Dementie en mantelzorg (1/4) - kennisDementie en mantelzorg (1/4) - kennis

Een aantal mantelzorgers aan het woord over hun ervaringen met dementie. Dit filmpje gaat vooral over kennis vergaren over de ziekte.
Omgaan met een veranderde werkelijkheid, kan ik dat?Omgaan met een veranderde werkelijkheid, kan ik dat?

Dilemma's bij dementie, in gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen bij de zorg voor hun naaste met dementie. Hoe komen zij tot hun keuzes en welke afwegingen spelen daarbij mee? Deze film
Dementie en mantelzorg (2/4) - praktischDementie en mantelzorg (2/4) - praktisch

Een aantal mantelzorgers aan het woord over hun ervaringen met dementie. Met praktische tips.
DementieOnline, hulp aan mantelzorgers van mensen met dementieDementieOnline, hulp aan mantelzorgers van mensen met dementie

Een korte voorlichtingsfilm over een online training voor mantelzorgers.
Dementie, zorgen voor nu en laterDementie, zorgen voor nu en later

Een fragment uit zeven video's met als titel "Dementie, zorgen voor nu en later" met praktijkverhalen. In deze video's staat de behandeling, begeleiding en zorg voor mensen met dementie en hun familieleden centraal.
DementieVlog 57 - FrustratieDementieVlog 57 - Frustratie

Frustratie en dementie horen bij elkaar....
DementieVlog 40 - Waarom vragen familieleden zo weinig hulp....DementieVlog 40 - Waarom vragen familieleden zo weinig hulp....

Veel familieleden van mensen met dementie vragen onvoldoende hulp.
DementieVlog 33 - Wat kunnen we leren van de luizenmoeder?DementieVlog 33 - Wat kunnen we leren van de luizenmoeder?

Samenwerken met familie.
DementieVlog - GoedmaakmomentjeDementieVlog - Goedmaakmomentje

De periode voordat er een diagnose dementie gesteld wordt, kan heftig zijn voor alle betrokken partijen: onrust, verwijten over en weer... Hoe ga je daarmee om?
DementieVlog - Helpen: ook door mensen met dementieDementieVlog - Helpen: ook door mensen met dementie

Voor iedereen, dus ook voor mensen met dementie, is het gevoel van nuttig zijn en ertoe doen heel belangrijk. Wil je dit ook meer bereiken? Stimuleer mensen met dementie dan om, waar mogelijk, ook anderen te helpen.
DementieVlog - Pas op met 'als..., dan... redenaties'DementieVlog - Pas op met 'als..., dan... redenaties'

Iemand met dementie af en toe beschermen is goed, maar wees niet té voorzichtig.
Mevrouw BogersMevrouw Bogers

Mevrouw Bogers, de door Alzheimer verkleurde laatste jaren. In deze serie volgen we de kleurrijke mevrouw Bogers tijdens haar laatste jaren.
Mevrouw Huzen leert nieuwe liedjesMevrouw Huzen leert nieuwe liedjes

Mevrouw Huzen heeft dementie. Ondanks dat, leert zij nog steeds nieuwe teksten en melodieën in het koor! Ook bij de dagelijkse handelingen helpt het om met mevrouw te zingen.
'Oud geleerd, jong gedaan' - Studenten ROC aan de slag met zorgtechnologie'Oud geleerd, jong gedaan' - Studenten ROC aan de slag met zorgtechnologie

Eind september 2015 startte in Tilburg een uniek onderwijsconcept; Zorgtechnologie op de School voor Gezondheidszorg ROC Tilburg. Een uniek samenwerkingsverband tussen ROC Tilburg en diverse organisaties, waaronder de Brabantse Proeftuin Dementie en de BR
De dementie van Jet en Harrie - een productie van ervareaDe dementie van Jet en Harrie - een productie van ervarea

Wat gebeurt er als dementie je leven binnenwandelt... Met de patient en de mantelzorgers In de voorstelling de dementie van Jet en Harrie neemt ervarea je op indringende wijze mee in het proces en de theorie.
Dementie: hoe ga je ermee om? (webinar) Dementie: hoe ga je ermee om? (webinar)

Uitleg van een uur over de omgang met dementie: * Hoe kan ik iemand met dementie het best helpen en begeleiden? * Wanneer doe ik het goed en wat kan ik beter niet doen? * Ik word niet meer herkend. Hoe ga ik hier mee om?
Je zal het maar zijn- Frontotemporale Dementie + ALSJe zal het maar zijn- Frontotemporale Dementie + ALS

