Met mij is niks mis, uitleg dementie (ingekorte versie)Met mij is niks mis, uitleg dementie (ingekorte versie)

Heldere uitleg van de ziekte van Alzheimer in een filmpje van ruim 13 minuten.
DementieVlog 58, Vrijwilligerswerk door mensen met dementie gouden greepDementieVlog 58, Vrijwilligerswerk door mensen met dementie gouden greep

Afgelopen jaren werd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van DemenTalent. Deze vlog gaat over de resultaten van dit onderzoek. Hopelijk inspireert deze vlog vele mensen om in de eigen woonplaats te starten met DemenTalent.
50.000 mensen met dementie als oplossing voor maatschappelijke knelpunten50.000 mensen met dementie als oplossing voor maatschappelijke knelpunten

Een presentatie van Ruud Dirkse, waarin hij uitlegd dat 50.000 mensen met dementie via vrijwilliger een oplosssing kunnen zijn voor veel maatschappelijke vraagstukken.
Ontmoetingscentra3.0Ontmoetingscentra3.0

Prof. Dr. Rose-Marie Dröes van het Amsterdam UMC ligt toe waarom het project Ontmoetingscentra3.0 gestart. Zij blikt vooruit naar de toekomst van de ontmoetingscentra dementie.
Introductie op DemenTalentIntroductie op DemenTalent

Overzichtsfilm waarin DemenTalent-projecten op meerdere plekken in het land langskomen.
Waarom zou een 80-jarige nog aan krachttraining moeten doen?Waarom zou een 80-jarige nog aan krachttraining moeten doen?

College bij de Universiteit van Nederland
DementieVlog 55 -  Hersenrevalidatie, juist ook bij dementieDementieVlog 55 - Hersenrevalidatie, juist ook bij dementie

Hersenrevalidatie kan veel betekenen voor mensen met dementie, maar waarom doen we dat niet?
DementieVlog 52 - Langer leven met dementieDementieVlog 52 - Langer leven met dementie

Hoe creëren we met elkaar meer zin in het leven door mensen met dementie?
Hoe is het om te leven met dementie? VR-bril helpt dat duidelijk te makenHoe is het om te leven met dementie? VR-bril helpt dat duidelijk te maken

Vormen van dementie: Vasculaire DementieVormen van dementie: Vasculaire Dementie

U heeft te horen gekregen dat u een vorm van dementie heeft: Vasculaire dementie. Wat betekent dit?
'Oud geleerd, jong gedaan' - Studenten ROC aan de slag met zorgtechnologie'Oud geleerd, jong gedaan' - Studenten ROC aan de slag met zorgtechnologie

Eind september 2015 startte in Tilburg een uniek onderwijsconcept; Zorgtechnologie op de School voor Gezondheidszorg ROC Tilburg. Een uniek samenwerkingsverband tussen ROC Tilburg en diverse organisaties, waaronder de Brabantse Proeftuin Dementie en de BR
Wat is de invloed van muziek en dansen op het brein?Wat is de invloed van muziek en dansen op het brein?

Bij De Wereld draait door legt Prf. Dr. Erik Scherder uit waarom muziek zoveel invloed op het brein heeft.
Persoonlijke ervaring met into d'mentiaPersoonlijke ervaring met into d'mentia

Gemeenteraadslid Nicolle van Hoof van de SP ervaart hoe het is om te leven met dementie. Ze ondergaat een simulatie training van into D’mentia. Onlangs heeft ze hierover een motie ingediend. De training is ontwikkeld om meer begrip van het ziektebeeld te
Into d'mentiaInto d'mentia

Into D'mentia biedt een innnovatieve simulatietraining waar gezonde mensen zélf ervaren hoe het is om met dementie te leven.
Dementie vertragen door bewegenDementie vertragen door bewegen

Hoe ouder we worden, hoe meer tijd we zittend doorbrengen. Even naar buiten is er vaak niet meer bij op hoge leeftijd want dat kan niet zonder hulp. Met als gevolg dat we steeds verder in de versukkeling raken. Kan je dat tij keren? UMCG-bewegingswetensch
De ziekte van Alzheimer: de hersenen nader bekekenDe ziekte van Alzheimer: de hersenen nader bekeken

