk leert haar rollator mee te nemen

Mevrouw Van Dijk heeft dementie. Doordat de ergotherapeut 'emotieleren' heeft ingezet, heeft mevrouw geleerd haar rollator te gebruiken.
Lerend vermogen bij dementie - Randvoorwaarden en vaardighedenLerend vermogen bij dementie - Randvoorwaarden en vaardigheden

Welke randvoorwaarden en vaardigheden zijn nodig om aan de slag te gaan met het lerend vermogen?
Lerend vermogen bij dementie - Dementie en het geheugenLerend vermogen bij dementie - Dementie en het geheugen

Deskundigen Frans Hoogeveen, Roy Kessels en Ruud Dirkse over dementie en het geheugen.
Korsakov-patienten steeds jongerKorsakov-patienten steeds jonger

Het syndroom van Korsakov, een geheugenstoornis als gevolg van langdurig overmatig alcoholgebruik in combinatie met slecht eten, wordt op steeds jongere leeftijd geconstateerd. Veertigers en zelfs dertigers die vanwege Korsakov worden opgenomen, zijn geen
Introductie op lerend vermogen bij dementieIntroductie op lerend vermogen bij dementie

Over het lerend vermogen van mensen met dementie. Henk, die zelf alzheimer heeft, vertelt over het belang van 'kijken naar wat wél mogelijk is'.
De dementie van Jet en Harrie - een productie van ervareaDe dementie van Jet en Harrie - een productie van ervarea

Wat gebeurt er als dementie je leven binnenwandelt... Met de patient en de mantelzorgers In de voorstelling de dementie van Jet en Harrie neemt ervarea je op indringende wijze mee in het proces en de theorie.
DemenTalent wint ROC-innovatieprijsDemenTalent wint ROC-innovatieprijs

Bij het ROC Midden Nederland werken mensen met dementie als vrijwilliger. Dit project heeft op 4 juni 2015 de jaarlijkse innovatieprijs van het ROC gewonnen.
A month in the life of people with dementia (ENGELS)A month in the life of people with dementia (ENGELS)

Three people with dementia film their lives over a month
Omgaan met een veranderde werkelijkheid, kan ik dat?Omgaan met een veranderde werkelijkheid, kan ik dat?

Dilemma's bij dementie, in gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen bij de zorg voor hun naaste met dementie. Hoe komen zij tot hun keuzes en welke afwegingen spelen daarbij mee? Deze film
Moeten we het rijbewijs al afpakken?Moeten we het rijbewijs al afpakken?

Dilemma's bij dementie, in gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen bij de zorg voor hun naaste met dementie. Hoe komen zij tot hun keuzes en welke afwegingen spelen daarbij mee? Deze film
Wie betrek je bij de zorg?Wie betrek je bij de zorg?

Dilemma's bij dementie, in gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen bij de zorg voor hun naaste met dementie. Hoe komen zij tot hun keuzes en welke afwegingen spelen daarbij mee? Deze film
La je naaste niet meer onder de douche wilLa je naaste niet meer onder de douche wil

Dilemma's bij dementie, in gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen bij de zorg voor hun naaste met dementie. Hoe komen zij tot hun keuzes en welke afwegingen spelen daarbij mee? Deze film
Persoonlijke ervaring met into d'mentiaPersoonlijke ervaring met into d'mentia

Gemeenteraadslid Nicolle van Hoof van de SP ervaart hoe het is om te leven met dementie. Ze ondergaat een simulatie training van into D’mentia. Onlangs heeft ze hierover een motie ingediend. De training is ontwikkeld om meer begrip van het ziektebeeld te
Into d'mentiaInto d'mentia

Into D'mentia biedt een innnovatieve simulatietraining waar gezonde mensen zélf ervaren hoe het is om met dementie te leven.
Erwin (documentaire)Erwin (documentaire)

Een korte documentaire over een man die lijdt aan frontotemporale dementie.
DementietafelDementietafel

Promofilm van het project 'Dementietafel - delen en verbeteren'. Een Dementietafel is een plek voor verwanten, mantelzorgers en hulpverleners van mensen met een verstandelijke beperking die ouder worden en dementeren. In een ongedwongen sfeer kunnen zij e
De Ministers | LaterDe Ministers | Later

DemenTalent - reportage Omroep GelderlandDemenTalent - reportage Omroep Gelderland

Bij DemenTalent zijn mensen met dementie als vrijwilliger aan het werk in de maatschappij.
DemenTalentDemenTalent

