DementieVlog 36 – Gebruik geen verhoogde toiletpot bij dementieDementieVlog 36 – Gebruik geen verhoogde toiletpot bij dementie

Een verhoogde toiletpot levert ernstige risico’s op voor ouderen in zijn algemeenheid en mensen met dementie in het bijzonder. Gebruik ze dus niet, maar de in deze vlog genoemde alternatieven.
DementieVlog 28 - Licht heeft meer invloed dan je denkt...DementieVlog 28 - Licht heeft meer invloed dan je denkt...

Meer aandacht voor licht in de dementiezorg is nodig.
DementieVlog - Pas woningen niet te snel aanDementieVlog - Pas woningen niet te snel aan

Om langer thuis te kunnen blijven wonen, is het aanpassen van een woning soms noodzakelijk. Maar pas op dat je dat niet te snel doet!
Leven met dementie, meneer en mevrouw de GraafLeven met dementie, meneer en mevrouw de Graaf

Meneer de Graaf heeft dementie. Dit heeft een grote impact op zijn leven én op dat van zijn vrouw. Technologische producten kunnen het leven met dementie prettiger en veiliger maken. Maar hoe vind je het product dat bij je past? Vera en Teun, studenten ve
Leen Sneeuw leert fietsnavigatie te gebruikenLeen Sneeuw leert fietsnavigatie te gebruiken

Leen heeft dementie. Omdat hij heeft leren omgaan met fietsnavigatie, kan hij zelfstandig de route naar zijn vrijwilligerswerk bij DemenTalent afleggen.
Mevrouw van Zuijlen leert de wandelroute naar haar dochterMevrouw van Zuijlen leert de wandelroute naar haar dochter

Mevrouw van Zuijlen heeft alzheimer. Zij woont in een woonzorgcomplex op een gesloten afdeling, maar heeft geleerd zelfstandig naar haar dochter te lopen voor een wekelijks kopje koffie.
Rick Schoofs leert trainen met de SilverFitRick Schoofs leert trainen met de SilverFit

Rick heeft Korsakov dementie. Hij heeft geleerd om op de SilverFit een spel te spelen, waarmee hij zijn benen goed traint.
Ans Rutges leert foto's maken met een tabletAns Rutges leert foto's maken met een tablet

Ans Rutges heeft dementie. Om haar geheugen een beetje te helpen, heeft ze geleerd om met een iPad foto's te maken.
'Oud geleerd, jong gedaan' - Studenten ROC aan de slag met zorgtechnologie'Oud geleerd, jong gedaan' - Studenten ROC aan de slag met zorgtechnologie

Eind september 2015 startte in Tilburg een uniek onderwijsconcept; Zorgtechnologie op de School voor Gezondheidszorg ROC Tilburg. Een uniek samenwerkingsverband tussen ROC Tilburg en diverse organisaties, waaronder de Brabantse Proeftuin Dementie en de BR
Vrijwilligersprijs voor tanteLouise-Vivensis uit Bergen op ZoomVrijwilligersprijs voor tanteLouise-Vivensis uit Bergen op Zoom

De stichting tanteLouise-Vivensis uit Bergen op Zoom heeft laats de vrijwilligers prijs gewonnen omdat ze ouderen met dementie niet op een gesloten afdeling zetten, maar ze laten gaan en staan waar ze willen.
Dementerenden maken reis zonder te reizenDementerenden maken reis zonder te reizen

Een reisje maken zonder de deur uit te gaan. Dat lijkt onmogelijk, maar het kan vanaf maandag in Haren. In zorgcentrum De Dilgt staat namelijk een bus die speciaal bedoeld is voor dementerenden. Zij worden in de digitale bus langs hun herinneringen geleid
Active Cues TovertafelActive Cues Tovertafel

De Active Cues Tovertafel is dé innovatie om mensen met een dementie weer te laten bewegen. Door middel van lichtspelletjes die op de tafel geprojecteerd worden, worden de ouderen gestimuleerd om te bewegen. Dit is goed voor hun welzijn en cognitieve ontw
De knuffelrobotDe knuffelrobot

Paro is in Japan ontwikkeld voor dementerende mensen. Voor die groep mensen wordt de zeehond inmiddels op veel plaatsen en met groot succes toegepast. Hiernaast blijkt Paro heel goed in te zetten voor mensen met autisme, bij kinderen met pijnklachten en i
Leefstijlmonitoring bij ProteionLeefstijlmonitoring bij Proteion