Reportage van BNN over Ronald, die zowel FTD als ALS heeft.
Mijn kind heeft Frontotemporale DementieMijn kind heeft Frontotemporale Dementie

Zijn ouders kregen geen goed contact met Roy. Hij blijkt FTD te hebben. Zijn ouders, zus en Roy zelf delen hun ervaringen. Trailer van een film van 30 minuten.
Mijn kind heeft dementieMijn kind heeft dementie

Bij Roan is op jonge leeftijd (30) de diagnose Alzheimer gesteld. Vanaf zijn 20e zijn al gedrags- en karakterveranderingen merkbaar. Trailer van een film van 25 minuten.
Moeten we het rijbewijs al afpakken?Moeten we het rijbewijs al afpakken?

Dilemma's bij dementie, in gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen bij de zorg voor hun naaste met dementie. Hoe komen zij tot hun keuzes en welke afwegingen spelen daarbij mee? Deze film
Wie betrek je bij de zorg?Wie betrek je bij de zorg?

Dilemma's bij dementie, in gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen bij de zorg voor hun naaste met dementie. Hoe komen zij tot hun keuzes en welke afwegingen spelen daarbij mee? Deze film
La je naaste niet meer onder de douche wilLa je naaste niet meer onder de douche wil

Dilemma's bij dementie, in gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen bij de zorg voor hun naaste met dementie. Hoe komen zij tot hun keuzes en welke afwegingen spelen daarbij mee? Deze film
De Ministers | LaterDe Ministers | Later

Woonzorg Flevoland FloatenWoonzorg Flevoland Floaten

Mensen met dementie ter ontspanning in het zwembad.
DemenTalent - reportage Omroep GelderlandDemenTalent - reportage Omroep Gelderland

Bij DemenTalent zijn mensen met dementie als vrijwilliger aan het werk in de maatschappij.
DemenTalentDemenTalent

DemenTalent - mensen met dementie als vrijwilliger aan het werk.
De Stem van ons geheugenDe Stem van ons geheugen

House of Music, Koor& Stem en het Expertise centrum Dementie Vlaanderen hebben samen het project De Stem van ons Geheugen opgezet. Dit is een zangproject voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.Hanne Deneire is projectleider en geeft in dit filmpje
Dementie bij niet-westerse allochtonen (Amsterdam) Dementie bij niet-westerse allochtonen (Amsterdam)

De eerste generatie immigranten begint op een leeftijd te komen dat ouderdomsziekten hen parten kunnen gaan spelen. En omdat de kans 1 op 5 is dat iemand in zijn leven dement wordt, is het niet verwonderlijk dat eerste generatie arbeidsmigranten te kampen
Dementie en mantelzorg (4/4) - samen Dementie en mantelzorg (4/4) - samen

Een aantal mantelzorgers aan het woord over hun ervaringen met dementie. Hoe houd je het samen leuk?
Dementie en mantelzorg (3/4) - hulpDementie en mantelzorg (3/4) - hulp

Een aantal mantelzorgers aan het woord over hun ervaringen met dementie. Wanneer ga je op zoek naar hulp? En hoe ga je daar dan mee om?
Maria vd Hoeven ovcer het proces rond de dementie van haar man LouMaria vd Hoeven ovcer het proces rond de dementie van haar man Lou

Oud minister Maria van der Hoeven praat openhartig over relationele aspecten die veranderen rond het proces rond dementie. Samen met haar man Lou zocht zij naar werkbare oplossingen.
Zorg vanuit de caravan...Zorg vanuit de caravan...

Hoewel dit filmpje over een ander ziektebeeld dan dementie gaat, kan het wellicht ter inspiratie dienen voor vernieuwing in de dementiezorg.
Dementiekoor BelgiëDementiekoor België

Een groep van personen met dementie zingt samen met hun mantelzorgers in het dementiekoor. Het zingen is een ontspannende activiteit en zorgt voor minder stress voor de mantelzorgers.Dit alles gebeurt onder leiding van muziektherapeute Karolien Moers
Odensehuis opent in GroningenOdensehuis opent in Groningen

Na het succes in Amsterdam opent het Odensehuis zich ook in Groningen.
Trailer OntregeldTrailer Ontregeld

Trailer van de film "Ontregeld". Een drieluik over leven met Fronto Temporale Dementie (FTD), ook wel de ziekte van Pick.
Liefde in tijden van verwarringLiefde in tijden van verwarring

Korte documentaire uit 2009 van documentairemaker Nathalie Sala.
De tijd van je leven, film mevrouw strijbosDe tijd van je leven, film mevrouw strijbos