DemenTalent - mensen met dementie als vrijwilliger aan het werk.
Marinka van 11 heeft een oma met AlzheimerMarinka van 11 heeft een oma met Alzheimer

Marinka (11 jaar) uit Amsterdam vertelt hoe het is om een oma met Alzheimer te hebben.
Slijtage aan benulSlijtage aan benul

De achttienjarige filmmaker Libbe van Dijk uit Zutphen heeft zijn dementerende oma geportretteerd in een ontroerende, maar toch ook grappige documentaire 'Slijtage aan benul'.
Onze zorg voor JaapOnze zorg voor Jaap

Maak kennis met Jaap. Bij hem is de ziekte van Alzheimer vastgesteld: de meest voorkomende vorm van dementie. Jaap is onder behandeling bij het Alzheimercentrum zuidwest Nederland: een krachtenbundeling van het Erasmus MC en het Havenziekenhuis. Wilt u me
Met mij is niks misMet mij is niks mis

Uitleg over Alzheimer en de beleving daarvan.
Maria vd Hoeven ovcer het proces rond de dementie van haar man LouMaria vd Hoeven ovcer het proces rond de dementie van haar man Lou

Oud minister Maria van der Hoeven praat openhartig over relationele aspecten die veranderen rond het proces rond dementie. Samen met haar man Lou zocht zij naar werkbare oplossingen.
Lopen voor AlzheimerLopen voor Alzheimer

Ik ben van plan om de Nijmeegse Vierdaagse van 2013 te gaan lopen als sponsortocht voor vier verschillende goede doelen. Op donderdag 4 juli heeft de omroep RTV Nijmegen dit interview gemaakt, waarbij de nadruk ligt op dag 1, Harm Pranger en Alzheimer Ned
60 tellen (2/2)60 tellen (2/2)

Een verzameling gesproken verhalen van één minuut, verteld vanuit het perspectief van iemand met dementie.
60 tellen (1/2)60 tellen (1/2)

Een verzameling gesproken verhalen van één minuut, verteld vanuit het perspectief van iemand met dementie.
Ik hoef me niet te schamenIk hoef me niet te schamen

Wat gebeurt er met je als er ontdekt wordt dat je Alzheimer hebt? Joop en Marja Hopman spraken open met CulemborgTV over de Alzheimer van Joop. In 2007 werd bij Joop, Alzheimer geconstateerd. Sinds enige tijd bezoeken zij regelmatig het Alzheimer Cafe.
Oud worden doe je liever niet alleenOud worden doe je liever niet alleen

De film "Oud worden doe je liever niet alleen" is gerealiseerd door Stichting Thuis in Welzijn, bedenker van het Thuishuisproject, en geeft een inkijkje in het dagelijkse leven in het Thuishuis.
Ik ken je niet meerIk ken je niet meer

Een belgische reportage over de omgang met dementie.
Preview eenakter over dementiePreview eenakter over dementie

Video impressie van eenakter 'Waar is hier het lichtknopje?' opgevoerd in Doorn op donderdag 8 november
De eerste symptomen van dementie.De eerste symptomen van dementie.

Peter vertelt hoe hij erachter kwam dat zijn vrouw aan dementie leed.
Slijtage aan Benul Slijtage aan Benul

Korte Documentaire over een oude demente vrouw. Door Libbe van Dijk student.
Zorgboerderij BoereZorgboerderij Boere

Op het melkveebedrijf van de familie Boere in Hekendorp is met hulp van LEADER de hooiberg verbouwd tot ontvangstruimte voor ouderen en is het erf ingericht om dagactiviteiten voor ouderen mogelijk te maken.
Woonzorgboerderij Erve Nienenhoek Woonzorgboerderij Erve Nienenhoek

Erve Nienenhoek is een woonzorgboerderij in een landelijke omgeving waar 6 dementerenden, veelal met een agrarische achtergrond, verpleeghuiszorg ontvangen van ZorgAccent (vanuit de verpleeghuisdependance De Heemsteresch van Het Liefferdinck).
Inleunwoningen (België)Inleunwoningen (België)

Een nieuwe woonvorm in België.
Dick Swaab over Euthanasie en Alzheimer Dick Swaab over Euthanasie en Alzheimer

Teaser van een uitgebreidere film over dit onderwerp.
Mevrouw BogersMevrouw Bogers