Koude techniek voor warme zorg: bekijk het filmpje over leefstijlmonitoring bij Proteion. Veilig zelfstandig wonen met 24/7 een oogje in het zeil.
Muziektherapie bevordert levenskwaliteit dementerMuziektherapie bevordert levenskwaliteit dementer

In dit item zijn clips uit de film Alive Inside te zien, beelden van het ipodproject van Atlant Zorggroep in Beekbergen, een interview met muziektherapeute Manon Bruinsma, neuropsycholoog Erik Scherder, en lector psychogeriatrie aan de hogeschool Den Haag
Hoe Azora fixatievrij werdHoe Azora fixatievrij werd

Azora was een van de eerste zorgorganisaties die het Waarborgzegel Fixatievrije Zorg met drie sterren ontving. In dit filmpje is te zien hoe dit tot stand gekomen is.
Bewoners alleen eigen kamer in door automatische 'sleutel'Bewoners alleen eigen kamer in door automatische 'sleutel'

Door een signaal vanuit de persoonlijke 'sleutel' in de broekzak, is de deur van de eigen kamer te openen. Deuren van andere bewoners gaan niet open.
Een robotmaatje voor mensen met dementieEen robotmaatje voor mensen met dementie

Een film over de mogelijkheden van een robot die wordt ingezet bij de ondersteuning van een thuiswonend persoon met dementie.
Altijd zomerAltijd zomer

Ik filmde deze dames en heer op de gesloten Alzheimer afdeling van het Osira Woonzorgcentrum Vreugdehof te Amsterdam. De zonnekamer geeft ze op een dag de nodige warmte en ontspanning. De hoedjes en drankjes horen bij het programma. Zij denken (waarschijn
De dementieexperienceDe dementieexperience

Door een aantal organisaties wordt gewerkt aan de een dementie-experience. Dit is een simulator, waradoor mensen zonder dementie kunnen ervaren hoe de wereld van iemand met dementie eruit ziet.
De zorgriemDe zorgriem

De Zorgriem is een klein apparaatje met GPS zender die getraceerd en gelokaliseerd kan worden. De persoon kan de Zorgriem eenvoudig bij zich dragen in de broek- of jaszak, in een tas of het kan om de riem worden geschoven.
Talk me homeTalk me home

TalkMeHome is een dienst bedoeld voor ouderen met een milde Alzheimer die thuis wonen. TalkMeHome kan hen helpen om de weg terug te vinden of kan voor hen contact leggen met mantelzorgers of professionals als ze zich onprettig voelen.
Op afstand bedienbaar fotolijstjeOp afstand bedienbaar fotolijstje

Als geheugensteuntje voor zijn dementerende vader ontwikkelde Jan van Galen een op afstand bedienbaar fotolijstje. Het helpt vader om afspraken te onthouden en zich te oriënteren.
GPS dwaaldetectieGPS dwaaldetectie

Reportage naar aanleiding van een onderzoek van het Trimbos-instituut naar het effect van GPS-apparatuur, bij dwaalgedrag van mensen met dementie.
Vitaal worden in bruin caféVitaal worden in bruin café

Bij woonzorgcentrum Bachten Dieke in Terneuzen werd dinsdagmiddag het Bruin Café geopend. Het Bruin Café is voorzien van allerlei hightech apparatuur, zoals een speeltafel met Oud-Hollandse spelletjes en een jukebox.
Senioren fit met SilverFit in Utrecht-OvervechtSenioren fit met SilverFit in Utrecht-Overvecht

Senioren in een zorginstelling worden gestimuleerd tot bewegen met een nieuwe vinding: de Silverfit. Deze spelcompter lokt uit tot bewegen, ook voor mensen met beginnende dementie. Verslag van een pilot in Utrecht.
Klessebessers bij omroep 10Klessebessers bij omroep 10

Reportage over oude apparaten met nieuwe technologie erin, om mensen aan het praten te krijgen, in een spelvorm.
Zweedse band mensonterendZweedse band mensonterend

Een reportage van het RTL-nieuws over het tegengaan van vastbinden van mensen met dementie. De inspectie wil gebruik van de Zweedse band uitbannen.
Technologisch hulpje thuisTechnologisch hulpje thuis

