Dementie, zorgen voor nu en laterDementie, zorgen voor nu en later

Een fragment uit zeven video's met als titel "Dementie, zorgen voor nu en later" met praktijkverhalen. In deze video's staat de behandeling, begeleiding en zorg voor mensen met dementie en hun familieleden centraal.
'De stem als instrument tot belevingsgericht contact' 'De stem als instrument tot belevingsgericht contact'

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw organiseert in samenwerking met Marianne Hartmann en de regionale expertisecentra van Oost-Vlaanderen ECD Paradox en ECD Meander een zesdaagse cursus rond het gebruik van een belevingsgericht contact.
DementieVlog - BoosDementieVlog - Boos

Ik ben blij als iemand met dementie boos wordt.... Ja, dat klinkt gek, maar het is een teken dat een aantal processen in het hoofd nog prima werken! Maar hoe ga je om met heftige boosheid?
DementieVlog - GoedmaakmomentjeDementieVlog - Goedmaakmomentje

De periode voordat er een diagnose dementie gesteld wordt, kan heftig zijn voor alle betrokken partijen: onrust, verwijten over en weer... Hoe ga je daarmee om?
DementieVlog - Dementie is niet alleen achteruitgangDementieVlog - Dementie is niet alleen achteruitgang

Dementie is een proces waarbij de hersenen erop achteruit gaan. Maar dementie is niet alléén achteruitgang: het gevoels- en emotieleven van iemand met dementie neemt toe. Houd daar rekening mee!
Alzheimer NederlandAlzheimer Nederland

Dementie voorkomen of genezen. Dat is onze missie. En tot die tijd werken we aan een beter leven voor mensen met dementie en hun directe omgeving. Bert Kuizenga van RTL7-programma De Succesfactor bezocht het kantoor van Alzheimer Nederland en praatte met
'Oud geleerd, jong gedaan' - Studenten ROC aan de slag met zorgtechnologie'Oud geleerd, jong gedaan' - Studenten ROC aan de slag met zorgtechnologie

Eind september 2015 startte in Tilburg een uniek onderwijsconcept; Zorgtechnologie op de School voor Gezondheidszorg ROC Tilburg. Een uniek samenwerkingsverband tussen ROC Tilburg en diverse organisaties, waaronder de Brabantse Proeftuin Dementie en de BR
Vrijwilligersprijs voor tanteLouise-Vivensis uit Bergen op ZoomVrijwilligersprijs voor tanteLouise-Vivensis uit Bergen op Zoom

De stichting tanteLouise-Vivensis uit Bergen op Zoom heeft laats de vrijwilligers prijs gewonnen omdat ze ouderen met dementie niet op een gesloten afdeling zetten, maar ze laten gaan en staan waar ze willen.
Dementerenden maken reis zonder te reizenDementerenden maken reis zonder te reizen

Een reisje maken zonder de deur uit te gaan. Dat lijkt onmogelijk, maar het kan vanaf maandag in Haren. In zorgcentrum De Dilgt staat namelijk een bus die speciaal bedoeld is voor dementerenden. Zij worden in de digitale bus langs hun herinneringen geleid
(Engels Filmpje) Person-Centered Matters: Making Life Better for Someone Living With Dementia(Engels Filmpje) Person-Centered Matters: Making Life Better for Someone Living With Dementia

(Engels Filmpje)This video beautifully portrays the lives of 5 people living with dementia and shows how person-centered care helps them live meaningful lives. Person-centered care helps make life better for someone living with dementia and for those who
Lopen voor AlzheimerLopen voor Alzheimer

Ik ben van plan om de Nijmeegse Vierdaagse van 2013 te gaan lopen als sponsortocht voor vier verschillende goede doelen. Op donderdag 4 juli heeft de omroep RTV Nijmegen dit interview gemaakt, waarbij de nadruk ligt op dag 1, Harm Pranger en Alzheimer Ned
Poetsinstructie: mondzorg bij mensen met dementiePoetsinstructie: mondzorg bij mensen met dementie

Tips en voorbeelden van goede mondzorg. Een gezond gebit is ook voor mensen met dementie belangrijk, want gebrekkige mondzorg leidt tot meer problemen dan we ons vaak realiseren.
Zorg vanuit de caravan...Zorg vanuit de caravan...

Hoewel dit filmpje over een ander ziektebeeld dan dementie gaat, kan het wellicht ter inspiratie dienen voor vernieuwing in de dementiezorg.
Preview eenakter over dementiePreview eenakter over dementie

Video impressie van eenakter 'Waar is hier het lichtknopje?' opgevoerd in Doorn op donderdag 8 november
MemorieCare, beter leven met dementie MemorieCare, beter leven met dementie

MemorieMethodiek genomineerd voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 9 november 2012
Dementievriendelijke gemeentenDementievriendelijke gemeenten

Wat zijn dementievriendelijke gemeenten? Overzicht van wat, waar en hoe.
Memorywalk LeekMemorywalk Leek

Lekker wandelen en fietsen door de prachtige omgeving van Leek en tegelijkertijd aandacht vragen voor een belangrijke zaak.
Gray speelt: Ik weet het nog heel goed ... Gray speelt: Ik weet het nog heel goed ...