Een reportage van RTV-Rijnmond over de 90-jarige mevrouw Bogers, die Alzheimer heeft. Samen met haar dochter Patricia verteld zij haar verhaal.
Trailer OntregeldTrailer Ontregeld

Trailer van de film "Ontregeld". Een drieluik over leven met Fronto Temporale Dementie (FTD), ook wel de ziekte van Pick.
Liefde in tijden van verwarringLiefde in tijden van verwarring

Korte documentaire uit 2009 van documentairemaker Nathalie Sala.
De tijd van je leven, film mevrouw strijbosDe tijd van je leven, film mevrouw strijbos

De Tijd van je leven is de titel van ene bald, speciaal voor mensen met dementie. Mevrouw Strijbos neemt dit door, samen met haar dochter.
Alzheimercafé DedemsvaartAlzheimercafé Dedemsvaart

Voorlichtingsfilm over het Alzheimercafe in Dedemsvaart.
LevensdocumentaireLevensdocumentaire

In gesprek met iemand met vasculaire dementie.
Alzheimer Nederland: Ambassadeur voor 1 Dag Cor Bakker Alzheimer Nederland: Ambassadeur voor 1 Dag Cor Bakker

In dit programma is Cor Bakker een hele dag ambassadeur voor Alzheimer Nederland. Hij neemt een hele dag Tineke mee. Zij is een vrouw van 46 met Alzheimer, en gaat samen met Cor Bakker aandacht vragen voor de ziekte en donateurs werven.
Kleinschalig Wonen in het Czaar PeterpuntKleinschalig Wonen in het Czaar Peterpunt

Mevrouw Roosen en haar dochter Adeldheid vertellen over het wonen en de zorg die mevrouw Roosen ontvangt in het Czaar peterpunt (2009).
Leven van jong dementerenden in beeldLeven van jong dementerenden in beeld

KRO Kruispunt (RKK) heeft een prachige documentaire gemaakt over leven met vroegtijdige dementie
De dementieexperienceDe dementieexperience

Door een aantal organisaties wordt gewerkt aan de een dementie-experience. Dit is een simulator, waradoor mensen zonder dementie kunnen ervaren hoe de wereld van iemand met dementie eruit ziet.
OdensehuisOdensehuis

Het Odensehuis in Amsterdam is een bijzondere ontmoetingsplek voor mensen met dementie en hun naasten. Een korte voorlichtingsfilm over het Odensehuis.
NellyNelly

Nelly, 91 jaar woont sinds een jaar bij het kleinschalig samen wonen van Savant Zorg te Mierlo.Op deze verpleeginstelling woont zij daar samen met 7 andere bewoners. Nelly heeft dementie.
Voorlichtingsfilm uit Best over vroeg herkenen van dementieVoorlichtingsfilm uit Best over vroeg herkenen van dementie

Film van een aantal samenwerkende zorg- en welzijnsorganisaties uit Best over het vroegtijdig herkennen van dementie.
Prikkelrijke interventiesPrikkelrijke interventies

Bij CarintReggeland heeft men een speciaal project voor het geven van aandacht dmv prikkels aan bedlegerige bewoners met dementie.
Het zijn de kleine dingen - een fragmentHet zijn de kleine dingen - een fragment

Dementerende bewoners in verpleeghuizen hebben net zoals iedereen voorkeuren en aversies omtrent de manier waarop zij benaderd willen worden, het zijn de kleine dingen... Dit is een fragment uit de film.
Ruimte voor eigen levenRuimte voor eigen leven

"Ruimte voor eigen leven", waar dit een fragment van is, bestaat uit vier praktijkverhalen. Deze laten zien welke dilemma's spelen in de bejegening van bewoners in verpleeghuizen.
Dementie, zorgen voor nu en laterDementie, zorgen voor nu en later

Een fragment uit zeven video's met als titel "Dementie, zorgen voor nu en later" met praktijkverhalen. In deze video's staat de behandeling, begeleiding en zorg voor mensen met dementie en hun familieleden centraal.
Gerrit & Joke - een fragmentGerrit & Joke - een fragment

Fragment uit de documentaire Gerrit & Joke over het leven met jong-dementie. Deze film is gemaakt door Van Hemert produkties.
Steeds meer jonge mensen met dementieSteeds meer jonge mensen met dementie

Fragment uit het VTM-nieuws van zaterdag 7 mei 2011: "Meer en meer jonge mensen worden getroffen door Alzheimer, een hersenziekte die het geheugen aantast."
Alzheimer ExperienceAlzheimer Experience