Wat gebeurt er in de hersenen bij een persoon met de ziekte van Alzheimer? De 3D digitale animatiefilm 'De ziekte van Alzheimer: de hersenen nader bekeken' gaat in op de mechanismes in het brein bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.
Hoe brengt muziek het verleden dichterbij? Prof. Dr. Erik Scherder (5/5) Hoe brengt muziek het verleden dichterbij? Prof. Dr. Erik Scherder (5/5)

Een college door Prof. Dr. Erik Scherder over de invloed van muziek bij mensen met dementie.
Waarom vernietigt vanillevla onze hersenen? Prof. Dr. Erik Scherder (4/5) Waarom vernietigt vanillevla onze hersenen? Prof. Dr. Erik Scherder (4/5)

Een college van Prof. Dr. Erik Scherder over de invloed van kauwen op de werking van de hersenen en het belang van goede mondzorg.
Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt? Prof. Dr. Erik Scherder (1/5) Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt? Prof. Dr. Erik Scherder (1/5)

Een college van Prof. Dr. Erik Scherder over de werking van de hersenen en de invloed van bewegen op de werking van het geheugen.
Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? Prof. Dr. Erik Scherder (2/5)Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? Prof. Dr. Erik Scherder (2/5)

Een college door Prof. Dr. Erik Scherder over de invloed van muziek op de werking van de hersenen.
Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen? Prof. Dr. Erik Scherder (3/5) Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen? Prof. Dr. Erik Scherder (3/5)

Een college van Prof. Dr. Scherder over de invloed van bewegen op de werking van de hersenen
Onderzoek naar de erfelijkheid van dementie in RotterdamOnderzoek naar de erfelijkheid van dementie in Rotterdam

Bij het alzheimercentrum Rotterdam wordt veel onderzoek gedaan naar dementie. Zo ook naar erfelijkheid.
Altijd zomerAltijd zomer

Ik filmde deze dames en heer op de gesloten Alzheimer afdeling van het Osira Woonzorgcentrum Vreugdehof te Amsterdam. De zonnekamer geeft ze op een dag de nodige warmte en ontspanning. De hoedjes en drankjes horen bij het programma. Zij denken (waarschijn
Conferentie Muziek Telt! Conferentie Muziek Telt!

Henkjan Honing, Eric Scherder en Dick Swaab waren de keynotesprekers tijdens de conferentie Muziek en het Brein op 22 juni 2011 in Amsterdam, georganiseerd door Muziek Telt!
Prof. Dr. Erik Scherder Parkinson Congres 2011Prof. Dr. Erik Scherder Parkinson Congres 2011

Een presentatie van Erik Scherder over pijn bij Parkinson.
Videoboodschap congres Lerend vermogen van mensen met dementieVideoboodschap congres Lerend vermogen van mensen met dementie

StudieArena en zorginnovatiebureau DAZ organiseerden in samenwerking met Alzheimer Centrum Nijmegen en het lectoraat Psychogeriatrie van De Haagse Hogeschool het landelijke congres: Lerend vermogen van mensen met dementie. Een programma waarin de praktisc
De zorgriemDe zorgriem

De Zorgriem is een klein apparaatje met GPS zender die getraceerd en gelokaliseerd kan worden. De persoon kan de Zorgriem eenvoudig bij zich dragen in de broek- of jaszak, in een tas of het kan om de riem worden geschoven.
Leren bij dementieLeren bij dementie

Interview met Prof. Dr. Roy Kessels van het Alzheimer Centrum Nijmegen over het lerend vermogen van mensen met dementie.
GPS dwaaldetectieGPS dwaaldetectie

Reportage naar aanleiding van een onderzoek van het Trimbos-instituut naar het effect van GPS-apparatuur, bij dwaalgedrag van mensen met dementie.
Campagne "Mensen met Alzheimer vergeten de normaalste dingen" Campagne "Mensen met Alzheimer vergeten de normaalste dingen"

Op 16 september 2010 is Alzheimer Nederland gestart met een nieuwe campagne. In de campagne worden voorbeelden gebruikt die illustreren dat voor mensen met Alzheimer de meest vanzelfsprekende zaken onbegrijpelijk zijn geworden.
Alzheimer Nederland in gesprek met Philip ScheltensAlzheimer Nederland in gesprek met Philip Scheltens

Een interview met Philip Scheltens, directeur van het Alzheimer Centrum van het VUMC.
Onderzoek dat processen in de hersenen zichtbaar maaktOnderzoek dat processen in de hersenen zichtbaar maakt