Theatergroep Gray uit Nijmegen speelt dit seizoen de voorstelling "Ik weet het nog heel goed..." over homoseksualiteit en dementie. Kijk ook op graynijmegen.wordpress.com
De creatieve werkplaatsDe creatieve werkplaats

De Creatieve Werkplaats voor dementerenden en hun mantelzorgers is een initiatief van Alzheimer Nederland Afdeling Veghel en Cultureel Centrum Pieter Brueghel in Veghel
OdensehuisOdensehuis

Het Odensehuis in Amsterdam is een bijzondere ontmoetingsplek voor mensen met dementie en hun naasten. Een korte voorlichtingsfilm over het Odensehuis.
Prikkelrijke interventiesPrikkelrijke interventies

Bij CarintReggeland heeft men een speciaal project voor het geven van aandacht dmv prikkels aan bedlegerige bewoners met dementie.
Scholieren maken levensboeken met dementerende ouderenScholieren maken levensboeken met dementerende ouderen

'De Kloof overbrugd' is een project waarin Vmbo-leerlingen in Drenthe met dementerende ouderen in gesprek gaan en met hen samen een levensboek maken.
Het zijn de kleine dingen - een fragmentHet zijn de kleine dingen - een fragment

Dementerende bewoners in verpleeghuizen hebben net zoals iedereen voorkeuren en aversies omtrent de manier waarop zij benaderd willen worden, het zijn de kleine dingen... Dit is een fragment uit de film.
Ruimte voor eigen levenRuimte voor eigen leven

"Ruimte voor eigen leven", waar dit een fragment van is, bestaat uit vier praktijkverhalen. Deze laten zien welke dilemma's spelen in de bejegening van bewoners in verpleeghuizen.
Muziektherapie, voor wie? Muziektherapie, voor wie?

De video "Muziektherapie...voor wie?", waar dit een fragment van is, toont in 3 praktijksituaties hoe bij ouderen met psychische problemen of dementie een indicatie voor muziektherapie tot stand komt.
Dementiecursus voor taxichauffeursDementiecursus voor taxichauffeurs

Promotiefilm over trainingsmateriaal voor taxichauffeurs, die mensen met dementie vervoeren.
Diagnose stellen is geen evidentieDiagnose stellen is geen evidentie

Belgische film naar aanleiding van onderzoek over de rol van huisartsen bij de diagnosestelling van dementie.
Dementie experienceDementie experience

Preview van de Dementie Experience; een hulpmiddel om je te verplaatsen in de wereld van mensen met dementie.
Stichting Assadaaka - voorlichting in de moskeeStichting Assadaaka - voorlichting in de moskee

De multiculturele Stichting Assadaaka organiseert in een voorlichtingsbijeenkomst over dementie, speciaal gericht op mensen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond.
Stichting Wiesje - dement in SurinameStichting Wiesje - dement in Suriname

Actrice en zangeres Gerda Havertong vierde op zondag 25 april 2010 het 10-jarig bestaan van de stichting Wiesje, waarmee zij zich inzet voor de opvang van mensen met dementie in Suriname.
Theater Veder - TV uitzending RTV NH Theater Veder - TV uitzending RTV NH

Theater Veder ontwikkelde een theatervorm via welke je beter kunt communiceren met ouderen met een geheugen probleem.
De diagnoseDe diagnose

Korte voorlichtingsfilm van het Vlaams Expertisecentrum Mantelzorg over de diagnosestelling bij dementie.
De term AlzheimerDe term Alzheimer

Professionals vinden het lastig om in het bijzijn van betrokkenen de term Alzheimer te gebuiken, blijkt uit een onderzoek van het Vlaams expertisecentrum dementie.
Wat gebeurt er in de hersenen?Wat gebeurt er in de hersenen?

Deze film laat zien wat er in de hersenen gebeurt van iemand met de Ziekte van Alzheimer en wat voor gevolgen dat heeft voor de betrokkene.

Op deze pagina kunt u uiteenlopende korte filmpjes over het onderwerp dementie bekijken. Op dit moment zijn dat er 467.

Mocht u nog suggesties hebben, dan houden wij ons aanbevolen. Graag aanbevelingen met link naar de betreffende film/website aan ons mailen via info@anderszorgen.nl. Opsturen van zelfgemaakte of professionele korte films (maximaal ongeveer 10 minuten lengte) op Cd-rom kan uiteraard ook.