Promofilm over de Alzheimer Exprience, een website waarop u kunt ondergaan hoe mensen met Alzheimer dementie hun ziekte ervaren.
Centrum voor jong dementerendenCentrum voor jong dementerenden

In Flevoland is een dagbestedingscentrum voor jong dementerenden geopend. Mensen onder de 65 jaar die te maken krijgen met dementie zijn meestal aangewezen op reguliere zorg.
Alzheimer veranderde allesAlzheimer veranderde alles

Aart en Jopie van Beek kennen elkaar al vanaf hun vijfde. Vriendschap wordt liefde, en liefde wordt eeuwige trouw. Samen genieten ze met volle teugen, totdat alles verandert. Jopie krijgt Alzheimer.
Mijn moeder met jong-dementieMijn moeder met jong-dementie

Deze reportage vertelt het verhaal van dochter Dominique en haar moeder Hannie. Ze waren onafscheidelijk, maar de laatste jaren is er tussen hen een kloof ontstaan. Een kloof die dementie heet.
Dementie de BaasDementie de Baas

Promotie film voor cursus DementieDeBaas, internethulpverlening voor mantelzorgers van mensen met dementie.
Het AlzheimerkoorHet Alzheimerkoor

Het Alzheimerkoor biedt mensen met dementie en hun mantelzorgers een plek om samen te zingen.
'Ik heb niks gedaan vandaag''Ik heb niks gedaan vandaag'

Bij de dagbehandeling van de Zorggroep Roermond maakt men een foto van de deelnemers bij een activiteit. Dit helpt hen om thuis met familie te praten over wat ze die dag hebben gedaan.
Ervaringen met een familiegroepErvaringen met een familiegroep

Godelieve Vaeyens is lid van de Vlaamse familiegroep Pepingen. Zij vertelt over haar ervaringen.
Winkel die herinneringen stimuleertWinkel die herinneringen stimuleert

Het Rotterdamse verpleeghuis Smeetsland heeft een winkeltje geopend waarin producten uit vervlogen tijden worden aangeboden. Het zou met name demente bewoners goed doen om hier rond te scharrelen.
Zwemmen met dementieZwemmen met dementie

Een film over watergymnastiek in extra warm water voor mensen met dementie, samen met een partner die gratis meezwemt (professionele begeleiding).
Verdwaald in het geheugenpaleisVerdwaald in het geheugenpaleis

Trailer van de film 'Verdwaald in het Geheugenpaleis', een documentaire van Klara van Es over een kleinschalige woonunit voor mensen met dmeentie in Vlaanderen.
Alzheimer Nederland in gesprek met Jan PronkAlzheimer Nederland in gesprek met Jan Pronk

Interview met Jan Pronk over de dementie van zijn moeder.
Alzheimer Nederland in gesprek met Jeltje van NieuwenhovenAlzheimer Nederland in gesprek met Jeltje van Nieuwenhoven

Gesprek met voormalig Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven over haar ervaringen met de dementie van haar moeder.
Alzheimer Nederland in gesprek met Heleen DupuisAlzheimer Nederland in gesprek met Heleen Dupuis

Een openhartig interview met Heleen Dupuis over haar ervaringen met de dementie van haar man.
Man met dementie (88) in boeienMan met dementie (88) in boeien

Een man van 88 met dementie wordt wegens diefstal in boeien geslagen
Boze familieBoze familie

Mevrouw Geerlofs in verzorgingshuis Transwijk heeft grote zorgen. Ze dementeert, moest plotseling verhuizen, krijgt niet de goede zorg en moet nu halsoverkop wéér verhuizen.
Portret van een kunstenaarPortret van een kunstenaar

Bosanne, een ex -leerling van kunstenaar Jaap, heeft in het laatste jaar opnames gemaakt van de gesprekken die ze hadden.
Ziekte van Pick - OntregeldZiekte van Pick - Ontregeld

Trailer van een film over het leven met Fronto Temporale Dementie, ook wel de ziekte van Pick genoemd.
'Oma in de zomerwei''Oma in de zomerwei'

Korte film over het boek 'Oma in de zomerwei', een kinderboek over dementie.
Mijn moeder en AlzheimerMijn moeder en Alzheimer

De moeder van Ans Tummers heeft Alzheimer. Ze maakt het verloop van de ziekte van dichtbij mee.
Zout - 'Aan de hemel'Zout - 'Aan de hemel'