De Tijd van je leven is de titel van ene bald, speciaal voor mensen met dementie. Mevrouw Strijbos neemt dit door, samen met haar dochter.
Alzheimercafé DedemsvaartAlzheimercafé Dedemsvaart

Voorlichtingsfilm over het Alzheimercafe in Dedemsvaart.
Dementelcoach, telefonische coaching bij dementieDementelcoach, telefonische coaching bij dementie

Zorgen voor iemand met dementie overkomt je en is zwaar. Mantelzorgers kunnen daarom wel wat ondersteuning gebruiken. Dementelcoach biedt gratis telefonische hulp aan de mantelzorgers van mensen met dementie. In circa 10 gesprekken met een vaste coach ku
De dementieexperienceDe dementieexperience

Door een aantal organisaties wordt gewerkt aan de een dementie-experience. Dit is een simulator, waradoor mensen zonder dementie kunnen ervaren hoe de wereld van iemand met dementie eruit ziet.
OdensehuisOdensehuis

Het Odensehuis in Amsterdam is een bijzondere ontmoetingsplek voor mensen met dementie en hun naasten. Een korte voorlichtingsfilm over het Odensehuis.
Gerrit & Joke - een fragmentGerrit & Joke - een fragment

Fragment uit de documentaire Gerrit & Joke over het leven met jong-dementie. Deze film is gemaakt door Van Hemert produkties.
Op afstand bedienbaar fotolijstjeOp afstand bedienbaar fotolijstje

Als geheugensteuntje voor zijn dementerende vader ontwikkelde Jan van Galen een op afstand bedienbaar fotolijstje. Het helpt vader om afspraken te onthouden en zich te oriënteren.
Alzheimer veranderde allesAlzheimer veranderde alles

Aart en Jopie van Beek kennen elkaar al vanaf hun vijfde. Vriendschap wordt liefde, en liefde wordt eeuwige trouw. Samen genieten ze met volle teugen, totdat alles verandert. Jopie krijgt Alzheimer.
Mijn moeder met jong-dementieMijn moeder met jong-dementie

Deze reportage vertelt het verhaal van dochter Dominique en haar moeder Hannie. Ze waren onafscheidelijk, maar de laatste jaren is er tussen hen een kloof ontstaan. Een kloof die dementie heet.
Dementie de BaasDementie de Baas

Promotie film voor cursus DementieDeBaas, internethulpverlening voor mantelzorgers van mensen met dementie.
Het AlzheimerkoorHet Alzheimerkoor

Het Alzheimerkoor biedt mensen met dementie en hun mantelzorgers een plek om samen te zingen.
Ervaringen met een familiegroepErvaringen met een familiegroep

Godelieve Vaeyens is lid van de Vlaamse familiegroep Pepingen. Zij vertelt over haar ervaringen.
Alzheimer Nederland in gesprek met Jan PronkAlzheimer Nederland in gesprek met Jan Pronk

Interview met Jan Pronk over de dementie van zijn moeder.
Alzheimer Nederland in gesprek met Heleen DupuisAlzheimer Nederland in gesprek met Heleen Dupuis

Een openhartig interview met Heleen Dupuis over haar ervaringen met de dementie van haar man.
Ontmoetingscentra bij dementieOntmoetingscentra bij dementie

Film over onderzoek van de VU over ontmoetingscentra bij dementie, laagdrempelige voorzieningen in de wijk. Zowel voor familieleden als de dementerende zelf.
Boze familieBoze familie

Mevrouw Geerlofs in verzorgingshuis Transwijk heeft grote zorgen. Ze dementeert, moest plotseling verhuizen, krijgt niet de goede zorg en moet nu halsoverkop wéér verhuizen.
Kleinschalig wonen in SittardKleinschalig wonen in Sittard

Thuiszorg organisatie Zorg Groep Beek (ZGB), en Woonpunt Westelijke Mijnstreek, hebben besloten om samen een kleinschalig woonhuis voor dementerende ouderen te gaan ontwikkelen in Sittard.
Mijn moeder en AlzheimerMijn moeder en Alzheimer

De moeder van Ans Tummers heeft Alzheimer. Ze maakt het verloop van de ziekte van dichtbij mee.
'Een steen in je hand''Een steen in je hand'

'Een steen in je hand'. Vlaamse video over onbegrip in de samenleving en de steun van thuisbegeleiding bij dementie.
Jo zat 24 uren per dag vastgebonden (2 / 3)Jo zat 24 uren per dag vastgebonden (2 / 3)