Syntens stimuleert mede namens het ministerie van EZ allerlei technologische projecten, zo ook in de zorg in Limburg. Een verslag van een bijeenkomst.
Beursverslag Domotica & slim wonen 2009Beursverslag Domotica & slim wonen 2009

Een verslag van een beurs met ruim 100 leveranciers van huisautomatisering in de zorg.
Mantelzorgwoning helptMantelzorgwoning helpt

Sinds mevrouw Bakers uit Eindhoven bij haar zoon een diens gezin in de tuin woont in een speciale verplaatsbare mantelzorgwoning gaat het beter met haar.
Zelfredzaam dankzij techniekZelfredzaam dankzij techniek

Dementerende ouderen worden een beetje geholpen door de techniek. Een reportage van het Belgische journaal over nieuwe hulpmiddelen, zoals een eenvoudige computer die bepaalde activiteiten/handelingen uitlegt.
Moderne techniek in oude voorwerpenModerne techniek in oude voorwerpen

Twee studenten gebruiken oude antieke voorwerpen met moderne techniek erin om gesprekken uit te lokken tussen dementerenden.
Contact dankzij spelContact dankzij spel

Een film over het gebruik van een spel dat mensen met dementie prikkelt tot gesprekken en contact. Er zijn vier spelonderdelen die zorgen voor interactie: de TV, de radio, de koffer, de telefoon. Het spel heet de klessenbessers.
KlessebessersKlessebessers

Een reportage uit Hart voor Nederland over een nieuw spel dat mensen met dementie prikkelt om herinneringen op te halen.
Onderzoek oorzaak AlzheimerOnderzoek oorzaak Alzheimer

In het programma 'Adams Appel' geeft de Rijksuniversteit Groningen een toelichting op onderzoeksprojecten. Het laatste onderwerp gaat over onderzoek naar de oorzaken van dementie.
Bekroond systeem voor contact met familie via internet Bekroond systeem voor contact met familie via internet

Het bekroonde Care en Connect Netwerk houdt via internet contact met familie van bewoners van de vier zorgcentra. Doordat steeds meer familieleden werken, is het moeilijk om overdag contact met hen te hebben.
Een nieuwe vorm van geheugenondersteuningEen nieuwe vorm van geheugenondersteuning

Film over een project van ondermeer het Alzheimercentrum van de VU, 'COGKNOW dag-navigatie'. Een nieuwe oplossing om mensen met dementie geheugenondersteuning te geven via de computer. Speciaal voor mensen met lichte dementie.
Inhuldiging tillift The Healing HorseInhuldiging tillift The Healing Horse

The Healing Horse vzw probeert hippotherapie bereikbaar te maken voor iedereen die er behoefte aan heeft. Een tillift helpt hierbij.
Gesloten maar toch openGesloten maar toch open

Gesloten, maar toch open. Ervaringen in een zorginstelling in Loosdrecht met beleidsveranderingen om de vrijheid van dementerende bewoners te vergroten.
TeleverpleegkundigeTeleverpleegkundige

Fragment uit het NOS-journaal van 11 november 2003 over camcare. 24 uur per dag een thuiszorgmedewerker kunnen raadplegen, via TV, webcam en computerverbindingen.
Tele-hulp in BelgieTele-hulp in Belgie

Film uit 2008 over hulp op afstand in Belgie.
Zorgjournaal 3Zorgjournaal 3

Het zorgjournaal uit het TV-programma Moderne Zorg van 17 mei 2009. Met hierin ondermeer: Kinderparadijs in het VUmc, licht tegen depressie, herinneringsmusea en computerspel voor kinderen met astma.
Zorgjournaal 2Zorgjournaal 2

Het zorgjournaal uit het TV-programma Moderne Zorg van 10 mei 2009. Met hierin ondermeer: Senioren steeds vaker achter de computer, 'sprekende' pillendozen, informatiebeveiliging in de zorg en spelcomputers in de zorg.
Zorgjournaal 1Zorgjournaal 1

Het zorgjournaal uit het TV-programma Moderne Zorg van 3 mei 2009. In dit zorgjounaal ondermeer: experimenten met knuffelrobot, bewegen voor senioren, zorginstellingen en ICT en de Nursepracticioner.
Zorgjournaal 4Zorgjournaal 4