Een lied van 'Zout' dat de zanger heeft geschreven voor zijn oma die overleden is aan de gevolgen van Alzheimer
Alzheimer en dwalenAlzheimer en dwalen

Dwalen komt veel voor bij mensen met Alzheimer of dementie. Mevrouw Jägers heeft Alzheimer. Haar schoondochter vertelt.
MistMist

Mist: een documentaire van Karin Hillebrand. Vijf jaar lang volgde zij een Valkenburgs stel, waarvan de man aan Alzheimer lijdt.
'Een steen in je hand''Een steen in je hand'

'Een steen in je hand'. Vlaamse video over onbegrip in de samenleving en de steun van thuisbegeleiding bij dementie.
Jo zat 24 uren per dag vastgebonden (2 / 3)Jo zat 24 uren per dag vastgebonden (2 / 3)

Jo Derksen heeft de ziekte van Pick, een vorm van dementie. Hij komt terecht in een verpleeghuis. Hij wordt elke dag aan zijn stoel vastgebonden. Jo is diep ongelukig.
Jo zat 24 uur per dag vastgebonden (1/3)Jo zat 24 uur per dag vastgebonden (1/3)

Jo Derksen heeft de ziekte van Pick, een vorm van dementie. Hij komt terecht in een verpleeghuis. Hij wordt elke dag aan zijn stoel vastgebonden, omdat medewerkers hem onrustig vinden. Jo is diep ongelukkig.
'Tot ik ook verwaai' - gedichten'Tot ik ook verwaai' - gedichten

Dementie is het onderwerp van de poëziebundel van Peter Swanborn. Hij beschreef de ziekte van zijn moeder in 37 gedichten. Hier leest hij voor uit de bundel.
Jong dementie - een portretJong dementie - een portret

Tom Gilliam kreeg op relatief jonge leeftijd te horen dat hij dement is. Tom en zijn dochter vertellen hoe zij in het dagelijks leven daarmee omgaan.
Praatcafé Dementie over jongdementiePraatcafé Dementie over jongdementie

Videoverslag van 'Praatcafé dementie' (december 2009 - Thema: jongdementie) in Vlaanderen.
Mantelzorgwoning helptMantelzorgwoning helpt

Sinds mevrouw Bakers uit Eindhoven bij haar zoon een diens gezin in de tuin woont in een speciale verplaatsbare mantelzorgwoning gaat het beter met haar.
Contact dankzij spelContact dankzij spel

Een film over het gebruik van een spel dat mensen met dementie prikkelt tot gesprekken en contact. Er zijn vier spelonderdelen die zorgen voor interactie: de TV, de radio, de koffer, de telefoon. Het spel heet de klessenbessers.
Gaston Banier - 'Mijn Vader'Gaston Banier - 'Mijn Vader'

Gaston Banier leest zijn gedicht 'Mijn vader' tijdens de kunstroute in Eemnes op 6 september 2009.
Ivo Niehe in CarréIvo Niehe in Carré

Op 20/12/2008 zond de Tros op Nederland 1 'Ivo in Carré' uit. In dit fragment verwoordt Ivo Niehe zijn diepe angst voor de ziekte van Alzheimer, die zijn vader heeft getroffen.
Een nieuwe vorm van geheugenondersteuningEen nieuwe vorm van geheugenondersteuning

Film over een project van ondermeer het Alzheimercentrum van de VU, 'COGKNOW dag-navigatie'. Een nieuwe oplossing om mensen met dementie geheugenondersteuning te geven via de computer. Speciaal voor mensen met lichte dementie.
Levensboek gemaakt door scholierenLevensboek gemaakt door scholieren

Over 7 bewoners van verpleeghuis de Schiphorst in Meppel wordt door scholieren een zogeheten levensboek geschreven met daarin hun levensverhaal.
Slaap zacht, droom zachtSlaap zacht, droom zacht

Een afscheidsbericht aan een grootmoeder.
Old man - een eerbetoon aan vaderOld man - een eerbetoon aan vader

Persoonlijk eerbetoon van Merlijn aan zijn lieve ouders. Zijn vader heeft de ziekte van Alzheimer.
Buddy projectBuddy project

Reportage van RTV Utrecht over een buddy-project in Wijk bij Duurstede. Een maatje voor iemand met dementie.
Ik laat je nooit in de steekIk laat je nooit in de steek