Jo Derksen heeft de ziekte van Pick, een vorm van dementie. Hij komt terecht in een verpleeghuis. Hij wordt elke dag aan zijn stoel vastgebonden. Jo is diep ongelukig.
Jo zat 24 uur per dag vastgebonden (1/3)Jo zat 24 uur per dag vastgebonden (1/3)

Jo Derksen heeft de ziekte van Pick, een vorm van dementie. Hij komt terecht in een verpleeghuis. Hij wordt elke dag aan zijn stoel vastgebonden, omdat medewerkers hem onrustig vinden. Jo is diep ongelukkig.
Particuliere kleinschalige woonvorm, Huize AnnaParticuliere kleinschalige woonvorm, Huize Anna

Mw. Schuijtemaker is zelf een kleinschalige woonvorm begonnen, Huize Anna in Middenbeemster.
Praatcafé Dementie over jongdementiePraatcafé Dementie over jongdementie

Videoverslag van 'Praatcafé dementie' (december 2009 - Thema: jongdementie) in Vlaanderen.
Mantelzorgwoning helptMantelzorgwoning helpt

Sinds mevrouw Bakers uit Eindhoven bij haar zoon een diens gezin in de tuin woont in een speciale verplaatsbare mantelzorgwoning gaat het beter met haar.
Bekroond systeem voor contact met familie via internet Bekroond systeem voor contact met familie via internet

Het bekroonde Care en Connect Netwerk houdt via internet contact met familie van bewoners van de vier zorgcentra. Doordat steeds meer familieleden werken, is het moeilijk om overdag contact met hen te hebben.
"Hij heeft het, Zij lijdt er aan""Hij heeft het, Zij lijdt er aan"

Korte film over de Ziekte van Alzheimer, 'Hij heeft het, Zij lijdt er aan'. De film is opgedragen aan alle mantelzorgers.
Slaap zacht, droom zachtSlaap zacht, droom zacht

Een afscheidsbericht aan een grootmoeder.
Old man - een eerbetoon aan vaderOld man - een eerbetoon aan vader

Persoonlijk eerbetoon van Merlijn aan zijn lieve ouders. Zijn vader heeft de ziekte van Alzheimer.
Buddy projectBuddy project

Reportage van RTV Utrecht over een buddy-project in Wijk bij Duurstede. Een maatje voor iemand met dementie.
Ik laat je nooit in de steekIk laat je nooit in de steek

Philip Kooke, auteur van sportboeken en sportcommentator bij de NOS, schreef een aangrijpend boek over zijn vader die Alzheimer heeft.
Alzheimercafe AmersfoortAlzheimercafe Amersfoort

Reportage uit 2008 naar aanleiding van de verhuizing van het Alzheimercafe in Amersfoort, over wat dit Alzheimercafe allemaal voor activiteiten organiseert.
De mantelzorgmakelaarDe mantelzorgmakelaar

Interview met Freke Schoenmaker, die als mantelzorgmakelaar werkt. Zij neemt regeltaken over van mensen die voor familieleden zorgen.
Het leven van een mantelzorgerHet leven van een mantelzorger

Reportage n.a.v. van de dag van de mantelzorg. Een dag waarop mensen die zelf voor hun zieke dierbaren zorgen, de aandacht krijgen die ze verdienen.
Iemand die langzaam verdwijntIemand die langzaam verdwijnt

Een documentaire van Maarten Schmidt en Thomas Doebele. Ben Schrage verzorgt al geruime tijd zijn vrouw Wil die de ziekte van Alzheimer heeft. Een verslag over het dagelijkse leven van Ben en Wil.
Mantelzorg en werkMantelzorg en werk

Portret van een vrouw die minder is gaan werken om voor haar dementerende vader te zorgen, uitgezonden op TV bij RTL. Om dit te realiseren wordt zij ondersteund door een mantelzorgmakelaar.
De DementieWijzerDe DementieWijzer

Dankzij de DememtieWijzer kunnen vraag en aanbod in de Amsterdamse regio beter bij elkaar komen. Via internet kan een familielid invoeren wat voor ondersteuning gezocht wordt en het systeem laat zien waar dit wordt aangeboden.

Op deze pagina kunt u uiteenlopende korte filmpjes over het onderwerp dementie bekijken. Op dit moment zijn dat er 467.

Mocht u nog suggesties hebben, dan houden wij ons aanbevolen. Graag aanbevelingen met link naar de betreffende film/website aan ons mailen via info@anderszorgen.nl. Opsturen van zelfgemaakte of professionele korte films (maximaal ongeveer 10 minuten lengte) op Cd-rom kan uiteraard ook.