Voorlichtingsfilm over PET onderzoek. Dit is een onderzoeksmethode om processen in de hersenen zichtbaar te maken.
Diagnose stellen is geen evidentieDiagnose stellen is geen evidentie

Belgische film naar aanleiding van onderzoek over de rol van huisartsen bij de diagnosestelling van dementie.
Ontmoetingscentra bij dementieOntmoetingscentra bij dementie

Film over onderzoek van de VU over ontmoetingscentra bij dementie, laagdrempelige voorzieningen in de wijk. Zowel voor familieleden als de dementerende zelf.
Kauwen tegen dementieKauwen tegen dementie

Ouderen moeten zolang mogelijk blijven kauwen. Mensen met een verminderde kauwfunctie hebben een grotere kans om te overlijden, gehandicapt te worden -- en ook om dementie te ontwikkelen. Dit blijkt uit een onderzoek van de VU, Amsterdam.
Alzheimer vroegtijdig op te sporenAlzheimer vroegtijdig op te sporen

Een reportage uit het belgische VRT journaal over de vroege opsporing, door middel van voorspellen, van de ziekte van Alzheimer.
Presentiezorg - promotie Madeleine Timmermann Presentiezorg - promotie Madeleine Timmermann

Korte inleiding over een promotieonderzoek naar zorg voor mensen met dementie. Wat is goede zorg? Bezien vanuit de presentietheorie.
Vergeetachtigheid of dementie?Vergeetachtigheid of dementie?

Korte voorlichtingsfilm over vergeetachtigheid van de stichting ISAO , die veel onderzoek naar dementie doet.
Alzheimer en dwalenAlzheimer en dwalen

Dwalen komt veel voor bij mensen met Alzheimer of dementie. Mevrouw Jägers heeft Alzheimer. Haar schoondochter vertelt.
Wat gebeurt er in de hersenen?Wat gebeurt er in de hersenen?

Deze film laat zien wat er in de hersenen gebeurt van iemand met de Ziekte van Alzheimer en wat voor gevolgen dat heeft voor de betrokkene.
Onderzoek oorzaak AlzheimerOnderzoek oorzaak Alzheimer

In het programma 'Adams Appel' geeft de Rijksuniversteit Groningen een toelichting op onderzoeksprojecten. Het laatste onderwerp gaat over onderzoek naar de oorzaken van dementie.
Een nieuwe vorm van geheugenondersteuningEen nieuwe vorm van geheugenondersteuning

Film over een project van ondermeer het Alzheimercentrum van de VU, 'COGKNOW dag-navigatie'. Een nieuwe oplossing om mensen met dementie geheugenondersteuning te geven via de computer. Speciaal voor mensen met lichte dementie.
Zorgjournaal 3Zorgjournaal 3

Het zorgjournaal uit het TV-programma Moderne Zorg van 17 mei 2009. Met hierin ondermeer: Kinderparadijs in het VUmc, licht tegen depressie, herinneringsmusea en computerspel voor kinderen met astma.
Oogmeting in de busOogmeting in de bus

Uit onderzoek is gebleken dat 150.000 bewoners van verpleeg-en verzorgingshuizen oogproblemen hebben en een groot deel van hen doet er niets aan. Daar is nu een oplossing voor: de Oogbus.
Twee nieuwe genen ontdektTwee nieuwe genen ontdekt

Nieuwsbericht van Science Flash News Update over de ontdekking van twee nieuwe genen in relatie tot Alzheimer.
Snellere vaststelling dementie mogelijkSnellere vaststelling dementie mogelijk

Snellere vaststelling van Alzheimer is mogelijk. Reportage van RTV-Utrecht.
Meer genen ontdektMeer genen ontdekt

Fragment uit het Belgisch journaal over onderzoek naar de oorzaken van dementie.
Knelpunten bij zorg op afstandKnelpunten bij zorg op afstand

Deze animatiefilm gaat over het onderzoek van De Algemene Rekenkamer naar de belemmeringen in de verspreiding van zorgvernieuwingen, zoals zorg op afstand.

Op deze pagina kunt u uiteenlopende korte filmpjes over het onderwerp dementie bekijken. Op dit moment zijn dat er 467.

Mocht u nog suggesties hebben, dan houden wij ons aanbevolen. Graag aanbevelingen met link naar de betreffende film/website aan ons mailen via info@anderszorgen.nl. Opsturen van zelfgemaakte of professionele korte films (maximaal ongeveer 10 minuten lengte) op Cd-rom kan uiteraard ook.