Philip Kooke, auteur van sportboeken en sportcommentator bij de NOS, schreef een aangrijpend boek over zijn vader die Alzheimer heeft.
De Anno geschiedeniskrantDe Anno geschiedeniskrant

Film, waarin wordt opgeroepen om Anno-geschiedeniskrant weer nieuw leven in te blazen. Een film uit augustus 2009.
Alzheimercafe AmersfoortAlzheimercafe Amersfoort

Reportage uit 2008 naar aanleiding van de verhuizing van het Alzheimercafe in Amersfoort, over wat dit Alzheimercafe allemaal voor activiteiten organiseert.
Snellere vaststelling dementie mogelijkSnellere vaststelling dementie mogelijk

Snellere vaststelling van Alzheimer is mogelijk. Reportage van RTV-Utrecht.
Gesmolten gedachtenGesmolten gedachten

Korte film die illustreert wat in het hoofd gebeurt bij dementie.
U bent mijn moederU bent mijn moeder

Compilatie van de theatervoorstelling 'U bent mijn moeder' over de relatie tussen een dementerende moeder en haar zoon.
Grandpa do you know who I am?Grandpa do you know who I am?

Grandpa do you know who I am? Engelstalige film van een half uur over kinderen in de leeftijd van 6-15 jaar en hun omgang met dementie.
Vlaams project met kinderenVlaams project met kinderen

Interview met Tandem, een vlaams kenniscentrum voor dementie, over het project 'Teenager meets Alzheimer' dat zij in 2008 hebben gedraaid om kinderen meer vertrouwd te maken met dementie.
Zelfgescheven lied met animatiefilmZelfgescheven lied met animatiefilm

Een zelfgemaakt lied, met bijbehorende zelfgemaakte anamitiefilm, door een jonge vrouw die in de familie met dementie te maken kreeg.
Meneer AlzheimerMeneer Alzheimer

Lied van Youp van t Hek over de dementie van zijn moeder.
Verkeerde diagnoseVerkeerde diagnose

Bij Martin Bakx werd ten onrechte de diagnose dementie gesteld. Hij kon hierdoor wel van binnenuit kijken naar de zorg voor mensen met dementie en schreef daar een boek over.
Faria-Clows documentaireFaria-Clows documentaire

Documentaire van 10 minuten over de effecten van clowns in de dementiezorg.
Dochter verteltDochter vertelt

Een dochter wier moeder aan de ziekte van Alzheimer is overleden, vertelt over haar persoonlijke ervaringen met haar dementerende moeder en haar gevoelens daarbij.
Verdwijnen zonder zoek te rakenVerdwijnen zonder zoek te raken

Film over Mies, die aan vasculaire dementie leed. Hier is een gewoon telefoongesprek met haar. Als je goed luistert, merk je dingen die niet helemaal logisch zijn.
Het leven van een mantelzorgerHet leven van een mantelzorger

Reportage n.a.v. van de dag van de mantelzorg. Een dag waarop mensen die zelf voor hun zieke dierbaren zorgen, de aandacht krijgen die ze verdienen.
Iemand die langzaam verdwijntIemand die langzaam verdwijnt

Een documentaire van Maarten Schmidt en Thomas Doebele. Ben Schrage verzorgt al geruime tijd zijn vrouw Wil die de ziekte van Alzheimer heeft. Een verslag over het dagelijkse leven van Ben en Wil.
In een open zorgresidentieIn een open zorgresidentie

In een zorgresidentie van de Stichting RAZ wonen mensen met dementie en mensen zonder dementie door elkaar heen. Men kent geen gesloten afdeling. Intensieve begeleiding en een duidelijke zorgvisie zijn de sleutels voor succes.
Mantelzorg en werkMantelzorg en werk

Portret van een vrouw die minder is gaan werken om voor haar dementerende vader te zorgen, uitgezonden op TV bij RTL. Om dit te realiseren wordt zij ondersteund door een mantelzorgmakelaar.

Op deze pagina kunt u uiteenlopende korte filmpjes over het onderwerp dementie bekijken. Op dit moment zijn dat er 467.

Mocht u nog suggesties hebben, dan houden wij ons aanbevolen. Graag aanbevelingen met link naar de betreffende film/website aan ons mailen via info@anderszorgen.nl. Opsturen van zelfgemaakte of professionele korte films (maximaal ongeveer 10 minuten lengte) op Cd-rom kan uiteraard ook.