Het zorgjournaal uit het Tv-programma Moderne Zorg van 24 mei 2009. In dit zorgjournaal onder meer: de mantelzorgwoning, Sta-op toilet voor zelfredzaamheid, zorg via internet en speeltoestellen voor 65+.
Moderne tilliftModerne tillift

Dit filmpje toont een tillift die makkelijk te bedienen is en de fysieke belasting van zorgverleners en familieleden verlaagd.
Zender voor bewoners zorgcentrumZender voor bewoners zorgcentrum

Alle bewoners van het verpleeghuis ABG in Bergen op Zoom krijgen na de verhuizing naar de tijdelijke vestiging aan Moermont in 2010 permanent een zendertje.
Oogmeting in de busOogmeting in de bus

Uit onderzoek is gebleken dat 150.000 bewoners van verpleeg-en verzorgingshuizen oogproblemen hebben en een groot deel van hen doet er niets aan. Daar is nu een oplossing voor: de Oogbus.
Domotica in LimburgDomotica in Limburg

Uitzending van TV Limburg over het Symposium 'DOMOTICA: Kennis en Economie', van 22 maart 2006 in Fontys Hogescholen Venlo.
De mogelijkheden van domoticaDe mogelijkheden van domotica

Korte film die laat zien wat er allemaal mogelijk is qua 'afstandsbediening' in huis.
GPS-systeem als schoolprojectGPS-systeem als schoolproject

Scholieren laten zien hoe een GPS-project in een zorginstelling kan werken.
In de treincoupéIn de treincoupé

Bewoners van de gesloten afdeling van zorgcentrum De Bieslandhof in Delft hebben sinds kort hun eigen treincoupé in een gang.
Ontwerpen van zorgwoningenOntwerpen van zorgwoningen

Promotiefilm van het kenniscentrum wonen-zorg van Aedes-Actiz over een online programma voor het ontwerpen van zorgwoningen.
Knelpunten bij zorg op afstandKnelpunten bij zorg op afstand

Deze animatiefilm gaat over het onderzoek van De Algemene Rekenkamer naar de belemmeringen in de verspreiding van zorgvernieuwingen, zoals zorg op afstand.
Virtuele gym met de WiiVirtuele gym met de Wii

Reportage van Omroep Brabant over virtuele gym met een spelcomputer.
TeleverpleegkundigeTeleverpleegkundige

Reportage uit het Journaal over zorg op afstand.
Zorg op afstandZorg op afstand

Koepelorganisatie Actiz heeft deze tekenfilm laten maken, waarin technologische ontwikkelingen in de (dementie)zorg in beeld worden gebracht.
Paro in NederlandParo in Nederland

Zeehondrobot nu ook in Nederland
Paro kan van allesParo kan van alles

Paro is een robotzeehond die speciaal ontwikkeld is voor mensen met dementie. Hij reageert op aanrakingen, kan geluid maken en is lekker zacht. In deze film ziet u enkele mogelijkheden van de Paro.
Prettig binnenklimaatPrettig binnenklimaat

Een prettig binnenklimaat dankzij de inzet van een warmtepomp in een nieuwe kleinschalige wooneenheid in Gorinchem. Iedere bewoner kan - binnen vastgestelde bandbreedtes - ook zelf de temperatuur instellen.
Caring Home, sensortechnologieCaring Home, sensortechnologie

Caring Home is een systeem waarbij met behulp van meerdere sensoren de bewegingen en leefstijl van iemand in huis gedurende langere tijd in kaart wordt gebracht. De inhoudelijke zorgondersteuning kan daardoor beter op de persoon worden afgestemd.
De DementieWijzerDe DementieWijzer

Dankzij de DememtieWijzer kunnen vraag en aanbod in de Amsterdamse regio beter bij elkaar komen. Via internet kan een familielid invoeren wat voor ondersteuning gezocht wordt en het systeem laat zien waar dit wordt aangeboden.

Op deze pagina kunt u uiteenlopende korte filmpjes over het onderwerp dementie bekijken. Op dit moment zijn dat er 467.

Mocht u nog suggesties hebben, dan houden wij ons aanbevolen. Graag aanbevelingen met link naar de betreffende film/website aan ons mailen via info@anderszorgen.nl. Opsturen van zelfgemaakte of professionele korte films (maximaal ongeveer 10 minuten lengte) op Cd-rom kan uiteraard ook.